Στον απόηχο της κατάθεσης των κυβερνητικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο επιχειρηματικός κόσμος περνά στην αντεπίθεση υποδεικνύοντας σε κυβέρνηση και κόμματα το δρόμο της περικοπής του κρατικού μισθολογίου. "Αν το θέμα παραπεμφθεί σε ατέρμονες διαλόγους που θα το παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες, διότι όλοι φοβούνται το πολιτικό κόστος σε προεκλογική χρονιά, τότε του χρόνου θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. θα ψάχνουμε να βρούμε άλλες φορολογίες για να καλύψουμε τα επιπλέον 150 εκ. για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις του δημόσιου τομέα για τον επόμενο χρόνο", προειοδοποίησε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης.
Την ίδια στιγμή, το ΚΕΒΕ εγείρει επιτακτικά και το θέμα του συνταξιοδοτικού επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια φορολογιών για χάρη της πιο προστατευόμενης και προνομιούχας ομάδας του πληθυσμού, η οποία δεν επηρεάστηκε από την κρίση. «Τα υπερπρονόμια άλλων εποχών δεν μπορούν να δικαιολογηθούν μέσα στις σημερινές αρνητικές οικονομικές συγκυρίες», τόνισε ο κ. Μαυρομμάτης.
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «δεν κάναμε υπαναχώρηση στο συνταξιοδοτικό του δημοσίου»
Δεν υπάρχει καμιά υπαναχώρηση από πλευράς Κυβέρνησης στο θέμα του συνταξιοδοτικού στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς του ΚΕΒΕ αναφορικά με «υποχώρηση της Κυβέρνησης στο θέμα του συνταξιοδοτικού». «Όταν λένε ότι η Κυβέρνηση υπαναχώρησε στο συνταξιοδοτικό τι εννοούν; Δηλαδή η Κυβέρνηση πού ήταν και πού πήγε για να υπαναχωρήσει; Η Κυβέρνηση ευθύς εξ αρχής είπε ότι το συνταξιοδοτικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα αντιμετωπίζει προβλήματα και αυτά τα προβλήματα η Κυβέρνηση θέλει να τα επιλύσει σε διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις», ανέφερε ο κ. Στεφάνου. Πρόσθεσε ότι αυτό, η Κυβέρνηση το είπε και πριν ανακοινώσει το οικονομικό πακέτο, αναφέρεται και μέσα στο ίδιο το οικονομικό πακέτο, το είπε και μετά
Ψίχουλα οι συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων
Πάντως, την ώρα που ιδιωτικοί υπάλληλοι συνεισφέρουν το 6,8% από το μισθό τους για να λάβουν σύνταξη κατά την αφυπηρέτηση τους, ψίχουλα είναι η συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, λαμβάνουν δύο ειδών συντάξεις. Τη βασική σύνταξη στην οποία συνεισφέρουν οι ίδιοι μόλις το 3,45% του μισθού τους και το κράτος το 14,45%.
Λαμβάνουν επίσης την κυβερνητική σύνταξη, η οποία αντιπροσωπεύει το 50% του τελευταίου τους μισθού, χωρίς καμία εισφορά. Καμία εισφορά δεν καταβάλλουν ούτε για το ταμείο προνοίας τους.
"Σηκώνει το γάντι" ο Σταυράκης
"Σηκώνοντας το γάντι", ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε μεν για περικοπές του κρατικού μισθολογίου, αλλά ανταπάντησε παράλληλα πως επιβάλλεται να φορολογηθεί και ο πλούτος. "Στόχος μου θα είναι βεβαίως οι υψηλότερες εισοδηματικές τάξεις, δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν τους υψηλότερους μισθούς να συνεισφέρουν κατ' αναλογία μεγαλύτερα ποσά.", δήλωσε.
Την ίδια ώρα, επανέλαβε ότι το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων θα διαφοροποιηθεί μετά από διάλογο.