
17.04.2015
Βασίλης Τσιρόπουλος
Επιστροφή σε πρωτάθλημα 14 ομάδων. Τα προβλήματα του ποδοσφαίρου μας με την απόφαση αυτή λύθηκαν. Βλέπετε με 12 ομάδες τα οικονομικά προβλήματα ήταν μεγάλα.
Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Ο πρόεδρος της ΚΟΠ δικαίως έθεσε πριν έναν χρόνο πλάνο διεξαγωγής πρωταθλήματος με την συμμετοχή 12 ομάδων. Πλάνο το οποίο ψηφίστηκε και εγκρίθηκε από τα σωματεία. Από την πρώτη κιόλας χρονιά το πλάνο αυτό μπήκε στο συρτάρι.
Τα περισσότερα μέλη της Γ.Σ. της ΚΟΠ υποστηρίζουν ότι το πρωτάθλημα με 12 είναι περισσότερο ανταγωνιστικό. Καλά κύριοι τότε γιατί ψηφίσατε ( με εξαίρεση τον πρόεδρο του Απόλλωνα) να αυξηθούν οι ομάδες;
Και αφού θέλανε αύξηση των ομάδων γιατί δεν το πρότειναν πριν την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος και όχι πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος της χρονιάς; Τι εικόνα βγάζει το ποδόσφαιρο μας στον φίλαθλο κόσμο από τον οποίο περιμένουν τα σωματεία οικονομική στήριξη; Η θέση αυτή ακούστηκε και από πρόεδρο ομάδας στην πρώτη Άτυπη Γενική Συνέλευση, όμως προχθές ψήφισε υπέρ της αύξησης. Μήπως τελικά όλο αυτό έγινε απλά για να μην οδηγηθούν δυο ομάδες στην Β` κατηγορία αλλά μια; Αυτοί που ήθελαν την αύξηση των ομάδων γιατί δεν πρότειναν να διαβαθμιστούν τέσσερις ομάδες και να ανέβουν τέσσερις ομάδες από την Β` κατηγορία; Μήπως δεν σύμφερε κάποιους;
Υποστηρίζουν σωματεία και ΚΟΠ ότι με την αύξηση των ομάδων θα αυξηθούν τα έσοδα τους καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλα βαθμό τα σωματεία. Ναι τους έχει επηρεάσει αλλά να σας θυμίσω κάτι. Πριν λίγα χρόνια ο υπεύθυνος κριτηρίων της ΚΟΠ είχε τοποθετηθεί δημόσια ότι το χρέος των σωματείων ανέρχεται στα €60.000.000 - €70.000.000. Χρέη που δημιουργήθηκαν πριν την κρίση, όταν τα σωματεία δεν είχαν επηρεαστεί, όταν το πρωτάθλημα μας ήταν με 14 ομάδες. Αλλά βλέπετε για τα έσοδα κόπτονται οι περισσότεροι και όχι για τα χρέη τους.
Λένε ότι η αύξηση των ομάδων θα βελτιώσει τα οικονομικά των σωματείων. Πως μπορεί να γίνει αυτό όταν οι ομάδες που ανέρχονται από την Β` κατηγορία διαθέτουν μικρό αριθμό εισιτηρίων στους εντός έδρας αγώνες τους;
Τα οικονομικά των σωματείων μπορούν να βελτιωθούν όταν υπάρχει ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Όταν ο φίλαθλος πηγαίνει στο γήπεδο και βλέπει να αγωνίζονται δυο ομάδες με διαφορετικούς προϋπολογισμούς αντάξια, στα ίσια. Και ναι το πρωτάθλημα με 12 ομάδες είναι ανταγωνιστικό. Και ναι δεν είναι κακό ιστορικά σωματεία να οδηγηθούν στην Β` κατηγορία αν το προϊόν τους δεν είναι ανταγωνιστικό, δεν είναι τέτοιο ώστε να κοντράρει άλλες ομάδες.
Σε πρωτάθλημα 14 ομάδων είχαμε δημιουργήσει μια «πελατειακή» σχέση με αρμόδιο τμήμα της ΟΥΕΦΑ. Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ΚΟΠ τα κόκκινα και κίτρινα σήματα ήταν συνήθης φαινόμενο. Τουλάχιστον φέτος τέτοια σήματα δεν ήρθαν. Προτιμούμε ένα πρωτάθλημα με κόκκινους και κίτρινους φακέλους ή ένα πρωτάθλημα χωρίς αυτούς;
Υπεύθυνοι για την εικόνα που βγάζει το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι τα σωματεία και η ΚΟΠ. Τα σωματεία για το δικό τους συμφέρον και η ΚΟΠ ενδεχομένως σκεπτόμενη το καλοκαίρι και τις εκλογές.
Μια και ο λόγος για την ΚΟΠ, ας μας εξηγήσει κάποιος το εξαετής πλάνο. Τρία χρόνια με 14 ομάδες, τρία χρόνια με 12 ομάδες. Αν τελικά εφαρμοστεί γιατί τα σωματεία του χρόνου μπορεί να έχουν άλλη άποψη.
Τα ακίνητα της εβδομάδας
