Κατάθεση αστυνομικού για τα όσα συνέβησαν το πρωί της 11ης Ιανουαρίου 2010, ημέρα που δολοφονήθηκε ο Άντης Χατζηκωστής, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

Νέα στοιχεία ενώπιον του Κακουργιοδικείου για τα όσα διεμείφθησαν το πρωί της ημέρας της δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος ΔΙΑΣ και της τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ Άντη Χατζηκωστή, έδωσε στη μαρτυρία του ο αστυφύλακας Σάββας Ρουσογένης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο δικαστήριο, στις 11 Ιανουαρίου του 2010, ήταν καθήκον στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν ο πρώτος κατηγορούμενος Ανδρέας Γρηγορίου.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι εκτός από την Αστυνομία, τον Ανδρέα Γρηγορίου φρουρούσαν και άνθρωποι από το στενό οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αντρέας Γρηγορίου νοσηλεύτηκε επί μακρόν τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο όσο και στο Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο μετά τη βομβιστική επίθεση που διενεργήθηκε εναντίον του στις 24 Δεκεμβρίου 2009.

Για τη συγκεκριμένη μέρα, ο αστυφύλακας Ρουσογένης είπε πως στις 9 το πρωί, που ανέλαβε καθήκον στο Ιπποκράτειο, στο δωμάτιο του Γρηγορίου βρισκόταν και ο Φάνος Χατζηγεωργίου.

Ο μάρτυρας είπε πως κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Ανδρέα Γρηγορίου και του πατέρα του, ο Γρηγορίου του έδωσε το κινητό του, αφού ο μάρτυρας έτυχε να γνωρίζεται με τον πατέρα του Γρηγορίου, για να ανταλλάξουν μια καλημέρα.

Τηλεφώνησε η Σκορδέλλη

Την ώρα που συνομιλούσε με τον πατέρα του Αντρέα Γρηγορίου, σύμφωνα με τα όσα κατατέθηκαν στο δικαστήριο από το μάρτυρα, χτυπούσε η δεύτερη γραμμή και στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου του πρώτου κατηγορουμένου Αντρέα Γρηγορίου αναγραφόταν το όνομα της Έλενας Σκορδέλλη.

Ο μάρτυρας κατηγορίας είπε στο δικαστήριο ότι έδωσε το τηλέφωνο στο Γρηγορίου, ο οποίος ωστόσο δεν πρόλαβε να το απαντήσει.

Σημείωσε ακόμα πως ο Γρηγορίου δεν επικοινώνησε με την κατηγορούμενη Έλενα Σκορδέλλη κατά το χρόνο παραμονής του στο δωμάτιο.

Σύμφωνα με τον αστυφύλακα Ρουσογένη, στη συνέχεια ο Αντρέας Γρηγορίου ζήτησε από όλους να τον αφήσουν μόνο με το Φάνο Χατζηγεωργίου, διότι, όπως είπε, ήθελε να του μιλήσει προσωπικά.

Μετά τη δολοφονία

Ερωτηθείς από την κατηγορούσα αρχή πότε πληροφορήθηκε για τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή, ο μάρτυρας κατηγορίας είπε πως το βράδυ της ίδιας μέρας, της 11ης Ιανουαρίου 2010, γύρω στις 9.30, πληροφορήθηκε το γεγονός, ενώ ήταν στο σπίτι του, από συνάδελφό του, ο οποίος του τηλεφώνησε για να τον ενημερώσει.

Είπε στη συνέχεια πως ενημέρωσε τους ανωτέρους του για το τι συνέβη ακριβώς μέσα στο δωμάτιο στο Ιπποκράτειο τη συγκεκριμένη ημέρα, ενώ ήταν υπηρεσία.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κλήθηκε από την κατηγορούσα αρχή να αναγνωρίσει τον τέταρτο κατηγορούμενο Γρηγόρη Ξενοφώντος, ο οποίος, όπως είπε, ήταν ένας εξ αυτών που πρόσεχαν τον Αντρέα Γρηγορίου στο Ιπποκράτειο.

Απαντώντας σε ερώτηση της κατηγορούσας αρχής για το ποιους ενημέρωσε όταν πληροφορήθηκε για το έγκλημα, ο κ. Ρουσογένης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον υπαστυνόμο Μάριο Παπαευριβιάδη, ο οποίος του είπε με τη σειρά του ότι άκουσε αστυφύλακα της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών, να φωνάζει στη σκηνή του φόνου ότι «το έγκλημα το έκαναν ο Κασάπης με το Φάνο».

Ο ίδιος στη συνέχεια, όπως ανέφερε στο δικαστήριο, επικοινώνησε και με τον Υπαστυνόμο Αντρέα Πέττη, υπεύθυνο του Γραφείου Συλλογής Πληροφοριών, ο οποίος του ανέφερε ότι γνωρίζει τι έγινε, και ότι είχε ήδη ενημερώσει τον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Το ημερολόγιο του μάρτυρα

Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατά την αντεξέταση του αστυφύλακα Ρουσογένη επικεντρώθηκαν στο προσωπικό του ημερολόγιο, το οποίο του ζήτησαν να προσκομίσει στο δικαστήριο, αφού όπως σημείωσαν, σε αυτό αναφέρονται γεγονότα, για τα οποία ο μάρτυρας δεν έκανε λόγο στην κατάθεσή του.

Αναφερόμενος στα γεγονότα αυτά, ο μάρτυρας κατηγορίας είπε πως μετά την κατάθεσή του θυμήθηκε ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν θεώρησε σημαντικά να αναφέρει και τα σημείωσε στο προσωπικό του ημερολόγιο, για να τα θυμάται σε περίπτωση που τον καλούσαν να μαρτυρήσει.

Η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε και το δικαστήριο διέταξε το μάρτυρα όπως πάει στο γραφείο του, όπου κρατούσε το ημερολόγιό του, και να το προσκομίσει στο δικαστήριο.
Μετά την επανέναρξη της δίκης και κατά την αντεξέτασή του, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Αντρέα Γρηγορίου έθεσε στον κ. Ρουσογένη ερωτήματα σε σχέση με τις σημειώσεις που κράτησε στο ημερολόγιό του και την προσθήκη των σημειώσεων για τα γεγονότα που δεν ανέφερε στην αρχική του κατάθεση.

Επιπλέον, ρωτήθηκε γιατί τον Ανδρέα Γρηγορίου στο Ιπποκράτειο μαζί με την Αστυνομία τον φρουρούσαν και δικά του άτομα και ανέφερε ότι η Αστυνομία τον φρουρούσε διότι είχε πέσει θύμα απόπειρας φόνου και επειδή υπήρχε πληροφορία ότι κινδύνευε ακόμα και στο νοσοκομείο, ενώ οι φίλοι του τον φρουρούσαν για περισσότερη ασφάλεια.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο από το μάρτυρα, το Γρηγορίου φρουρούσαν κατά διαστήματα ο Φάνος Χατζηγεωργίου, ο Κυριάκος Κοσιάρης, ο Πέτρος Κερτίκκης, και ο Γρηγόρης Ξενοφώντος.

Ο μάρτυρας κατηγορίας ρωτήθηκε ακόμα εάν γνώριζε τον Αναστάσιο Κρασοπούλη και το Γρηγόρη Ξενοφώντος.

Ο μάρτυρας απάντησε πως το Γρηγόρη Ξενοφώντος τον γνώριζε από το Ιπποκράτειο, όπου φρουρούσε τον Αντρέα Γρηγορίου, ενώ με τον Αναστάσιο Κρασοπούλη γνωρίζεται εδώ και πολλά χρόνια, αφού ήταν συμμαθητές.

Ραντεβού με τον Ξενοφώντος

Δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας κλήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας ο δικηγόρος Αντρέας Ζιντήλης, από τη Λάρνακα, ο οποίος είπε ότι στις 11 Ιανουαρίου του 2010, ημέρα του φόνου, έδωσε ραντεβού με το Γρηγόρη Ξενοφώντος στη Λευκωσία, όπου θα του παρέδιδε τα κλειδιά του διαμερίσματος, που του είχε νοικιάσει.

Όπως είπε, συναντήθηκαν γύρω στις 7.00 στο διαμέρισμα και παρέμειναν εκεί για είκοσι λεπτά με μισή ώρα.

Πρόσθεσε πως στο σπίτι δεν υπήρχαν προσωπικά αντικείμενα του Ξενοφώντος, εκτός από κάποια τρόφιμα στο ψυγείο.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο Γρηγόρης Ξενοφώντος του παρέδωσε τα κλειδιά και έφυγε από το διαμέρισμα.

Ο μάρτυρας κατηγορίας εξήγησε στο δικαστήριο ότι στις 15 Ιανουαρίου του 2010, τέσσερις μέρες μετά το φόνο, ήρθε στη Λευκωσία από τη Λάρνακα για να καθαρίσει το συγκεκριμένο διαμέρισμα και βρήκε την Αστυνομία έξω από το σπίτι.

Είπε ότι έδωσε τη συγκατάθεσή του και η Αστυνομία ερεύνησε το διαμέρισμα, δίνοντας παράλληλα και ο ίδιος κατάθεση για τα όσα γνώριζε.

Η σύλληψη του Προεστού

Τρίτος μάρτυρας κατηγορίας κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία ήταν ο αστυφύλακας Μάριος Ηροδότου, ο οποίος υπηρετεί στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων.

Ο αστυφύλακας Ηροδότου συμμετείχε στην έρευνα που έγινε στην οικία του Κώστα Προεστού και έλαβε κατάθεση από τον Προεστό, μετά τη σύλληψή του.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 14 Ιανουαρίου 2010, ως ύποπτοι για την υπόθεση δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή είχαν συλληφθεί ο Φάνος Χατζηγεωργίου, ο Κώστας Προεστός και ο Αντρέας Γρηγορίου.

Ο Κώστας Προεστός αφέθηκε ελεύθερος, αφού δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του.

Η υπεράσπιση έκανε διάφορες ερωτήσεις στο μάρτυρα σε σχέση με τον τρόπο που λήφθηκε η κατάθεση και σε σχέση με τις ερωτήσεις που έγιναν στον Κώστα Προεστό.

Ο αστυφύλακας Ηροδότου απάντησε ότι δεν ήταν μέλος της ανακριτικής ομάδας που συγκροτήθηκε για να διερευνήσει τον φόνο του Άντη Χατζηκωστή παραμόνο ακολουθούσε οδηγίες από τον υπεύθυνο αξιωματικό του κατά την ανάκριση του Κώστα Προεστού.

Ο μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε ότι στο σπίτι του Προεστού βρέθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό, σε επιταγή και μετρητά καθώς και μεγάλος αριθμός φυσιγγίων, τα οποία και παραλήφθηκαν.

Αναφορικά με τις εξηγήσεις που έδωσε ο Προεστός για το πώς βρέθηκαν τα χρήματα στην κατοχή του, ο αστυφύλακας Ηροδότου είπε ότι ο Προεστός δεν απάντησε σε καμιά ερώτηση κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του από τον ίδιο.

Στο σημείο αυτό η διαδικασία διακόπηκε για να συνεχιστεί σήμερα στις 9.00 το πρωί και στις 3.00 το απόγευμα.