Η περισσότερη απώλεια αίματος καταγράφεται τη δεύτερη και τρίτη ημέρα
Η μέθοδος της υστεροσκοπικής αφαίρεσης ενδομητρίου αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση, αφού αφαιρείται το εσωτερικό μέρος της μήτρας από το οποίο προέρχονται οι αιμορραγίες και δεν χρειάζεται υστερεκτομή
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ των κύκλων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια, λόγω των αλλαγών της κοινωνικής μας ζωής
Ένας από τους συχνότερους λόγους αφαίρεσης της μήτρας είναι οι αιμορραγίες περιόδου. Τώρα αυτό μπορεί να αποφευχθεί με σύγχρονες θεραπείες, όπου η ανάρρωση είναι πολύ πιο γρήγορη και ανώδυνη με μεγάλα ψυχολογικά οφέλη.
Μια σύγχρονη γυναίκα έχει γύρω στους 500 κύκλους περιόδου κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ο αριθμός των κύκλων περιόδου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια, λόγω των αλλαγών της κοινωνικής μας ζωής. Γυναίκες προηγούμενων γενεών είχαν ελάχιστους κύκλους περιόδου κατά τη διάρκεια της ζωής τους, λόγω πολλαπλών εγκυμοσύνων και μακροχρόνιου θηλασμού. Η σημερινή γυναίκα έχει κατά μέσον όρο δύο με τρεις εγκυμοσύνες μόνο και η διάρκεια θηλασμού είναι πολύ μειωμένη.
Επίσης η ηλικία της εμμηνόπαυσης έχει παραταθεί. Αυτή η σημαντική αύξηση στον αριθμό των κύκλων περιόδου έχει φέρει μαζί της και πολλά προβλήματα.
Υπερβολικό αίμα
Περίπου 20% των γυναικών ηλικίας 40 χρονών υποφέρουν από αιμορραγίες κατά την περίοδο. Οι αιμορραγίες συμβαίνουν λόγω υπερβολικού αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου. Η ποσότητα ή και επίσης η διάρκεια της ροής του αίματος αυξάνεται. Μια φυσιολογική περίοδος διαρκεί γύρω στις πέντε ημέρες, με την περισσότερη απώλεια αίματος τη δεύτερη και τρίτη ημέρα της περιόδου. Η αυξημένη ροή αίματος οδηγεί σε πολλά πήγματα αίματος και πόνο. Αυτή η αυξημένη απώλεια αίματος προκαλεί σωματική και ψυχολογική εξάντληση με αρνητικές συνέπειες στην επαγγελματική, κοινωνική και σεξουαλική ζωή της γυναίκας. Πολλές φορές η γυναίκα με αιμορραγίες περιόδου θα χρειαστεί να περιοριστεί στο σπίτι κατά τη διάρκεια της περιόδου, έχοντας φόβο να μην της συμβεί κάποιο ανεπιθύμητο ατύχημα αν κυκλοφορήσει.
Λόγοι εμμηνορραγίας
Κατά παράδοξο λόγο οι περισσότερες γυναίκες που πάσχουν με αυτό το πρόβλημα δεν έχουν καμία πάθηση και η μήτρα είναι φυσιολογικού μεγέθους. Αυτή η κατηγορία γυναικών ονομάζεται ιδιοπαθής. Το πρόβλημα θεωρείται να είναι λειτουργικής φύσεως. Ινομυώματα και πολύποδες ιδιαιτέρως στο εσωτερικό μέρος της μήτρας μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στην απώλεια αίματος. Το σπιράλ είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει την απώλεια αίματος. Υποθυροειδισμός και θρομβολυτικές διαταραχές μπορεί επίσης να είναι το αίτιο, σε σπάνιες, όμως, περιπτώσεις.
Διερεύνηση
Η γυναικολογική εξέταση είναι φυσικά απαραίτητη, όπως είναι και ο κολπικός υπέρηχος για ανίχνευση ινομυωμάτων και πολύποδων. Αιματολογικές εξετάσεις για αιμοσφαιρίνη (ένδειξη αναιμίας) και για υποθυροειδισμό είναι επίσης απαραίτητες. Η απόξυση της μήτρας δεν ενδείκνυται πλέον για διερεύνηση. Αυτή η παραδοσιακή μέθοδος έχει τώρα ξεπεραστεί με πιο σύγχρονες μεθόδους ανίχνευσης προβλημάτων της μήτρας - με την υστεροσκόπηση, όπου το εσωτερικό μέρος της μήτρας εξετάζεται με τηλεσκοπικό φακό.
Θεραπεία
Διάφορες φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να προκαλέσουν κάποια μείωση στην απώλεια αίματος. Συνήθως όμως δεν είναι αποδεκτές από τις γυναίκες για μακρόχρονη χρήση, λόγω των διαφόρων παρενεργειών. Η παραδοσιακή απόξυση της μήτρας δεν θεωρείται σαν θεραπεία και γι' αυτόν τον λόγο δεν συνιστάται. Η υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας) ήταν ώς τώρα η πιο συχνή θεραπεία για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Είναι όμως μια μεγάλη και αρκετά επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση με πολλές πιθανές επιπλοκές και μελλοντικές παρενέργειες, όπως πρόωρη κλιμακτήριο, ουρολογικά προβλήματα, πτώση κόλπου και, πάνω από όλα, πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Η παραμονή στην κλινική είναι περίπου μια εβδομάδα και η ανάρρωση δύο με τρεις μήνες.
Υστεροσκοπική αφαίρεση ενδομητρίου
Η σύγχρονη αντιμετώπιση αιμορραγιών περιόδου είναι με αυτήν τη νέα απλή επέμβαση που γίνεται, ενδοσκοπικά, χωρίς τομή. Αυτή η εξειδικευμένη λαπαροσκοπική επέμβαση έχει πλέον αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την υστερεκτομή. Η επέμβαση γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία. Διαρκεί περίπου 20 με 30 λεπτά. Με τη βοήθεια ειδικού μικρού τηλεσκοπίου, που εισάγεται στη μήτρα μέσω του κόλπου, το εσωτερικό μέρος της μήτρας από το οποίο προέρχονται οι αιμορραγίες αφαιρείται με τη χρήση Laser. Έτσι η γυναίκα απαλλάσσεται από τις αιμορραγίες. Η παραμονή στην κλινική είναι μόνο λίγες ώρες. Η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει και την επόμενη μέρα, λόγω ραγδαίας ανάρρωσης. Η μήτρα, οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες παραμένουν και γι' αυτόν τον λόγο δεν χρειάζεται καμία ορμονική αγωγή. Ινομυώματα και πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν με τη μέθοδο αυτή.
Ψυχολογικά οφέλη
Τα ψυχολογικά οφέλη με αυτήν την επέμβαση είναι τεράστια. Η αφαίρεση της μήτρας έχει πολλές αρνητικές συνέπειες για τις γυναίκες με αρνητικά επακόλουθα στην ψυχολογική και σεξουαλική ζωή τους. Με τη νέα αυτή επέμβαση αυτό αποφεύγεται. Η τεχνική αυτή χρειάζεται υψηλή εξειδίκευση για να εφαρμοσθεί και να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε εξειδικευμένα χέρια είναι πάρα πολύ αξιόπιστη. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Η αποφυγή χειρουργικής τομής, όπως γίνεται στην αφαίρεση μήτρας, οδηγεί σε πολύ γρήγορη ανάρρωση. Η γυναίκα θα πάει στο σπίτι της την ίδια μέρα και μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην εργασία της και στις κοινωνικές και οικογενειακές της υποχρεώσεις. Ο μετεγχειρητικός πόνος, δε, είναι ελάχιστος.
Ερωτήσεις και απαντήσεις
Θα πονάω μετά την επέμβαση;
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι αμελητέος, παρόμοιος με πόνο περιόδου, διαρκεί 1-2 μέρες και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.
Θα έχω αίμα και για πόσες μέρες;
Μικρή κολπική απώλεια αίματος παρατηρείται για λίγες μέρες. Αυτή κυμαίνεται από λίγες σταγόνες για 1-2 μέρες εώς μικρές ποσότητες αίματος για 1-4 εβδομάδες.
Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;
Μετά από 1-2 μέρες.
Πιθανές επιπλοκές και πόσο συχνές είναι;
Είναι μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση, με την προϋπόθεση ότι πραγματοποιείται από έμπειρη ιατρική ομάδα που χρησιμοποιεί υψηλή τεχνολογία.
ΔΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΤΑΣ
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος - Μέλος Βασιλικής Ακαδημίας Γυναικολόγων Αγγλίας, Λεμεσός
Τα ακίνητα της εβδομάδας
