Την ώρα που το Μνημόνιο οδεύει προς την υπογραφή, η Τράπεζα Κύπρου αναμένει για το τελικό κούρεμα που θα υποστούν οι μεγαλοκαταθέτες της και η κυβέρνηση ψάχνει απαντήσει στην επερχόμενη ύφεση η Λαϊκή Τράπεζα αργοπεθαίνει.
Ο ιστορικός οργανισμός βρίσκεται αφενός σε διαδικασία απορρόφησης –εν μέρει- από την Τράπεζα Κύπρου και αφετέρου εκκαθάρισης λογαριασμών, με σκοπό να πληρωθούν οι καταθέτες που έχασαν τα κεφάλαιά τους.

Χρέη «ψυχολόγου» στα καταστήματα
Εκατοντάδες άτομα επισκέπτονται καθημερινά τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας, διευθετώντας τους λογαριασμούς τους. Ενημερώνονται για τη νέα τάξη πραγμάτων ενώ οι υπάλληλοι της τράπεζας τελούν και χρέη «ψυχολόγου» σε ορισμένες περιπτώσεις, αφού πελάτες που γνωρίζουν για χρόνια έχουν τους λογαριασμούς τους στη Λαϊκή και δεν ξέρουν τι θα κάνουν στη συνέχεια. «Άνθρωπος που μάζευε μια ζωή τις οικονομίες του για να αφήσει κάτι στα παιδιά του κάνοντας δύο δουλειές αφενός βλέπει να του απομένουν μόνο 100 χιλιάδες από τις 180 που είχε κατατεθειμένες και αφετέρου δεν γνωρίζει τι άλλο μπορεί να προκύψει» αναφέρει στο INBusinessNews ταμίας σε υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας. Την ίδια ώρα πολλοί είναι αυτοί που στήνουν καυγάδες διεκδικώντας τα χρήματά τους, με ανθρώπους μάλιστα που δεν ξέρουν αν αύριο θα έχουν τη δουλειά τους στη Λαϊκή.

Κατεβασμένα χέρια στα κεντρικά
Την ώρα που ο φόρτος εργασίας στα υποκαταστήματα της Λαϊκής είναι μεγάλος αντιστρόφως ανάλογη είναι η εικόνα στα κεντρικά της τράπεζας. Πολύς κόσμος σε διάφορες βαθμίδες των κεντρικών γραφείων του οργανισμού πάει δουλειά απλώς για να εμφανιστεί στο γραφείο και να πάρει τον μισθό του τέλος του μηνός. Κάποιοι μιλούν στα τηλέφωνα περιγράφοντας την κατάσταση και ορισμένοι άλλοι εργάζονται για την πρακτική συγχώνευση με την Τράπεζα Κύπρου. Τονίζεται ότι πρόκειται για άτομα που ξαφνικά βρέθηκαν αφενός δίχως έργο και αφετέρου με την αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας. Οι εν λόγω παράγοντες θα πρέπει να συνυπολογιστούν από αυτούς που θα χειριστούν το μέλλον των εργαζομένων στη Λαϊκή. Άλλωστε πρόκειται για υψηλά καταρτισμένο προσωπικό που μπορεί να δώσει τον δικό του αγώνα για ανάκαμψη της οικονομίας.

Χρέη διευθυντή τελεί η διαχειρίστρια που διορίστηκε από την Κεντρική Τράπεζα στη Λαϊκή, Άντρη Αντωνιάδου, από την οποία περνούν όλα τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες που ακολουθούνται πλέον στον οργανισμό.

Η αβεβαιότητα είναι το βασικό αίσθημα που κυριαρχεί και στα κεντρικά της Λαϊκής, αφού κανένας εργαζόμενος δεν ξέρει εάν σε μερικούς μήνες ή εβδομάδες θα διατηρήσει τη δουλειά του. Πολλά άτομα έχουν ανάλογα καθήκοντα με συναδέλφους τους στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία θα απορροφήσει εργασίες και προσωπικό από τη Λαϊκή, οπότε μοιραία θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού για θέση εργασίας.

Εξάλλου, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για προγράμματα αποχωρήσεων εργαζομένων από τη Λαϊκή και οι υπάλληλοι στηρίζουν τις ελπίδες για σωστές αποζημιώσει στο ταμείο προνοίας τους. Δυσχερέστερη είναι η θέση ζευγαριών που εργάζονται και οι δύο στη Λαϊκή και έχουν τις καταθέσεις, τα δάνεια και βεβαίως τα ταμεία προνοίας τους στην τράπεζα.