Sports Team Σαλαμίνα Ο Κωστή έχει αυτό το «κάτι», που μπορεί να κάνει τη διαφορά

Ο Κωστή έχει αυτό το «κάτι», που μπορεί να κάνει τη διαφορά

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού Ιωάννη Κωστή. 
 
Αναλυτικά: 
 
 
Ο Ολυμπιακός έχει μακρά παράδοση μεταγραφών από την Κύπρο. Από τον Παύλο Βασιλείου έως τον Κουρέα και τον Παμπουλή! Κι από τον Σταύρο Παπαδόπουλο έως τον Οκκά και τον Κωνσταντίνου. Τελευταίο απόκτημα του από τη Μεγαλόνησο ήταν ο Λαίφης, που όμως τελικά κατέληξε στο Βέλγιο, με κέρδος 1,5 εκ. Ευρώ για τα ταμεία του συλλόγου.
 
Ώσπου φτάσαμε στον Ιωάννη Κωστή και την ολοκλήρωση χθες της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό, που ήταν ένα σίριαλ διμήνου, καθώς είχε κλείσει πριν τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά για διάφορους λόγους τέλειωσε κι ανακοινώθηκε στις 15 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν τα 27α γενέθλια του Φορτούνη. Γιατί το «κόλλησα» εδώ; Πολύ απλά γιατί στην Κύπρο η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο μικρός μπορεί να εξελιχθεί σε ένα νέο Φορτούνη για τον Ολυμπιακό, καθότι παίζουν ουσιαστικά στην ίδια θέση.
 
Τι είδα εγώ από τον Κωστή και το 15λεπτο βιντεάκι με όλες τις κινήσεις του στο παιχνίδι της Κύπρου με τη Ρωσία προχθές;
 
Κατ΄ αρχάς να διευκρινίσω ότι από το 25’ το σκορ ήταν 0-2 με αποβολή του Λαίφη. Οι Κύπριοι άντεξαν όσο μπορούσαν με παίκτη λιγότερο ως το 80’, αλλά στα τελευταία λεπτά κατέρρευσαν κι έγραψε 0-5. Ποια είναι η εικόνα μου για τον μικροκαμωμένο άσο της Νέας Σαλαμίνας; Έχει αυτό το «κάτι» που σε «τραβάει» να τον δεις, αλλά χρειάζεται να δουλέψει πολύ σοβαρά κάποιους συγκεκριμένους τομείς του παιχνιδιού του. Ιδιαίτερα στην ενδυνάμωση του-έχασε τη συντριπτική πλειοψηφία των διεκδικήσεων της μπάλας και των προσωπικών μονομαχιών που πήγαν στη δύναμη…
 
Ξεκίνησε το ματς σαν μεσοκυνηγός, όπως συνήθως παίζει κι ο Φορτούνης λίγο πίσω από τον Γκερέρο. Από την πρώτη φάση στην οποία μπήκε έδειξε το ταλέντο του: δέχεται μία μπαλιά και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Ρώσους-ο τρόπος που πέρασε την μπάλα σε συμπαίκτη του με μία έξυπνη πάσα ήταν πανέμορφος. Σε μία άλλη στιγμή, έκανε μία ντρίμπλα πραγματικά υπέροχη, συνοδεύοντας τη με σωστή πάσα. Και σε μία τρίτη κράτησε πολύ ωραία την μπάλα, απαλλάχθηκε έξοχα από τον αντίπαλο του και πάσαρε.
 
Τρεις φάσεις στις οποίες είδες ξεκάθαρα ότι αυτός ο πολύ κοντρολαρισμένος παίκτης έχει το «κάτι» παραπάνω. Στο β΄ ημίχρονο, με την Κύπρο με 10 παίκτες να χάνει μέτρα, γύρισε αρκετά πίσω και βοήθησε ουκ ολίγες φορές ανασταλτικά, με τις επεμβάσεις του, μάρκαρε ακόμη και σε θέση αριστερού μπακ, κέρδισε φάουλ, έκανε φάουλ και γενικά το πάλεψε αμυντικά.
 
Δύο φορές επιχείρησε να σουτάρει, αλλά οι επιλογές του δεν ήταν καλές-ενώ δεν ανέλαβε και την ευθύνη να εκτελέσει κάποια στημένη φάση. Πρέπει σίγουρα να βελτιωθεί στο σημείο εκείνο του παιχνιδιού του, που χάνει την μπάλα σχετικά εύκολα στο κέντρο (θυμάμαι το είχε κι ο Φορτούνης μία εποχή), γιατί δίνει την ευκαιρία στον αντίπαλο να βγάλει πολύ επικίνδυνες αντεπιθέσεις.
 
Γενικά μου φάνηκε ένα παιδί (19,5 ετών είναι) που έχει και ένα καλό παρόν, αλλά μπορεί να έχει και πολύ καλύτερο μέλλον. Το μεγάλο του προσόν είναι η ικανότητα να κάνει τη διαφορά με ορισμένες κινήσεις, δείγμα χαρισματικού επιθετικογενή παίκτη. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν αρκεί για επίπεδο Ολυμπιακού. Πρέπει να το συνδυάσει και να το συμπληρώσει και με άλλα στοιχεία.
 
Έχει, πάντως, όλο το χρόνο να δουλέψει τα μειονεκτήματα του και να γίνει κάποια στιγμή ανταγωνιστικός παίκτης για Ολυμπιακό. Θα έχει το καλό ότι θα παίζει βασικός όλη τη σεζόν στην ομάδα του, άρα μπορεί να βελτιωθεί μέσα από τα παιχνίδια, ενώ σίγουρα τον «σκληραίνει» κι η παρουσία του στην Εθνική του κόντρα σε ομάδες όπως η Ρωσία.
Top