Ο επενδυτής οδηγείται στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της μακροχρόνια

Η κονιορτοποίηση της μεσαίας τάξης θα έρθει με το μέτρο που θα καταργεί για τους νεοεισερχόμενους τα υφιστάμενα ωφελήματα που απολαμβάνουν οι Δημόσιοι και Ημικρατικοί σήμερα, και όχι με τις μικρο-περικοπές που εμπεριέχει το πακέτο εξυγίανσης που οι συντεχνίες δεν αποδέχονται. Ούτως ή άλλος, το ΔΝΤ θα είναι εδώ εντός του χρόνου, διότι σαν κοινωνία δεν έχουμε την πολιτική ωριμότητα να διαχειριστούμε τους εαυτούς μας.

Τώρα είναι η στιγμή οι ηγεσίες των συντεχνιών να προχωρήσουν με πολιτικό θάρρος και να συμμετάσχουν στην οικονομική σωτηρία του τόπου μας. Τώρα είναι η ώρα να συμπεριφερθούν υπεύθυνα, όπως έπραξε το ΔΗΚΟ για τόσο καιρό, και να βάλουν πάνω απ' όλα τα καλό του τόπου και όχι πρόσκαιρα συμφέροντα.
Πρόταση για επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος και την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Αντιλαμβάνομαι ότι ο ΔΗΣΥ έχει υποβάλει πρόταση για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο έτος. Η πρόταση αυτή απορρίπτεται, διότι α) Δεν υπάρχει αναλογιστικό όφελος από αυτή την πρόταση. Μαθηματικά το κράτος δεν πρόκειται να αποκομίσει κανένα οικονομικό όφελος β) Εάν το όριο αφυπηρέτησης αυξηθεί, τότε μερικές χιλιάδες νέοι θα παραμείνουν άνεργοι για δύο ακόμα χρόνια.

Το κράτος θα απολέσει έσοδα από τους φόρους που θα εισέπραττε εάν αυτοί οι νέοι εισέρχονταν στην αγορά εργασίας μέσο του Δημόσιου τομέα, διότι ως γνωστόν όποιος νεοεισέλθει στη Δ.Υ. το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να δανειστεί τουλάχιστον 10 φορές το ετήσιο εισόδημά του για αγορά οικίας, αυτοκινήτου κτλ. γ) Το μέτρο αυτό δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων. Κανένας επενδυτής δεν θα τρέξει να αγοράσει ομόλογα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αποτέλεσμα αυτού του μέτρου.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με το κρατικό μισθολόγιο είναι λόγω του ότι εργοδοτείται ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός υπαλλήλων, και ότι οι αμοιβές τους και οι αυξήσεις τους δεν συνδέονται με τα γενικότερα δημοσιονομικά του κράτους. Δηλαδή όταν ο ξένος επενδυτής αναλύει την οικονομική κατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αναγκασμένος να υπολογίσει αυξήσεις του κρατικού μισθολογίου ανεξαρτήτως εάν η φοροεισπρακτική δυνατότητα του κράτους είναι μειωμένη λόγω μηδενικής οικονομικής ανάπτυξης.

Έτσι ο επενδυτής οδηγείται στο συμπέρασμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της μακροχρόνια. Κανένας επενδυτής δεν πιστεύει ότι το δημοσιονομικό μας πρόβλημα μπορεί να λυθεί με αύξηση της φορολογίας μόνο. Γι' αυτό το λόγο ο επενδυτής δεν είναι διατεθειμένος να επενδύσει σε μακροχρόνια ομόλογα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα είναι να δώσουμε μία λύση που να βοηθά τον ξένο επενδυτή να μπορεί να υποστηρίξει την αγορά Κυπριακών ομολόγων. Ο τρόπος είναι ο εξής:
1. Σταδιακή μείωση του μεγέθους της κρατικής μηχανής. Για κάθε τέσσερις που αφυπηρετούν προσλαμβάνουμε ένα.

2. Συνεισφορά των Δημόσιων και Ημικρατικών υπαλλήλων για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των συντάξεών τους. Ως γνωστό, για να μπορεί σήμερα το κράτος να καλύψει το κόστος αυτό χρειάζεται να συνεισφέρει 30% επί του ακαθάριστου μισθού του κάθε υπαλλήλου. Εγώ προτείνω όπως το μισό από αυτό το κόστος να μετακυληθεί στον κάθε υπάλληλο. 3% φέτος και 1% για τα επόμενα 12 χρόνια, έτσι ώστε σε 12 χρόνια ο Δημόσιος και Ημικρατικός υπάλληλος να συνεισφέρει το μισό κόστος της σύνταξής του. Ο νεοεισερχόμενος ανάλογα με το έτος που θα εισέρχεται θα ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα. Εδώ οφείλω να αναφέρω ότι είναι με λύπη που είδα της ηγεσίες των συντεχνιών να διαπραγματεύονται τα δικά τους ωφελήματα εις βάρος των επόμενων γενεών. Δεν φτάνει δηλαδή που παραδίνουμε στα παιδιά μας μισή πατρίδα και τους φορτώνουμε ένα καταραμένο χρέος, τώρα διαπραγματευτήκαμε και τους όρους εργασίας τους.

3. Η συνεισφορά για το Ταμείο χήρων να αυξηθεί όπως συμφωνήθηκε. Να υπάρξει θεσμοθέτηση οι απολαβές των χήρων να σχετίζονται και με τα χρόνια έγγαμου βίου.

4. Οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι να συνεισφέρουν με τον ίδιο τρόπο που θα συνεισφέρουν οι εργαζόμενοι 3% φέτος και 1% ανά έτος για τα επόμενα 12 χρόνια. Ο υπολογισμός της σύνταξης από τώρα και στο εξής να είναι με βάση τις αποδοχές των τελευταίων τριών χρόνων. Κανένας συνταξιούχος να μη δικαιούται σύνταξη που να υπερβαίνει τις €40.000.

5. Δεδομένου ότι η συνεισφορά στο συνταξιοδοτικό εγκριθεί, οι κλίμακες εισδοχής να παραμείνουν οι ίδιες.

6. Η ΑΤΑ να δίνεται κλιμακωτά μέχρι ένα ποσό που να έχει νόημα. Δεν νοείται μία μικρή αύξηση στο γάλα να αποφέρει κέρδη στο μεγαλόμισθο. Το ποσό αυτό μπορεί να είναι μέχρι ένα ετήσιο μισθό των €25.000.

7. Η έκτακτη συνεισφορά του 3% να παραμείνει σε ισχύ μέχρι να έχουμε πλεόνασμα. Με αυτό το τρόπο θα εμπεδωθεί η κουλτούρα της υπευθυνότητας σε όλους. Θα ξεκινήσουν όλοι να ζητούν απόδειξη για τις αγορές τους, και ο φοροεισπράκτορας θα είναι πιο πρόθυμος να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Η αλόγιστες δαπάνες θα καταγγέλλονται.

8. Εννοείται ότι όλα τα προαναφερθέντα θα ισχύουν και για τους Κρατικούς και Πολιτειακούς αξιωματούχους.

9. Η έκτακτη εισφορά από τις Εταιρείες να παραμείνει μέχρι να έχουμε πλεόνασμα.

10. Η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας είναι μονόδρομος. Διπλασιασμός της φορολογίας αυτής πρέπει να γίνει άμεσα. Επιπλέον ιδιαίτερη φορολογία σε τεράστιες ακίνητες περιουσίες που δημιουργήθηκαν από την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών λόγω της προσφυγοποίησης των συμπατριωτών μας. Δημιουργία επιπρόσθετων αντικινήτρων για τη διατήρηση των περιουσιών αυτών. Σε αυτή την περίπτωση ακόμα και η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς είναι συζητήσιμη.

11. Στόχευση κοινωνικών παροχών με βάση περιουσιακών στοιχείων και απολαβών. Οι κοινωνικές παροχές να έχουν στόχο την ενισχυμένη βοήθεια των δυσπραγούντων και την διατήρησή τους για τη μεσαία τάξης μόνο. Εξοικονομήσεις του 10-15% είναι εφικτές και ρεαλιστικές.

Με αυτά τα μέτρα μπορούμε να γλιτώσουμε την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διότι θα πείσουμε τους ξένους επενδυτές ότι διαθέτουμε τη σοβαρότητα να αντεπεξέλθουμε στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα και που ενδεχομένως να χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Την ίδια ώρα θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε μία εύρωστη μεσαία τάξη που είναι και η μόνη εγγύηση της Δημοκρατίας μας. Με αυτά τα μέτρα μπορούμε να εξυγιάνουμε το Δημόσιο Τομέα και να μην πλήξουμε την οικονομική ανάπτυξη. Εάν δεν έχουμε το θάρρος να το πράξουμε ας αφήσουμε τους ξένους σε μερικούς μήνες να αποφασίσουν για εμάς και τα παιδιά μας.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΑΒΒΑ