Sports Football Cyprus A League "Οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ έχουν συνηθίσει σε επιτυχίες"

"Οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ έχουν συνηθίσει σε επιτυχίες"

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή ΠΡΩΤΟ Sports, ο πρώην άσος και νυν προπονητής της U17 του ΑΠΟΕΛ, Νεκτάριος Αλεξάνδρου, τοποθετήθηκε για την αποψινή αναμέτρηση της ομάδας με τη Βασιλεία στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ, για την έλευση του Μαρίνου Ουζουνίδη, την εξέλιξη του πρωταθλήματος, αλλά και τη δουλειά στις ακαδημίες.
 
Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του:
 
«Είναι ακόμη μια μεγάλη πρόκληση -μέχρι την επόμενη, γιατί κάθε φορά λέμε ότι είναι σπουδαίες στιγμές που ίσως να μην τις ξαναζήσει μια κυπριακή ομάδα. Υπάρχει φυσικά αυτή η πιθανότητα να τις ξαναζήσει. Ίσως οι επαναλαμβανόμενες επιτυχίες των τελευταίων ετών να μας έχουν κάνει να το συνηθίσουμε, αλλά -για να τοποθετήσουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση- είναι κάτι πολύ δύσκολο για πολλές ομάδες στην Ευρώπη. Χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε για να συνειδητοποιούμε τι πετυχαίνει αυτή η ομάδα»
 
«Αυτό το παρελθόν είναι που έχει φέρει την ομάδα στο σημείο που είναι τώρα. Η σωστή αξιοποίηση του παρελθόντος, ο χαρακτήρας που έχει χτίσει η ομάδα, το μέταλλο που υπάρχει σε σημαντικά παιχνίδια και νιώθει η ομάδα στην Ευρώπη ότι μπορεί να τα καταφέρει απέναντι σε παραδοσιακά δύσκολους αντιπάλους ή σε ομίλους, άλλες φορές πιο εύκολους, άλλες φορές πιο δύσκολους. Έστω κι στην Ευρώπη ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν εύκολοι όμιλοι, νομίζω ότι ο ΑΠΟΕΛ αυτή τη χρονιά ευτύχησε να έχει ένα σχετικά βατό όμιλο που του έδωσε την ευκαιρία παρά το κακό ξεκίνημα να καταφέρει στη συνέχεια να ανταποκριθεί και να πετύχει αυτό που όλοι είχαν βάλει ως στόχο»
 
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στην ομάδα. Είναι τρομερά δύσκολο για τους παίκτες να προσαρμόζονται σ’ ένα στιλ παιχνιδιού του καλοκαίρι, να έρχεται νέος προπονητής. Υπήρχε μια έκρηξη με την πρόκριση στους ομίλους, μετά η γκρίνια για το κακό αποτέλεσμα και την κακή εμφάνιση στην πρεμιέρα στην Κύπρο, αλλά η ομάδα με τον τρόπο της να καταφέρνει να πετύχει μια τέτοια πρόκριση. Νομίζω ότι αυτά είναι μικρά θαύματα που ο ΑΠΟΕΛ έχει αποδείξει ότι μπορεί να καταφέρνει. Τόσες φορές που, δεν ξέρω, αν έχει σταματήσει πια να είναι θαύμα…»
 
«Οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ έχουν συνηθίσει σε επιτυχίες. Δεν θα έλεγα ότι τους έχει κάνει αχάριστους, αλλά να θεωρούν κάποια πράγματα δεδομένα, ενώ δεν είναι. Υπάρχουν σίγουρα κάποιες στιγμές που σε κάνουν να νιώθεις ότι είναι εφικτή η πρόκριση, αλλά χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και σίγουρα τεράστια πίστη. Αυτή η πίστη του κόσμου ίσως να μεταφέρεται στην ομάδα, κάποιες φορές και υπό τη μορφή πίεσης, για να το λέμε ξεκάθαρα».
 
«Ένεκα και των συγκυριών της στιγμής η Βασιλεία δεν αποτελεί φόβητρο, δεν περνά καλό φεγγάρι, έχει θέματα, όπως μας μεταφέρονται κι εμάς μέσα από τα Μ.Μ.Ε., αυτό ίσως κάνει τον ΑΠΟΕΛ και τον κόσμο να έχουν μεγαλύτερη αισιοδοξία. Δεν είμαι μέσα στα αποδυτήρια για να ξέρω πώς έχει μεταφερθεί και τι συμβαίνει στην ομάδα της Βασιλείας, ποια είναι τα αγωνιστικά τους δεδομένα, υπάρχει όμως μεγάλη εμπειρία σε αυτήν την ομάδα, έχει συνεχόμενη παρουσία στην Ευρώπη, έχει κάνει πολύ καλές πορείες σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ. Δεν μπορούμε να υποτιμούμε κανένα, δεν μπορούμε να λέμε ότι είναι ένα παιχνίδι στα μέτρα μας. Προσωπική μου άποψη είναι ότι έχει ένα προβάδισμα η Βασιλεία. Σίγουρα υπάρχει αισιοδοξία ένεκα της σημαντικής νίκης το περασμένο Σάββατο. Δεν είμαι σίγουρος αν χωρίς τα γκολ στα τελευταία λεπτά θα ήταν η ίδια αντιμετώπιση και ο ίδιος απόηχος. Εντούτοις ήταν σημαντικό ότι η ομάδα προσπάθησε μέχρι τέλους και βρήκε τον τρόπο να πανηγυρίσει μια μεγάλη νίκη. Αυτή δίνει μεν αισιοδοξία, αλλά απόψε είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι και θα φανεί στο γήπεδο πόσο έτοιμη είναι η ομάδα να κάνει την υπέρβαση, να πάρει ένα καλό αποτέλεσμα και να δώσει δικαίωμα ακόμη μεγαλύτερης αισιοδοξίας για το δεύτερο παιχνίδι»
 
«Εντός έδρας είναι σημαντικό να μη δεχτείς γκολ, γιατί μετρά διπλά. Χρειάζεται μια ελεγχόμενη επιθετικότητα, να καταφέρει ο ΑΠΟΕΛ να επιβάλει το ρυθμό του, να κρατήσει τη Βασιλεία μακριά με τη δική του επιθετικότητα και όχι μόνο να προστατεύσει την εστία του να η δεχτεί γκολ. Θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη πίεση στην μπάλα, όταν χαθεί, και καλή άμυνα, όταν ο αντίπαλος θα έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού. Σ’ έναν αγώνα προκύπτουν όλες οι συνθήκες, θα γίνουν αντεπιθέσεις και από τις δύο ομάδες, η ετοιμότητα και η πίστη κάθε ποδοσφαιριστή θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα»
 
«Δεν είμαι στα αποδυτήρια να ζω καθημερινά την ομάδα, για να κρίνω αν σωστά έγιναν όλες αυτές οι αλλαγές προπονητών. Αυτό το ξέρουν οι άνθρωποι που είναι εκεί. Παρατηρώντας απ’ έξω σε καμία ομάδα δεν είναι υγιές να αλλάζει προπονητές ανά τρίμηνο. Θεωρώ από την άλλη ότι υπάρχει εμπειρία στον ΑΠΟΕΛ και σε διοικητικό επίπεδο και στους υπόλοιπους που απαρτίζουν το οικοδόμημα και σίγουρα κάποιοι λόγοι θα υπήρχαν. Είναι σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή αναγνωρίστηκαν λάθη που είχαν γίνει στο παρελθόν και υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του νέου προπονητή. Από τον πρώτο αγώνα κρατώ το μεγάλο ενθουσιασμό και πάθος που υπήρχε και από τον ίδιο και μεταφέρθηκε στους παίκτες, στοιχεία που δεν είχαν φανεί στους προηγούμενους αγώνες. Θυμάμαι ωστόσο και τον πρώτο αγώνα του προηγούμενου προπονητή (σ.σ. Κόρε Ίνγκεμπριγκτσεν), που φάνηκε ότι υπήρχε επιθετικότητα, ότι κάτι πήγε να αλλάξει στον τρόπο παιχνιδιού, αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ. Είμαι πιο αισιόδοξος ότι ο Μαρίνος Ουζουνίδης γνωρίζει πολύ καλύτερα τον ΑΠΟΕΛ, την ιδιοσυγκρασία και το dna της ομάδας, διότι έχει αγωνιστεί και ο ίδιος σε αυτήν. Νομίζω ότι η δική του νοοτροπία και φιλοσοφία μπορεί να περάσει και να κρατήσει στον ΑΠΟΕΛ. Ελπίζω στις δύσκολες στιγμές, που δεδομένα θα έλθουν και η ομάδα δεν θα αποδίδει, να υπάρξει στήριξη και ανάλογη αντίδραση από τον προπονητή για να επανέλθει γρήγορα η ομάδα εκεί που τη θέλουν όλοι. Θεωρώ ότι τώρα υπάρχει ένα καλό μομέντουμ που πρέπει να το διαχειριστούν σωστά στην ομάδα, δίχως υπερβολές, ενθουσιασμό ή απογοήτευση, αν κάτι πάει στραβά»
 
«Το χαίρομαι το εφετινό πρωτάθλημα, έστω και αν προς τα έξω βγαίνουν τα στραβά κι ανάποδα που υπάρχουν στην Κύπρο. Παρά την τάση να υπερπροβάλλονται τα αρνητικά, εγώ βλέπω τα θετικά, την αυξημένη ανταγωνιστικότητα, ότι πλέον μετά από πολλά χρόνια υπάρχουν παραδοσιακές ομάδες που βρίσκονται σε τροχιά επιτυχιών, όπως η Ανόρθωση και η Ομόνοια. Βλέπω ότι υπάρχει ποιότητα, σκέψη στον αγωνιστικό χώρο, δεν είναι παιχνίδια που κρίνονται μόνο στις μονομαχίες. Υπάρχουν ομάδες που προσπαθούν να δημιουργήσουν, να παίξουν σωστό ποδόσφαιρο. Σίγουρα μπορεί να ανεβεί ακόμη περισσότερο το επίπεδο, αν βελτιωθούν και κάποια κακώς έχοντα, αυτό είναι δεδομένο και πρέπει να το αναφέρουμε. Ας μην αποπροσανατολιζόμαστε όμως, το ποδόσφαιρο παίζεται με μια μπάλα, αυτή η μπάλα πρέπει να κινείται σωστά»
 
«Είμαι στις ακαδημίες, έχω την ευθύνη της U17. Είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα για μένα, [πρέπει να ευχαριστήσω τη διοίκηση της ομάδας και της ακαδημίας. Υπήρχε μια συγκυρία, μόλις είχα σταματήσει το ποδόσφαιρο με τις αλλαγές και την αποχώρηση του κ. Σάμιου. Οι άνθρωποι της ομάδας πίστεψαν ότι χωρούσα στο σχεδιασμό για την ακαδημία. Είναι τιμητικό για μένα. Ήταν μια ομαλή μετάβαση, ο ρόλος που είχα στις ομάδες τα τελευταία χρόνια με είχε προετοιμάσει γι’ αυτήν την αλλαγή, έστω κι αν δεν προγραμμάτιζα να σταματήσω το ποδόσφαιρο τον περασμένο Νοέμβριο. Από πλευράς μομέντουμ και τάιμινγκ, ωστόσο, ήταν μια εύκολη απόσταση και χαίρομαι πάρα πολύ που την πήρα. Υπάρχει πολύ καλή οργάνωση, ανέβηκε πολύ το επίπεδο τω ακαδημιών του ΑΠΟΕΛ, φαινόταν εδώ και ενάμισι χρόνο ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά και συνεχίζει να γίνεται. Οι ποδοσφαιριστές, που είναι στο κατώφλι της πρώτης ομάδας, προπονούνται σε εντάσεις που είναι στο επίπεδο που πρέπει για να μπορούν να ανταποκριθούν, όταν έλθει η στιγμή, όταν τους καλέσουν. Γι’ αυτό είμαι πολύ αισιόδοξος. Ελπίζω ότι θα ανοίξουν οι πόρτες της πρώτης ομάδας να υπάρξουν θέσεις για προπονήσεις, θέλκω να πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για να προωθηθούν παίτκες του ΑΠΟΕΛ στην πρώτη ομάδα. Και οι απ’ έξω βλέπουν ότι υπάρχουν παιδιά και απλώς η ομάδα πρέπει να ελευθερώσει θέσεις γι’ αυτά. Νομίζω ότι θα γίνει»
Top