Τις πρώτες του τιμές κατέγραψε ο Δείκτης Τιμών Ακινήτων και Ενοικίων ιδιοκτησίας του Royal Institution of Chartered Surveyors Κύπρου (RICS), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ).

Ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές των ακινήτων και τα μηνιαία ενοίκια σε όλες τις επαρχίες και τύπους ακινήτων, δηλαδή διαμερίσματα, σπίτια, γραφεία, καταστήματα, και αποθήκες. Συνολικά, ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές και τα ενοίκια σε 46 τοποθεσίες.

Στην πρώτη έκδοση του Δείκτη οι υψηλότερες τιμές για καταστήματα, γραφεία και αποθήκες καταγράφηκαν στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Λευκωσίας και Λεμεσού.

Οι αποθήκες είναι πιο ακριβές στη Λεμεσό κατά 18%, πιθανόν λόγω της παρουσίας του κύριου εμπορικού λιμανιού της χώρας, ενώ οι τιμές των σπιτιών και των διαμερισμάτων είναι κατανεμημένες ομοιόμορφα σε όλο το νησί, με μέση τιμή €1.865/τ.μ. για διαμερίσματα και €2.000/τ.μ. για κατοικίες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η μικρή απόκλιση των τιμών μεταξύ των πόλεων δείχνει ότι, εκτός τουριστικών περιοχών και περιοχών που έχουν κάποια ιδιαίτερη αξία, π.χ. περιοχές με θέα στη θάλασσα, ''περιοχές με όνομα'', κλπ, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοικιών για τους ντόπιους τιμολογούνται ομοιόμορφα.

Η κατανομή των ενοικίων σκιαγραφεί την ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση μεταξύ της Λευκωσίας και των παράκτιων πόλεων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε σύγκριση με τη Λευκωσία, τα ενοίκια για χώρους γραφείων και για τα σπίτια είναι υψηλότερα στη Λεμεσό, κατά 68% και 13% αντίστοιχα, πιθανώς λόγω της παρουσίας ξένων εταιρειών. Επίσης, τα ενοίκια για αποθήκες είναι κατά 78% υψηλότερα λόγω της παρουσίας του λιμανιού.

Η Λευκωσία έχει το χαμηλότερο κόστος μίσθωσης αποθηκών σε όλη την Κύπρο, επισημαίνεται.

Η ανακοίνωση αναφέρει περαιτέρω ότι η απόδοση των επενδύσεων (εισόδημα από ενοίκια/τιμή) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται σπάνια στη Κύπρο καθώς οι περισσότερες εταιρείες έχουν ιδιόκτητα ακίνητα, αντί να τα μισθώνουν.

Οι αποδόσεις για καταστήματα είναι 6,1%, 4,7% για γραφεία, και 4,8% για τις αποθήκες.

Αυτές οι χαμηλές αποδόσεις, σημειώνεται, μπορεί να δεικνύουν ότι τα ενοίκια διατηρούνται σε τεχνητά χαμηλές τιμές λόγω της τάσης των εταιρειών να χρησιμοποιούν ακίνητα που έχουν άλλες νενομισμένες χρήσεις (κυρίως σπίτια ή διαμερίσματα), προκειμένου να μειώσουν το κόστος τους.

Μια εναλλακτική εξήγηση, προστίθεται, είναι ότι οι τιμές των ακινήτων είναι πολύ ψηλές σε σχέση με τα ενοίκια, λόγω της έλλειψης προσφοράς γης και της έκρηξης των τιμών των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά την παρουσίαση του Δείκτη, έκαμαν προσφωνήσεις ο Πρόεδρος του RICS Κύπρου Πέτρος Στυλιανού MRICS, η Αντιπρόεδρος του ΣΕΕΟΚΚ Άννα Ιακώβου FCIArb MRICS και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Ο κ. Στυλιανού αναφερόμενος στη σημασία του Δείκτη τόνισε ότι αποτελεί ένα αμερόληπτο μέτρο των τιμών και των αποδόσεων τους, ενώ η κ. Ιακώβου επεσήμανε την ανάγκη για ένα παρόμοιο δείκτη για το κόστος κατασκευής, το οποίο θα καθορίζει τις τάσεις της αγοράς και το μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο.

Ο Δρ Σαρρής ανάπτυξε περαιτέρω τη σημασία της διαφάνειας σε περιόδους οικονομικής αναταραχής, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές και στο κοινό ως σύνολο.

Όπως αναφέρεται, κύριος ομιλητής στην παρουσίαση, ήταν ο Professor Patrick McAllister, του Τμήματος Ακινήτων και Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Reading, Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναφέρεται, επίσης, ότι το RICS Κύπρου ανέθεσε στον Professor McAllister και στον Δρα Franz Fuerst να αναπτύξουν τη μεθοδολογία που στηρίζει τον Δείκτη.

Ο Professor McAllister περιέγραψε τη βάση του δείκτη, και εξήγησε τα πλεονεκτήματα της επιλεγείσας προσέγγισης για μια αγορά όπως αυτή της Κύπρου όπου υπάρχουν ελάχιστες συναλλαγές ακινήτων με άμεσα συγκρίσιμες ιδιότητες και όπου υπάρχει αδιαφάνεια των τιμών.

Η μεθοδολογία και τα πορίσματα της έρευνας είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του RICS www.joinricsineurope.eu/en/na/view/rics-cyprus, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνει, επίσης, ότι το RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors), που δραστηριοποιείται και στην Κύπρο, είναι ο μεγαλύτερος σε αριθμό μελών διεθνής οργανισμός για επαγγελματίες της βιομηχανίας ακινήτων, οικοδομών και σχετικών περιβαλλοντικών θεμάτων.

Με 147.000 μέλη σε 140 χώρες, το RICS αποτελεί πρωτοπόρα πηγή γνώσης πάνω σε θέματα που αφορούν ακίνητα, προσφέροντας ανεξάρτητες και αντικειμενικές συμβουλές σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, καταλήγει η ανακοίνωση.