Η Διεθνής Ενωση Ανεξάρτητων Πλοιοκτητών Δεξαμενοπλοίων (Intertanko), που συνήλθε στην Κουάλα Λουμπούρ ζητεί από τον ΟΗΕ να εφαρμόσει ναυτικό αποκλεισμό της σομαλικών ακτών για την αντιμετώπιση της πειρατείας, καθώς όλο και περισσότερα τάνκερ αποφεύγουν τον διάπλου του Σουέζ και επιλέγουν τον μακρύ δρόμο του περίπλου της Αφρικής προς τον Ινδικό Ωκεανό.

Κατά τη διάρκεια περιφερειακής διάσκεψης στη Μαλαισία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας , οι ναυτιλιακές εταιρείες ζήτησαν επίσης την αποσαφήνιση των κανόνων εμπλοκής για να επιτραπεί στα πλοία ο εντοπισμός και η δίωξη των πειρατών που δρουν στον Κόλπο του Αντεν.

"Θα ήταν ίσως θετικό τα Ηνωμένα Εθνη να συντονίσουν τη λήψη ναυτικών μέτρων στα ανοικτά της Σομαλίας. Ο ΟΗΕ θα μπορούσε να επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό κατά μήκος των σομαλικών ακτών", δήλωσε ο Πίτερ Σουΐφτ, εκπρόσωπος Διεθνούς Ενωσης Ανεξάρτητων Πλοιοκτητών Δεξαμενοπλοίων.

Εάν δεν σταματήσουν οι πράξεις πειρατείας, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για το διεθνές εμπόριο, το 90% του οποίου διεξάγεται δια της θαλασσίας οδού.

"Εχουμε ανάγκη από επείγουσα δράση...ζητούμε εδώ και καιρό από τον ΟΗΕ ναυτική υποστήριξη στην εμπορική ναυτιλία για την προστασία των ναυτικών και του διεθνούς εμπορίου", πρόσθεσε ο Πίτερ Σουΐφτ διευκρινίζοντας ότι η Ενωση έχει ζητήσει από τον ΟΗΕ ναυτική υποστήριξη και αεροπορικές περιπολίες.

"Τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να επέμβουν. Ο ΟΗΕ οφείλει να αναπτύξει ναυτιλιακή ειρηνευτική αποστολή. Τότε οι πειρατές θα το σκεφτούν δύο φορές πριν αναλάβουν δράση", δήλωσε ο Γιοχέι Σασακάουα, πρόεδρος της Nippon Foundation , με έδρα το Τόκιο.

Το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει από τα τέλη Οκτωβρίου στολίσκο τεσσάρων πλοίων στην περιοχή, τον οποίο θα διαδεχθεί μικρή ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελούμενη από πέντε ως έξι πλοία που θα υποστηρίζονται από αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας.

Πλοία πολλών χωρών , όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Κορέα, καθώς και αμερικανικά πλοία της Task Force 150 , που παρέχουν υποστήριξη στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, συμμετέχουν επίσης σε επιχειρήσεις αστυνόμευσης της ζωτικής για το διεθνές εμπόριο θαλάσσιας ζώνης.

Προστασία των Στενών της Μαλάκας
Σε μια άλλη εξέλιξη, οι εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών και κυβερνητικών ναυτικών φορέων επανέλαβαν την προθυμία τους να μοιραστούν την ευθύνη για τη διατήρηση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στα Στενά της Μαλάκας.

    Τα Στενά αποτελούν μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες διόδους στον κόσμο και βρίσκονται μεταξύ της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης και της Ινδονησίας, χώρες οι οποίες και φέρουν μέχρι στιγμής αποκλειστικά το βάρος διατήρησης της ασφάλειας των Στενών, μέσω κοινών ναυτικών επιχειρήσεων.

    «Με την κυκλοφορία να αναμένεται να φτάσει το 2015 τα 120.000 πλοία, ενώ πέρυσι ήταν στα 70.718, η ασφάλεια και η προστασία της θαλάσσιας ζωής στα Στενά θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλους τους χρήστες», δήλωσε ο Γιόχι Σασακάουα, πρόεδρος του Ιαπωνικού ιδιωτικού ιδρύματος Nippon, το οποίο χρηματοδοτεί τις προσπάθειες για περισσότερη ασφάλεια στο συγκεκριμένο πέρασμα.

    «Όσο περισσότερα πλοία περνάνε, τόσο μεγαλύτερο γίνεται το βάρος της ευθύνης για να μπορέσουν να το σηκώσουν τα παράκτια κράτη», είπε ο Σασακάουα, ο οποίος θεωρεί ότι το να παραμείνουν τα στενά ανοιχτά είναι κρίσιμο για το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας.

    «Η έγκαιρη επέμβαση σήμερα θα αποτρέψει το ενδεχόμενο μιας καταστροφής αύριο», είπε ο Σασακάουα.

    Νωρίτερα, μιλώντας στην ίδια συνδιάσκεψη, ο πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Σπύρος Πολέμης, επανέλαβε τη δέσμευση της ναυτιλιακής βιομηχανίας, να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της περιβαλλοντικής προστασίας των Στενών.

    «Αυτοί που ωφελούνται περισσότερο από την ασφαλή και ικανοποιητική διέλευση των Στενών είναι οι χώρες των οποίων οι εισαγωγές και οι εξαγωγές εξαρτώνται από αυτή τη ζωτική εμπορική οδό», είπε ο κ. Πολέμης.

    Τα τρία παράκτια κράτη έχουν εδώ και καιρό απευθύνει έκκληση στους χρήστες των Στενών της Μαλάκας, να προσφέρουν μεγαλύτερη βοήθεια στην ενίσχυση της ασφάλειας, υπό μορφή τεχνικής εκπαίδευσης, ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά και χρηματοδότησης.

    Τα Στενά αποτελούσαν μία από τις πιο κακόφημες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο, λόγω της δράσης των πειρατών, αλλά τα τελευταία χρόνια, η αυξημένη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των επιθέσεων.