Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Ρίκκος Ερωτοκρίτου δήλωσε σήμερα πως κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών ηγέρθη «το μέγα θέμα του κατά το δοκούν χαρακτηρισμού φακέλων από τους δημοσίους υπαλλήλους «εμπιστευτικών» με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να αρνούνται σε πολίτες την πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα που τους αφορούν άμεσα ή έμμεσα».
Πρόσθεσε πως ομόφωνα η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε πως θα προχωρήσει στην τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας και του περί δημόσιας υπηρεσίας νόμου, ώστε να μη «δίδεται η ευχέρεια σε κάποιους υπαλλήλους, που θέλουν να συμπεριφέρονται σαν μικροί βασανιστές και να ταλαιπωρούν την αξιοπρέπεια των πολιτών, να χαρακτηρίζουν φακέλους σαν απόρρητους, ενώ περιέχουν απλές πληροφορίες, άκρως αναγκαίες για τους πολίτες».
Απόρριψη αίτησης για σύνταξη ανικανότητας
Κατά τη σημερινή συζήτηση από την Επιτροπή Θεσμών της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με την πρόσβαση πολίτη στην ιατρική γνωμάτευση βάσει της οποίας απορρίφθηκε η αίτηση του για σύνταξη ανικανότητας, είπε ο κ. Ερωτοκρίτου μετά τη συνεδρία, άνοιξε ένα θέμα τεράστιας σημασίας που αφορά το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα, τα όποια είτε αναφέρονται σε προσωπικές τους υποθέσεις, είτε είναι γενικότερου ενδιαφέροντος και με το δικαίωμα του πολίτη μπορούν να έχουν πρόσβαση.
Η όλη ιστορία συνέχισε αφορούσε το προσωπικό ζήτημα ενός πολίτη, για την υγεία του οποίου γνωμάτευσε το ιατρικό συμβούλιο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με βάση την γνωμάτευση ήταν ικανός για εργασία, σε αντίθεση με τη γνωμάτευση ιδιωτών ιατρών ότι ήταν ανίκανος για εργασία, είπε ο κ. Ερωτοκρίτου. Κατόπιν τούτου, ο πολίτης απευθύνθηκε στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις ζητώντας τα ονόματα των ιατρών του ιατροσυμβουλίου που τον εξέτασαν και η απάντηση που πήρε από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις ήταν : «Δεν μπορούν να σου δοθούν τα ονόματα των ιατρών γιατί καλύπτονται από τη νομοθεσία που απαγορεύει την κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων».
Αποτέλεσμα της άρνησης, συνέχισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών είναι ο πολίτης να μην γνωρίζει, ποιοι ιατροί, με ποια προσόντα και ποια διαδικασία και ενυπόγραφα αποφάσισαν ότι δεν ήταν ικανός για εργασία.
Να μην αφήνεται στον "πατριωτισμό" του κάθε δημοσίου υπαλλήλου
Ο κ. Ερωτοκρίτου αφού ανέφερε πως με τη συζήτηση άνοιξε ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί άπαξ και δια παντός, είπε πως δεν νοείται σήμερα σε μια δημοκρατία με πραγματικό περιεχόμενο ο πολίτης να μην έχει πρόσβαση σε έγγραφα και ιδιαίτερα όταν τον αφορούν.
«Θεωρούμε πως αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να αφήνεται στον πατριωτισμό του κάθε δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος ενεργώντας με αποκλειστικά δικά του και κατά κανόνα αυθαίρετα κριτήρια να αποφασίζει σφραγίζοντας ως εμπιστευτικό ή απόρρητο, φάκελο που περιέχει πληροφορίες που αφορούν συγκεκριμένο πολίτη», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως χιλιάδες πολιτών που ζητούν πληροφορίες από κρατικές υπηρεσίες όπως η Πολεοδομία, το Κτηματολόγιο, το Υπουργείο Υγείας, περιβαλλοντικές υπηρεσίες και άλλες υπηρεσίες που χειρίζονται προσωπικά τους θέματα και δεν τους κοινοποιούνται, ταλαιπωρούνται επειδή δεν υπάρχουν κριτήρια που να ρυθμίζουν τη χρήση του χαρακτηρισμού απόρρητο.