Θύμα απαγορευμένης μεθόδου από κομμωτή Ρουμάνα στη Λεμεσό
Το συγκεκριμένο ενέσιμο υλικό, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στο πρόσωπο της 38χρονης, είναι απαγορευμένο στην Κύπρο, όπως και σε άλλες χώρες εδώ και μια δεκαετία, λόγω σοβαρών επιπλοκών που προκαλεί
Το πρόσωπό της να παραμορφώνεται είδε 38χρονη Ρουμάνα, η οποία επισκέφθηκε κομμωτή για την αφαίρεση ρυτίδων από το πρόσωπό της με τη μέθοδο μπότοξ. Απαγορευμένη εδώ και δέκα χρόνια είναι η συγκεκριμένη μέθοδος, κατέθεσε στην Αστυνομία ο δερματολόγος που επισκέφθηκε αργότερα η αλλοδαπή. Το θέμα των τσαρλατάνων επαναφέρει για ακόμη μια φορά το συγκεκριμένο περιστατικό. Συγκεκριμένα, δεν πίστευε στα μάτια της, 38χρονη Ρουμάνα στη Λεμεσό, η οποία είδε το πρόσωπό της να παραμορφώνεται μετά από επέμβαση μπότοξ που της υποσχόταν εξάλειψη ρυτίδων.
Αντί του ποθητού αποτελέσματος, κάτι δεν πήγε καλά και η 38χρονη είδε το πρόσωπό της να παρουσιάζει σοβαρά δερματικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία, θεωρώντας ότι έπεσε θύμα τσαρλατάνου. Το περιστατικό αυτό επαναφέρει, για μιαν ακόμα φορά, στην επιφάνεια το ζήτημα των ειδικών που έχουν ως επαγγελματικό αντικείμενό τους τη λεγόμενη κοσμετολογία. Το περιστατικό συνέβη προχθές, όταν η 38χρονη επισκέφθηκε τον 37χρονο κομμωτή, ο οποίος προχώρησε στη θεραπεία σε χώρο του σπιτιού του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο ενέσιμο υλικό, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στο πρόσωπο της 38χρονης, είναι απαγορευμένο στην Κύπρο, όπως και σε άλλες χώρες εδώ και μια δεκαετία, λόγω σοβαρών επιπλοκών που προκαλεί.
Η Αστυνομία έχει παραλάβει διάφορα τεκμήρια από τον χώρο του κομμωτή, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι ειδικευμένος στη συγκεκριμένη θεραπεία και κατέχει μάλιστα δίπλωμα από σχολή της Αγγλίας. Από την οικία του 37χρονου παραλήφθηκαν διάφορα σκευάσματα που σχετίζονται με την εν λόγω θεραπεία, τα οποία έχουν σταλεί για επιστημονικές εξετάσεις. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο φάκελος της υπόθεσης έχει σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για να δοθούν οδηγίες για τον περαιτέρω χειρισμό της.
Η Δερματολογική Εταιρεία Κύπρου
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Δερματολογική Εταιρεία Κύπρου, μετά το προαναφερθέν περιστατικό στη Λεμεσό, όπου γυναίκα κατέφυγε σε κομμωτή για την ανανέωση και αναζωογόνηση του προσώπου της με τη μέθοδο του μπότοξ. Η θεραπεία της, ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, δεν ήταν η απαιτούμενη, αφού το ενέσιμο υλικό που δέχθηκε στο πρόσωπό της, επέφερε την παραμόρφωσή του, και όπως διαπιστώθηκε είναι απαγορευμένο από την κυπριακή αγορά, όπως και σε άλλες χώρες, λόγω των σοβαρών επιπλοκών που προκαλεί.
Σε δηλώσεις του στο SigmaLive, ο πρόεδρος της Δερματολογικής Εταιρείας Κύπρου, Αντρέας Παλλούρας, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό είναι απόδειξη της ανοχής της Πολιτείας, η οποία, είπε, δεν εφάρμοσε τα θεσμικά πλαίσια, προκειμένου να αποτρέπονται τέτοιες ενέργειες από μη εξειδικευμένα άτομα στον τομέα τους. Τέτοιες θεραπείες, όπως και άλλες, είναι σύνηθες φαινόμενο από τσαρλατάνους, οι οποίοι κάνουν τους ειδικούς και υπόσχονται θαύματα στο δέρμα μιας γυναίκας, η οποία πρέπει, παρ' όλα αυτά, να τύχει εξέτασης των ειδικών στον τομέα τους. «Καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή, καθώς και την παραποίηση του ιατρικού επαγγέλματος. Τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει η Πολιτεία, η οποία δεν έχει τη βούληση να προστατεύσει τους πολίτες από τους επιτήδειους», είπε χαρακτηριστικά. «Πώς είναι δυνατόν», διερωτήθηκε ο κ. Παλλούρας, «ένας κομμωτής να κάνει μπότοξ; Ποιος φέρει την ευθύνη;».
Να καταγγέλλουν γραπτώς
Ο ΑΝΤΡΕΑΣ Παλλούρας επανέφερε το καυτό θέμα των θεραπειών λέιζερ, θυμίζοντας το σοβαρό περιστατικό της γυναίκας που κινδύνευσε να χάσει το μάτι της από μη εγκεκριμένη εφαρμογή λέιζερ και μη εξειδικευμένο άτομο. «Τότε», είπε, «δεν κινητοποιήθηκε καμία αρμόδια Αρχή, αν και η Δερματολογική Εταιρεία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και αρκετό καιρό». Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες όπως είναι προσεκτικοί σε σχέση με τα άτομα που επισκέπτονται, που αφορούν την υγεία τους, προσθέτοντας ότι οι καταγγελίες παρόμοιων περιστατικών είναι αρκετές, αλλά όχι γραπτές, και γι’ αυτό απηύθυνε έκκληση προς του πολίτες να καταγγέλλουν γραπτώς τέτοιες ενέργειες, προκειμένου οι υπαίτιοι να πληρώνουν το τίμημα που τους αναλογεί.