Αυγή Σαββίδου Ο ράφτης του Παναμά κόβει και ράβει

Ο ράφτης του Παναμά κόβει και ράβει

''Κερνά τις σκέψεις της, ψάχνει ό,τι την ενδιαφέρει και αναρωτιέται αν όλα όσα παίζουν γύρω μας, στο τέλος, θα μας τρελάνουν. Executive Coach και ιδρυτής των εταιρειών APriori και Curious Hobbies, πότε-πότε έχει κάτι να πει.''


Προσπαθώ με τα όσα παρατηρώ, τα όσα ξέρω και τα καινούργια που μαθαίνω να κατανοήσω το κοινωνικό σύστημα. Όχι της Κύπρου, εμείς μια καρικατούρα σε μικρογραφία είμαστε που παίζουμε το παιγνίδι της πολιτικής σαν επαρχιακός θίασος. Αν δεν είμασταν τόσο τραγικά άσχετοι, ίσως να το γλεντούσαμε κιόλας. Αναφέρομαι στο παγκόσμιο κοινωνικό σύστημα που ενώ για χρόνια δείχνει φαινομενικά ιδεολογικό, τώρα ξεμπροστιάστηκε δικαιώνοντας τους πιο κυνικούς.

Ηγέτες κρατών -δικτάτορες και μη, γνωστοί και άγνωστοι βασιλιάδες και οι αυλικοί τους, επιφανείς επιχειρηματίες, ακόμη και αγαπημένες προσωπικότητες όπως ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Λιονέλ Μέσι και ο Μισέλ Πλατινί πίστεψαν πως είναι υπεράνω του νόμου. Μετέφεραν και έκρυψαν μαύρο χρήμα μέσω offshore εταιρειών σε μυστικούς λογαριασμούς, τόσο καλά κρυμμένους που ήταν πρακτικά αδύνατον να γνωρίζει το κάθε κράτος την ύπαρξη τους. Όλα αυτά έγιναν γνωστά με την αποκάλυψη του σκανδάλου Panama Papers με τη διαρροή εγγράφων της δικηγορικής εταιρίας Mossack Fonseca στον Παναμά, τα οποία μαρτυρούν τα ασύστολα ψέματα και την απροσμέτρητη φοροδιαφυγή που έγινε όχι από απόκληρους της κοινωνίας αλλά τους θεματοφύλακες της.

Στις φυλές των φτωχών, των μεσαίων, των αυλικών και των αρχοντων προστέθηκε τώρα και η φυλή των ατάκτων.

Τις πρώτες τέσσερεις φυλές λίγο πολύ τις γνωρίζουμε όλοι. Αυτό που δεν είδαμε απροκάληπτα μέχρι τώρα ήταν την άτακτη τάξη, αυτήν που πιστεύει ότι οι νόμοι είναι για τους άλλους και αυτό-εξαιρείται από τους κανόνες που επέβαλε. Είναι η φυλή αυτών που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει Θεός να τους κρίνει και αποφάσισαν να τα παίξουν όλα για όλα έχοντας την αλαζονεία να πιστέψουν ότι δεν θα τους τσακώσει κανένας με το χέρι στο βάζο με τα γλυκά. Υβρις.

Μερικά από τα άτομα του σκανδάλου Panama Papers είναι 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες, 128 σημαίνοντες πολιτικοί ή συγγενικά τους πρόσωπα (ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, η κόρη του Κινέζου προέδρου Ζι Τζινπίνγκ και Άραβες εμίρηδες) και 1,600 μεγάλες εταιρείες στυλοβάτες της παγκόσμιας οικονομίας όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank και τα παραρτήματα που έστησαν ειδικά για να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους.

Η φυλή αυτή πάντα υπήρχε, αλλά για μας ήταν κάτι σαν τον μύθο του τέρατος του Λόχνες. Την βλέπαμε μόνο μέσα από ταινίες του Χόλυγουντ, μέχρι την εντυπωσιακή ανακάλυψη που έκανε το Consortium Ερευνητικής Δημοσιογραφίας με 100 δημοσιογραφικούς οργανισμούς, σε 25 διαφορετικές γλώσσες. Δεν είναι μονο οι δικοί μας μικροαπατεώνες, είναι ο ολόκληρη φυλή. 

Στον κόσμο της φυλής αυτής δεν υπάρχουν νόμοι ούτε ηθικοί φραγμοί. Στον κόσμο της είναι ηρωισμός να ξεγελάς το σύστημα. Είναι η φυλή χωρίς ντροπή. Σε αυτή τη φυλή προσπάθησαν αδέξια να εισχωρήσουν οι Βέργες της Κύπρου. Επαρχιακός θίασος σας λέω. Ούτε μια κλεψιά δεν κατάφεραν να κάνουν χωρίς να πιαστούν. Αναρωτιέμαι πόσοι Κύπριοι ακόμα μένουν ξάγρυπνοι αυτές τις μέρες από φόβο μην αποκαλυφθεί η ένταξη τους στην φυλή των ατάκτων. 


Top