Έξι χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα της HELIOS οι συστάσεις τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων δεν υλοποιήθηκαν στην ολότητά τους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε το «Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων Να. Ευρώπης - Μ. Ανατολής - Κύπρου», το οποίο αναφέρει για παράδειγμα την τελευταία σύσταση που θεωρείται από τις πλέον σημαντικές και αφορά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας στη βάση των σχετικών Κανονισμών της ΕΕ και της πρακτικής που εφαρμόζεται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, δεν υλοποιήθηκε ακόμη παρά το γεγονός ότι η σχετική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο λήφθηκε από το 2006.
Η αλλαγή αυτή, επισημαίνει, θα επέτρεπε ανεξαρτησία και ευελιξία στις αποφάσεις, μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και πιο αποτελεσματική διαχείριση του θέματος της ασφάλειας.
Το Ιδρυμα σημειώνει ότι η «πολυπλοκότητα του τομέα των αερομεταφορών και το γεγονός ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται παγκόσμια εκατομμύρια πτήσεις που διακινούν δισεκατομμύρια ανθρώπους, καθιστά το θέμα της ασφάλειας πτήσεων ως την ύψιστη προτεραιότητα για όλους που εμπλέκονται στον τομέα των αερομεταφορών».
Το Ίδρυμα, επαναλαμβάνει ότι η πείρα, η τεχνογνωσία και οι διεθνείς διασυνδέσεις του Ιδρύματος είναι στη διάθεση του κράτους και του τομέα των αερομεταφορών για οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας πτήσεων, η οποία ουδέποτε πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη από οποιονδήποτε εμπλεκόμενο.
Το Υπουργείο Συγκοινωνιών σχολιάζοντας σημερινή ανακοίνωση του Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής Κύπρου, αναφέρει πως έχει, μετά το τραγικό δυστύχημα της HELIOS, προβεί σε σωρεία ενεργειών για βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας πτήσεων τόσο σε οργανωτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο.
''Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας έχει προχωρήσει στην πλήρη αναδιοργάνωση και τη δημιουργία Μονάδας Ασφάλειας Πτήσεων κάτω από την οποία λειτουργούν τρεις τομείς. Για τις ανάγκες της Μονάδας έχουν εγκριθεί δέκα μόνιμες θέσεις και αυτή έχει ήδη στελεχωθεί πλήρως'', αναφέρει το Υπουργείο Συγκοινωνιών.
Προσθέτει πως όλο το προσωπικό της Μονάδας είναι εκπαιδευμένο σε αναγνωρισμένες εξειδικευμένες σχολές του εξωτερικού και ικανοποιούν πλήρως όλες τις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (European Aviation Safety Agency – EASA) και του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (International Civil Aviation Organization – ICAO) για το έργο που επιτελούν.
Επίσης σημειώνεται ότι δύο από τα μέλη της Μονάδας είναι αναγνωρισμένοι Επιθεωρητές της EASA και μετέχουν σε ελέγχους άλλων οργανισμών Πολιτικής Αεροπορίας στον τομέα Ασφάλειας Πτήσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η Μονάδα Ασφάλειας Πτήσεων ικανοποιεί 100% τις απαιτήσεις EASA και ICAO όσον αφορά τη διαχείριση ευρημάτων βάσει επαναληπτικών ελέγχων που δέχεται επιτυχώς από την EASA.
Όσον αφορά τη θέση του Ιδρύματος ότι δεν υλοποιήθηκαν συστάσεις τόσο της Ελληνικής όσο και της Κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, αναφέρεται πως στο πόρισμα της Ελληνικής Αρχής προς την Κυπριακή Δημοκρατία περιλαμβάνετο σύσταση για στήριξη, με όλα τα απαραίτητα μέσα, του υπό αναδιοργάνωση τότε Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, ώστε να ασκείται πληρέστερα η κρατική εποπτεία στην ασφάλεια πτήσεων και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις, το συντομότερο δυνατό.
Η σύσταση ασφάλειας έχει ικανοποιηθεί πλήρως με τη λειτουργία της Μονάδας Ασφάλειας Πτήσεων και την κατάλληλη στελέχωσή της, όπως αναφέρεται και πιο πάνω, σημειώνει το Υπουργείο Συγκοινωνιών.
Τα ακίνητα της εβδομάδας
