Δεκαπέντε ποδοσφαιρικά θαύματα που άφησαν άναυδο το φίλαθλο κοινό ανά το παγκόσμιο
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Εφτά αγωνιστικές μακριά από το… όγδοο θαύμα βρίσκεται η Λέστερ. Εάν καταφέρει η ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι να πετύχει το απίστευτο και να στεφθεί πρωταθλήτρια, θα πρόκειται χωρίς αμφιβολία για τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και, ίσως, του ομαδικού αθλητισμού γενικότερα. Σήμερα θα θυμηθούμε κάποιες άλλες εκπλήξεις που σόκαραν τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Από την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1950 από την Ουρουγουάη, μέχρι το Έπος του ΑΠΟΕΛ. Στην πρώτη θέση συναντάμε τον ανεπανάληπτο θρίαμβο της Εθνικής Ελλάδος στο Γιούρο του 2004, που δικαίως θεωρείται η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών.

1.    Εθνική Ελλάδος (2004)
Πέρασαν 12 χρόνια και ακόμα πολλοί δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ένα τόσο μεγάλο αουτσάιντερ, όπως ήταν η Ελλάδα, κατάφερε να κερδίσει ένα απ' τα μεγαλύτερα τρόπαιο στον παγκόσμιο αθλητισμό. Χωρίς τα μεγάλα αστέρια, αλλά με παίκτες-στρατιώτες και έναν εξαιρετικό προπονητή, τον Ότο Ρεχάγκελ, η Εθνική Ελλάδος παρέδωσε μαθήματα τακτικής πειθαρχίας, σωστής ανασταλτικής λειτουργίας και φοβερές σωματικές και ψυχικές δυνάμεις. Κέρδισε δύο φορές την Πορτογαλία, στο πρώτο και στο τελευταίο παιχνίδι του τουρνουά, τη Γαλλία στα προημιτελικά και την Τσεχία στα ημιτελικά, για να πετύχει το θαύμα των θαυμάτων.

2.    Βόρειος Κορέα (1966)
Η Ιταλία ήθελε έναν βαθμό για να προκριθεί στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1966, αλλά οι Βορειοκορεάτες, των οποίων ο πιο ψηλός ποδοσφαιριστής ήταν 1,69 εκ. (!), κέρδισαν το μοναδικό τους παιχνίδι στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Πακ Ντου Ικ ήταν ο άνθρωπος που υπέγραψε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, πετυχαίνοντας το νικητήριο γκολ, παίρνοντας σαν δώρο από την κυβέρνηση της χώρας του ένα αυτοκίνητο! Όσο για τους Ιταλούς, επέστρεψαν ταπεινωμένοι στη Ρώμη, όπου οι συμπατριώτες τους τούς υποδέχθηκαν με… ντομάτες και αβγά!

3.    Εθνική ΗΠΑ (1950)
ΗΠΑ εναντίον Αγγλία, 1950. Αν μιλούσαμε για παγκόσμιο πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας θα περιμέναμε από τους Αμερικανούς να κερδίσουν με μεγάλο σκορ. Η νίκη τους, όμως, σημειώθηκε στο πλαίσιο Μουντιάλ και μάλιστα σε μια εποχή όπου η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν γνώριζαν τις εστί ποδόσφαιρο. Και όμως, 11 ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές κέρδισαν 11 επαγγελματίες. Ο Γκέτζενς πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 38’, σοκάροντας το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα! Η ιστορική νίκη των ΗΠΑ κόντρα στην πανίσχυρη Αγγλία έγινε μέχρι και ταινία, με τίτλο «Το ματς της ζωής τους» (The game of their lives).

4.    Εθνική Δανίας (1992)
Πριν την Ελλάδα, η Δανία ήταν η πρωταγωνίστρια στη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων. Οι Σκανδιναβοί μπήκαν από… σπόντα στην τελική φάση παίρνοντας τη θέση της Γιουγκοσλαβίας (λίγους μήνες πριν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος). Οι Δανοί διεθνείς άφησαν άρον - άρον τις διακοπές και τις παράλιες, όχι απλά για να συμμετάσχουν στα τελικά του Γιούρο της Σουηδίας. Ουσιαστικά, με μία εβδομάδα προετοιμασία και χωρίς τον καλύτερό της παίκτη (Μίκαελ Λάουντρουπ), λογικό ήταν οι Δανοί να ξεκινήσουν μουδιασμένα το τουρνουά. Στη συνέχεια όμως βρήκαν ρυθμό, κέρδισαν τη Γαλλία, την Ολλανδία και στον μεγάλο τελικό την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γερμανία.

5.    Εθνική Ουρουγουάης (1950)
Μπορεί το 1934 στην έδρα της να ήταν το φαβορί, όχι όμως στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Οι οικοδεσπότες πραγματοποίησαν εντυπωσιακή πορεία μέχρι τον τελικό (4-0 το Μεξικό, 6-1 την Ισπανία, 7-1 τη Σουηδία), ενώ η Ουρουγουάη κέρδιζε με δυσκολία τα παιχνίδια της. Στον τελικό, με 200,000 οπαδούς στις εξέδρες, η Βραζιλία ήθελε απλά έναν βαθμό για να κατακτήσει το τρόπαιο. Ήταν μάλιστα μπροστά στο σκορ μέχρι τα μέσα του β' μέρους. Οι Ουρουγουανοί, όμως, γύρισαν το παιχνίδι και έφτασαν στην ιστορική νίκη, σοκάροντας τους Βραζιλιάνους. Ο μύθος αναφέρει πως η νεκρική σιγή που επικρατούσε στο «Μαρακανά» ήταν τέτοια, ώστε ο κόσμος στις εξέδρες μπορούσε ν' ακούσει ακόμη και το πέταγμα μιας μύγας!

6.    Εθνική Αλβανίας (1967)
Στα προκριματικά του Euro 1967, η Δυτική Γερμανία (φιναλίστ στο Μουντιάλ του 1966) έπρεπε να κερδίσει την Αλβανία στα Τίρανα για να προκριθεί πάνω από τη Γιουγκοσλαβία. Έχοντας κερδίσει το πρώτο ματς με 6-0, δεν υπήρχε αμφιβολία ποιος θα ήταν ο νικητής. Οι Αλβανοί, όμως, υποχρέωσαν τον μεγάλο τους αντίπαλο σε «λευκή» ισοπαλία, με τις φήμες να αναφέρουν πως πριμοδοτήθηκαν από τους Γιουγκοσλάβους.

7.    Όνσε Κάλντας (2004)
Τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες. Μπόκα Τζούνιορ εναντίον της Όνσε Κάλντας. Μοναδικό ερωτηματικό, στα πόσα γκολ θα σταματούσαν οι Αργεντινοί. Οι Κολομβιανοί προηγήθηκαν, η Μπόκα ισοφάρισε και ο τελικός οδηγήθηκε στα πέναλτι. Εκεί οι Αργεντινοί αστόχησαν και στις τέσσερεις εκτελέσεις (!) και η Όνσε Κάλντας κέρδισε με 2-0!

8.    ΑΠΟΕΛ (2012)
Για τον ιστορικό θρίαμβο του ΑΠΟΕΛ δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά. Ζήσαμε από κοντά και πολύ έντονα την ιστορική πορεία της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, η οποία φυσικά θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Μαντούκα ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα και ο ΑΠΟΕΛ απέκλεισε τη Λιόν στη διαδικασία των πέναλτι, με τον Χιώτη να αποκρούει στην τελευταία προσπάθεια την εκτέλεση του Μπάστος.

9.    Στεάουα (1986)
Η Μπαρσελόνα ετοιμαζόταν να κατακτήσει το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία της. Ο τελικός έγινε στη Σεβίλη και περίπου 60,000 Ισπανοί ήταν στο πλευρό των «μπλαουγκράνα». Οι υπερόπτες Καταλανοί υποτίμησαν τη Στεάουα και το πλήρωσαν. Οι Ρουμάνοι κράτησαν το 0-0 έπειτα από 120 λεπτά αγώνα και κέρδισαν το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι.

10.    Σάντερλαντ (1973)
Η Σάντερλαντ, 250 προς 1 για να κατακτήσει το τρόπαιο, πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του FA Cup, αφού έγινε μόλις η δεύτερη ομάδα της β' κατηγορίας που κέρδισε την πρωταθλήτρια Λιντς και, επίσης, η πρώτη που κατέκτησε το κύπελλο έπειτα από 42 χρόνια.

11. Γαλατάσαραϊ (2000)
Η «Γαλατά» δεν έδειχνε ομάδα ικανή για να κατακτήσει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ειδικά μετά τη συντριβή της από την Τσέλσι με 5-0. Τελικά, όχι μόνο προχώρησε στη διοργάνωση, αλλά έφτασε και στον τελικό της Κοπεγχάγης, όπου κέρδισε μια άλλη ομάδα του Λονδίνου, την Άρσεναλ, με 4-1 στη διαδικασία των πέναλτι!

12. Εθνική Σενεγάλης (2002)
Η Εθνική Γαλλίας πήγε στα τελικά του Μουντιάλ σαν Πρωταθλήτρια Κόσμου και Ευρώπης, αλλά και σαν ένα από τα φαβορί για να διατηρήσει τα σκήπτρα. Στο εναρκτήριο παιχνίδι γνώρισε την ήττα-σοκ από τη Σενεγάλη, με τον Μπούμπα Ντιόπ να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ του αγώνα!

13. Βερόνα (1985)
Ίντερ, Μίλαν, Γιουβέντους, Τορίνο, Φιορεντίνα, Νάπολι, οι μεγάλες ομάδες της Ιταλίας στη δεκαετία του ΄80. Ο τίτλος την περιόδου 1984/85 πήγε, όμως, στη… μικρούλα Ελλάς Βερόνα! Η ρομαντική πόλη του Βορρά ζούσε μια ακόμη τεράστια ιστορία αγάπης. Σε αντίθεση όμως με εκείνην του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, αυτή είχε ευχάριστο φινάλε!

14. Βιντεοτόν (1985)
Λίγοι γνώριζαν την ύπαρξη της ουγγρικής ομάδας πριν τη μαγική της πορεία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Πριν φτάσουν στον τελικό της διοργάνωσης απέκλεισαν τις Παρί ΣΖ, Παρτίζαν και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σοκάροντας την ποδοσφαιρική Ευρώπη. Η νίκη τους με 1-0 επί της Ρεάλ μέσα στο «Μπερναμπέου» δεν είχε αντίκρισμα, αφού ηττήθηκαν στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα τους με 3-0.

15. Παναθηναϊκός (1971)
Ο Παναθηναϊκός δεν προκαλούσε φόβο στην Ευρώπη. Ούτε το να είσαι πρωταθλητής Ελλάδας είχε ιδιαίτερη αξία στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Η ομάδα του τεράστιου Φέρεντς Πούσκας εκμεταλλεύτηκε, όμως, την υποτίμηση των αντιπάλων της, αποκλείοντας τη μια ομάδα μετά την άλλη: Σλόβαν, Έβερτον, Ερυθρό Αστέρας. Στον τελικό του Γουέμπλεϊ, ο Άγιαξ επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και κέρδισε με 2-0. Ήταν, όμως, από τις περιπτώσεις που και ο ηττημένος έμεινε στην ιστορία.