Λευκή Παντελή Εμείς οι γυναίκες

Εμείς οι γυναίκες

Η Λευκή Παντελή είναι ειδική σε θέματα Φύλου, Μέλος του Δ.Σ. της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης. Οι απόψεις της είναι προσωπικές και δεν δεσμεύουν την άνωθεν οργάνωση.


Είμαστε η πύλη εισόδου σε αυτόν τον πλανήτη μου είχε πει κάποτε μια φίλη. Μου πήρε λίγο καιρό να το καταλάβω. Είμαστε εμείς που επιτρέπουμε, διευκολύνουμε κάνουμε δυνατή τη συνέχιση του ανθρώπινου είδους στη γη. Αυτές που εγκυμονούν και τέλος κάνουν δυνατή την πρόσβαση των ανθρώπων στη γη.

Το γραφείο Τύπου και πληροφοριών δημοσίευσε με αφορμή τη Διεθνή  Ημέρα της Γυναίκας ένα διάγραμμα, το οποίο παρουσιάζει το ποσοστό  επί της εκατό των γυναικών που απασχολούνται ανά τομέα.   Τέτοια διαγράμματα ετοιμάζονται συχνά από την Στατιστική Υπηρεσία.

Είδα τα αποτελέσματα και αισθάνθηκα ότι τίποτε δεν άλλαξε τα τελευταία χρόνια,  διότι το διάγραμμα επιβεβαίωνε τις μελέτες που έγιναν προ δεκαετίας, οι οποίες επεσήμαναν ότι το  γυναικείο φύλο έχει ταυτιστεί με τα επαγγέλματα γνωστά ως τα 5 C: caring φροντίδα, cashiers ταμίες,  clerical γραμματειακά, cleaning καθαριότητα,  catering φαγητά.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες ο  λόγος που πολλές γυναίκες δε διεκδικούν είναι διότι δεν βλέπουν άλλες γυναίκες σε υψηλές θέσεις,  σε κέντρα λήψης αποφάσεων και σε διευθυντικές οργανικές θέσεις στους οργανισμούς όπου εργάζονται. Όμως  για τη μη προαγωγή τους σε τέτοιες θέσεις ευθύνονται και οι ανώτεροι τους – άντρες στην πλειοψηφία που τείνουν να προωθούν όμοιούς τους, δηλαδή άντρες. Οι λόγοι πολλοί και οι μελέτες με τα ευρήματα αμέτρητες. Πολλές φορές λέγεται ότι οι γυναίκες δεν διεκδικούν ή δεν ενδιαφέρονται να ανελιχθούν στο χώρο εργασίας τους και η καριέρα τους δεν είναι προτεραιότητα.  Μια έρευνα της Mckinsey καταδεικνύει ότι όσο πιο ψηλά βρίσκονται στην ιεραρχία οι γυναίκες τόσο πιο πολύ τείνουν να ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν ή να επιδείξουν ενδιαφέρον για την ανέλιξη τους στην ιεραρχία της εταιρεία όπου εργάζονται.

Στο διάγραμμα τα επαγγέλματα που παρουσιάζονται για το 3ο τρίμηνο του 2016 ήταν τα εξής: Στρατιωτικοί 0.2%, Διευθυντές και Διοικητικοί λειτουργοί (την λέξη Διευθύντριες ούτε καν την αναφέρουν παρότι το διάγραμμα αναφέρεται στο γυναικείο φύλο) 2.1%, Προσοντούχοι και άλλοι ειδικοί 19.9% (όχι προσοντούχες), Τεχνικοί, Βοηθοί και Ειδικοί Γραφείς 13.2%, Γραμματείς, Δακτυλογράφοι και Ταμίες 18.5%, Υπάλληλοι υπηρεσιών και Πωλήτριες 23.6%, Γεωργοί,  Κτηνοτρόφοι και Ψαράδες 0.8%, Τεχνίτες (ούτε καν τεχνίτριες) παραγωγής και Παρόμοιοι 1.0%, Χειριστές (κι όχι χειρίστριες) μηχανών και Εργαλείων 1.4% και τέλος Ανειδίκευτοι εργάτες (ούτε καν εργάτριες) 19.2%.

Τι κι αν το διάγραμμα και η έρευνα έχει ετοιμαστεί από τις κυβερνητικές υπηρεσίες; Τι κι αν το 58% των κύπριων γυναικών εργάζεται; Το θηλυκό γένος συνθλίβεται κάτω από τη χρήση του αρσενικού, με αποτέλεσμα να αποκαλούνται οι εργαζόμενες γυναίκες διευθυντές, εργάτες, τεχνίτες, χειριστές κλπ.

Διεθνής ημέρα της Γυναίκας και δεν θα πω άλλα, παρά μόνον κάτι τελευταίο. Αναλογιστείτε μια μέρα της ζωής σας στο σπίτι, στον εργασιακό σας χώρο, στην κοινωνική σας σφαίρα, χωρίς αυτές…τις γυναίκες; Μπορείτε;

Σκεφτείτε τώρα πως είναι για μας να βιώνουμε καθημερινά την ‘ανυπαρξία’ μας, είτε λεκτικά όταν δεν χρησιμοποιούνται οι ορθοί επαγγελματικοί τίτλοι, είτε οπτικά όταν δε βλέπουμε το φύλο μας να εκπροσωπείται επαρκώς σε διάφορες θέσεις όπου πολλές γυναίκες έχουν τα προσόντα αλλά όχι τη ‘μέθοδο’  των κατάλληλων επαφών για να τις κατακτήσουν.

 

Δε θέλουμε να μας δείτε και να μας πείτε χρόνια πολλά.

Θέλουμε απλά να μας ΔΕΙΤΕ. Να δείτε τη βουλεύτρια, την διευθύντρια την εργάτρια, την πωλήτρια, τη καθαρίστρια, την τεχνίτρια, τη δασκάλα, την υπουργό, τη δημοσιογράφο, τη νοσηλεύτρια, την ιατρό, την καθηγήτρια, την αισθητικό,  τη στρατιωτικό, την κομμώτρια, την αστυνομικό, την υπάλληλο, την γραφίστρια, την πολιτικό,  τη γραμματέα, την συντάκτρια,  τη διπλωμάτη, τη λειτουργό, τη νομικό, την πρέσβειρα. ΔΕΙΤΕ μας. Για να μπορέσουν να μας δουν και τα κορίτσια, οι κοπέλες, οι άλλες γυναίκες, και μέσα από μας να δουν τους μελλοντικούς τους εαυτούς.


Top