Νικόλας Μαρκαντώνης General Το γήπεδο δεν είναι αρένα πολιτικών διενέξεων

Το γήπεδο δεν είναι αρένα πολιτικών διενέξεων

Ο Νικόλας Μαρκαντώνης είναι δημοσιογράφος στο Sigmatv


 

ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ, ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΟΦΕΙΛΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΝΑ ΔΩΣΩ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ, ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΕΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ, ΕΝΟΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. ΜΠΟΡΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΝΙΚΗ, ΑΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΥΤΟ, ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΑΔΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΤΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ.
«Η ΑΕΛ είναι αθλητικό σωματείο. Όχι πολιτική στον αθλητισμό. Μη διαχωρίζετε τους αθλητές από τις πολιτικές τους αντιλήψεις. Οι αθλητές σε οποιαδήποτε φυλή, χώρα, θρήσκευμα ή πολιτική ιδεολογία και αν ανήκουν, είναι πάντα φίλοι και αδερφοί». Η ανακοίνωση του ΣΥ.Φ.ΑΕΛ, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα με την τουρκική ομάδα, αποδεικνύει ότι η αρχή, την οποία διατύπωσε προ δεκαετιών ο αείμνηστος Νίκος Σολομωνίδης, εξακολουθεί να αποτελεί φάρο για το σωματείο της Λεμεσού. «Την Πέμπτη στον αγώνα της ομάδας μας δεν θα δεχθούμε ούτε θα ανεχθούμε οτιδήποτε δεν έχει σχέση με την ΑΕΛ μας. Είμαστε πανέτοιμοι και αποφασισμένοι να προστατέψουμε το σωματείο μας και την ιστορία του, όπως κάνουμε εδώ και τόσα χρόνια. Καλούμε τους χιλιάδες λέοντες να τηρήσουν τα αθλητικά ιδεώδη και να μην παρασυρθούν από την ιδιαιτερότητα του αγώνα. ΑΕΛΙΣΤΑ... Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ! ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΗΜΑΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ».
Το ότι το βράδυ της 25ης Οκτωβρίου στο ΓΣΠ κυμάτιζε μόνο η ομάδα του σωματείου, αυτό δεν κάνει τους οπαδούς της ΑΕΛ λιγότερο πατριώτες, όπως κάποιοι προσέτρεξαν να πουν. Διότι πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι το γήπεδο δεν είναι αρένα πολιτικών διενέξεων ή  προβολής των φρονημάτων του καθενός. Εθνικά σύμβολα, σημαίες και λάβαρα κομμάτων, ουδεμία θέση έχουν σε αγώνες ποδοσφαίρου. Εξάλλου, ο καθένας είναι αυτό που πιστεύει, και δεν χρειάζεται επιβεβαίωση από κανέναν ούτε για την εθνικότητά του ούτε για την ιδεολογία του. 
Ας πάρουμε παράδειγμα από τους οπαδούς της ΑΕΛ και ας καταλάβουμε ότι ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει και όχι να διαχωρίζει τους ανθρώπους με βάση το θρήσκευμα, την εθνικότητα ή την πολιτική τους ιδεολογία. Ουδέποτε μπόρεσα να αντιληφθώ ποια θέση μπορεί να έχουν στο γήπεδο ο Τσε Γκεβάρα, η σβάστικα ή το οποιοδήποτε κρατικό και εθνικό σύμβολο. Δεν πάμε ούτε σε πόλεμο ούτε σε προεκλογική συγκέντρωση. 
Ας αποτελέσει λοιπόν το παιχνίδι ΑΕΛ-Φενέρμπαχτσε αφετηρία για το μέλλον, όχι μόνο για ευρωπαϊκά παιχνίδια αλλά και για τους μεταξύ μας αγώνες, οι οποίοι έχουν μετατραπεί πλέον σε πεδία μάχης. Οι αρμόδιοι ας ανοίξουν επιτέλους τα μάτια και ας λάβουν αυστηρά μέτρα. Και εμείς ας κατανοήσουμε, ότι αυτό που είμαστε, είναι βαθιά ριζωμένο μέσα μας και δεν χρειάζεται να το διαλαλούμε. Διότι η αναζήτηση επιβεβαίωσης ακριβώς το αντίθετο υποδηλώνει.
 
Υ.Γ. Τα συγχαρητήρια και στην αστυνομία, η οποία κατάφερε να φέρει εις πέρας ένα μεγάλο άθλο, ώστε ο αγώνας να διεξαχθεί με πλήρη ασφάλεια και σε καθόλα αθλητοπρεπή πλαίσια. 

Top