ΠΟΛΥ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - Ανόρθωση, τα οποία πολλές φορές ήταν και καθοριστικά, λόγω του μόνιμα πρωταγωνιστικού ρόλου των δύο ομάδων. Με την ευκαιρία του αυριανού αγώνα στο ΓΣΠ, η στήλη θα κάνει φλας-μπακ στην προϊστορία, κάποια καθοριστικά παιχνίδια, και θα θυμηθούμε αποτελέσματα και ονόματα που έγραψαν ιστορία στα δύο μεγάλα σωματεία.
Ξέρατε πως η προϊστορία των αγώνων είναι ισορροπημένη; Μάλιστα ο ΑΠΟΕΛ τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει μια δυσμενή παράδοση που τον ήθελε να χάνει εκτός έδρας. Οι «γαλαζοκίτρινοι» υπερέχουν κατά μία νίκη και 24 τέρματα! Πιο αναλυτικά: Από το 1934/35 που ξεκινούν οι μεταξύ τους αναμετρήσεις, ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση έχουν συναντηθεί σε 142 αγώνες. Ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε 54 νίκες (και 216 τέρματα) έναντι 53 της Ανόρθωσης (192 τέρματα), ενώ 35 αγώνες δεν ανέδειξαν νικητή.
Με τον ΑΠΟΕΛ γηπεδούχο και σε 71 παιχνίδια, οι πρωτευουσιάνοι έχουν 34 νίκες (και 120 τέρματα) και η «Κυρία» 25 νίκες (και 90 τέρματα), ενώ είχαμε και 12 ισοπαλίες.
Με την Ανόρθωση γηπεδούχο, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν 71 φορές. Η Ανόρθωση μετρά 28 νίκες (και 102 τέρματα) ο ΑΠΟΕΛ 20 νίκες (και 96 τέρματα) ενώ 23 παιχνίδια έληξαν χωρίς νικητή.
Τις πιο μεγάλες νίκες ο ΑΠΟΕΛ τις πέτυχε το 1936-37, όπου νίκησε δύο φορές την Ανόρθωση, 8-1 (εκτός) και 6-0 (εντός). Εντός έδρας η Ανόρθωση μετρά το 4-3 (2002/03) και εκτός με 5-2 (1961/62), το 5-3 (1964/65) και το 4-3 (1965/66). Ο ΑΠΟΕΛ εκτός έδρας κέρδισε 6-4 (1951/52) και εντός 6-3 (1952/53), το 4-3 (19998/99) και το 5-3 (2005/06).
Σημαντικά παιχνίδια
Κάποια από τα ντέρμπι των αυριανών αντιπάλων έμειναν στην ιστορία, αφού ήταν καθοριστικά για την περαιτέρω πορεία τους.
* Στην 4 Φεβρουαρίου 2001 ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε στο ΓΣΠ 1-0 με γκολ του Γιασεμάκη (58'). Ήταν η 16η αγωνιστική και η Ανόρθωση που ήταν πρωτοπόρος (με την Ομόνοια και την ΑΕΛ) πήγε να συναντήσει τον ΑΠΟΕΛ που ήταν 7ος, δέκα βαθμούς μακριά. Με την ήττα αυτή η Ανόρθωση έχασε την πρωτιά, κάτι που αποδείχθηκε καθοριστικό για τη συνέχεια, αφού δεν μπόρεσε να ξαναβρεί τα πόδια της και τερμάτισε στην 4η θέση.
* Στις 12 Απριλίου του 2004 η Ανόρθωση κέρδισε με 4-3. Στην κορυφή της βαθμολογίας ήταν από την 1η Μαρτίου ο ΑΠΟΕΛ και μάλιστα αήττητος. Πήγε στη Λάρνακα (23η αγωνιστική) γνωρίζοντας ότι με νίκη επί της Ανόρθωσης θα έκανε σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου. Έγινε ένα παιχνίδι «γκραν γκινιόλ» με την Ανόρθωση να προηγείται και να ισοφαρίζεται τρεις φορές. Ο Μάριος Νεοφύτου (που έκανε χατ-τρικ) χάρισε τη νίκη στην Ανόρθωση, ενώ για τον ΑΠΟΕΛ ήλθε στη συνέχεια και ήττα από τον Διγενή στο ΓΣΠ (2-3) που τον έβγαλε από την τροχιά του τίτλου.
* Στις 13 Μαρτίου 2005 η Ανόρθωση κέρδισε στο ΓΣΠ με 3-2. Οι δύο ομάδες διεκδικούσαν τον τίτλο και όταν συναντήθηκαν (21η αγωνιστική) η «Κυρία» είχε προβάδισμα δύο βαθμών. Ήταν το παιχνίδι που είχε τη σφραγίδα του Τιμούρ Κετσπάγια. Η Ανόρθωση προηγήθηκε 2-0 (8' και 27' ο Κετσπάγια) για να ισοφαρίσει ο ΑΠΟΕΛ με τους Βακουφτσή (38') και Μ. Νεοφύτου (82'). Εκεί που όλοι πίστευαν πως ο αγώνας θα έληγε ισόπαλος, στο 90+5' η Ανόρθωση πήρε τη νίκη με το εκπληκτικό εκείνο φάουλ του Τιμούρ. Ήταν το χατ-τρικ του Κετσπάγια που έφερε τον τίτλο για την Ανόρθωση.
* Στις 29 Απριλίου του 2006 η Ανόρθωση και ο ΑΠΟΕΛ έμειναν στην ισοπαλία 2-2. Δύο αγωνιστικές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος, ο ΑΠΟΕΛ πήγε στη Λάρνακα, γνωρίζοντας ότι με νίκη επί της Ανόρθωσης η έκβαση του τίτλου θα κρινόταν στη διαφορά τερμάτων, με άμεσο αντίπαλο τον Απόλλωνα. Ήταν φαβορί για να επικρατήσει επί της αδιάφορης βαθμολογικά Ανόρθωσης, σκόραρε δύο φορές ο Ν. Νικολάου και για τον ΑΠΟΕΛ οι Χρ. Μιχαήλ και Φερνάντες. Ένα αποτέλεσμα που τελικά βρήκε τον ΑΠΟΕΛ στην 3η θέση της τελικής βαθμολογίας.
* Στις 8 Μαρτίου 2009 ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε την Ανόρθωση μέσα στο «Α. Παπαδόπουλος». Ο ΑΠΟΕΛ δεν είχε κερδίσει εκτός από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ήταν η 25η αγωνιστική και ο ΑΠΟΕΛ έσπασε το ρόδι κερδίζοντας 2-1 με τέρματα των Ζεβλάκοφ και Μοράις. Ήταν μια σημαντική νίκη που άφησε τον ΑΠΟΕΛ στην κορυφή και ουσιαστικά έκανε περίπατο στα πλέι-οφ, αφού απέκτησε δυναμική και αυτοπεποίθηση.
* Στις 24 Απριλίου 2010 ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε στο ΓΣΠ με 1-0. Τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος, η Ανόρθωση διατηρούσε ακόμα ελπίδες να κατεβάσει την Ομόνοια από την κορυφή, ενώ για τον ΑΠΟΕΛ το μοναδικό κίνητρο ήταν η δεύτερη θέση. Το γκολ του Άνθου Σολωμού (78') έδωσε τη νίκη στον ΑΠΟΕΛ. Η Ανόρθωση έχασε την ευκαιρία να πιέσει την Ομόνοια (την οποία θα υποδεχόταν στην τελευταία αγωνιστική) μέχρι τέλους. Στην επόμενη αγωνιστική όλα τελείωσαν και μαθηματικά με 0-0 κόντρα στον Απόλλωνα και στο τέλος χάθηκε και η 2η θέση.
* Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και το παιχνίδι που έγινε στις 3 Δεκεμβρίου 2005 στο ΓΣΠ. Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε 5-3 παρόλο που η Ανόρθωση προηγήθηκε στο ημίχρονο με 2-3. Ο Σολάρι άνοιξε το σκορ στο 3', ισοφάρισε ο Φρούσσος (17') και ο Ν. Νικολάου έκανε το 1-2. Ο Μ. Νεοφύτου με πέναλτι ισοφάρισε στο 25' και στο 34' ο Ν. Νικολάου με πέναλτι έκανε το 2-3 για την Ανόρθωση. Στην επανάληψη ο ΑΠΟΕΛ έκανε την ολική ανατροπή με γκολ των Αλεξάνδρου (60'), Μ. Νεοφύτου (70' πεν.) και Σ. Γιοβάνοβιτς (90'). Κόκκινη κάρτα είχε δεχθεί ο Μάρκο Χάπερ.
FLASH BACK
Οι τελικοί Κυπέλλου
ΛΕΖΑΝΤΑ: Διεκδίκηση της μπάλας από τους Γιάννο Ιωάννου, Χριστάκη Κασσιανό και Νίκο Χαραλάμπους. Οι δύο πρώτοι υπηρέτησαν τις ομάδες τους και ως προπονητές.
ΕΞΙ φορές οι δύο ομάδες συναντήθηκαν σε τελικό Κυπέλλου. Η πρώτη φορά που βρέθηκαν σε τελικό ήταν το 1947. Ο αγώνας έγινε στο ΓΣΠ και ο ΑΠΟΕΛ πήρε το τρόπαιο (κάνοντας νταμπλ) κερδίζοντας 4-1. Δύο τέρματα πέτυχε ο Αβρααμίδης κι από ένα οι Αρχοντίδης, Βασιλείου. Για την Ανόρθωση σκόραρε ο Κωστάκης.
* Το 1949 η Ανόρθωση πήρε τον τίτλο κερδίζοντας 3-0 τον ΑΠΟΕΛ. Τα τέρματα πέτυχαν οι Θαλασσέτης, Τζιωρτζής, Στυλιανίδης.
ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Κώτσιος, Ξάνθος, Ραφαήλ, Φικρέτ, Άριστος, Λαζαρίδης, Θαλασσέτης, Αλί, Κωστάκης, Στυλιανίδης, Τζιωρτζής.
ΑΠΟΕΛ: Λέλλος, Τσίγκης, Τάκης, Παπαπέτρου, Ανδρέας, Αβρααμίδης, Πιθκιάς, Σιαντρής, Αρχοντίδης, Ζέτας, Γρηγοριάδης.
* Το 1963 ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε 1-0 και πήρε το τρόπαιο με τέρμα του Πάπαλλου. Ο ΑΠΟΕΛ έπαιξε με τους: Αλωνεύτη, Ασσιώτη, Χαριτάκη, Χιώτη, Παρτάκκη, Παντέλα, Νικάκη, Τασουρή, Νίκαρο, Πάπαλλο, Άντρο. Η Ανόρθωση αγωνίστηκε με τους Πάπυρο, Σιαήλη, Ιακώβου, Κ. Πιερή, Καρά, Άντη, Σιαλή, Άσπρου, Θωμά, Κοκκινή και Κοβή.
* Οι δύο ομάδες βρέθηκαν στον τελικό και πάλι την επόμενη χρονιά (1964), με την Ανόρθωση να παίρνει το τρόπαιο αφού κέρδισε 3-0 με τέρματα που σημειώθηκαν στο β' ημίχρονο από τους Κοκκινή, Άσπρου και Ζάγκυλο.
* Πέρασαν αρκετά χρόνια για να συναντηθούν ξανά οι δύο ομάδες σε τελικό Κυπέλλου. Αυτό έγινε το 1999, με τον ΑΠΟΕΛ να κερδίζει στο Τσίρειο την ήδη πρωταθλήτρια Ανόρθωση 2-0. Και τα δύο τέρματα πέτυχε ο Μαρτσέλο (74' και 81').
ΑΠΟΕΛ: Πετρίδης, Σατσιάς, Αριστοκλέους, Χριστοδούλου, Α. Σταύρου, Αλωνεύτης, Αριστοτέλους (44' Τιμοθέου), Πέτκοβιτς, Κότσιτς (76' Γιασεμάκης) Γ. Ιωάννου, Μαρτσέλο (87' Χ''Λούκας).
ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Ν. Παναγιώτου, Β. Μελαναρκίτης, Φουκαρής, Χ. Χαραλάμπους, Δ. Ιωάννου, Ππούνας, Π. Ανδρέου (79' Λουκά), Γ. Ιωσηφίδης (80' Α. Σωτηρίου), Β. Μιχαήλοβιτς, Τόμιτς.
Η τελευταία φορά που οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες σε τελικό κυπέλλου ήταν το 2008, χρονιά που κατέκτησε τον τίτλο πρωταθλήματος η Ανόρθωση. Ο αγώνας έγινε στο ΓΣΠ και ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε με 2-0 με τέρματα των Μιροσάβλιεβιτς και Μοράις.
ΑΠΟΕΛ: Νικολόσκι, Φλορέα, Κόντης, Σεγκιρί, Μπρούερς, Χαραλαμπίδης (87’ Δασκαλάκης), Μακρίδης, Πίντο, Μιροσάβλιεβιτς (90’ Μαχλάς), Ζε Κάρλος (82’ Χατζί), Μοράις.
ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Μπεκιάι, Τριποτσέρης, Λάμπρου, Α. Κωνσταντίνου, Κατσαβάκης, Γ. Παναγή (60’ Ντεγιάνοφ), Ζλόγκαρ, Λαμπάν (72’ Τσιταισβίλι), Κόστα, Φρούσσος, Σόσιν.