Sports Football Cyprus A League Περήφανος ο ιστορικός Γ.Σ.Ε. Αμμοχώστου

Περήφανος ο ιστορικός Γ.Σ.Ε. Αμμοχώστου

«Στόχος του Συλλόγου, στα δύσκολα αυτά χρόνια, είναι να διατηρηθεί στη ζωή και πλήρως δραστηριοποιημένος και περήφανος να επιστρέψει στην Αμμόχωστο και να επανεγκατασταθεί στη φυσική μόνιμη έδρα του, το Στάδιο ΓΣΕ, το σημείο αναφοράς και συνάντησης όλων των αθλητικών Σωματείων και Οργανώσεων, με την απελευθέρωση της αγαπημένης μας Αμμοχώστου».

Αυτά τονίζει στη «Σ» ο πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Ευαγόρας (ΓΣΕ) κ. Σοφοκλής Χαραλαμπίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα μας. Όπως είναι γνωστό ο ΓΣΕ και ο ΓΣ Πράξανδρος Κερύνειας τιμήθηκαν πρόσφατα με το Αριστείο της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου γιατί εδώ και 40 χρόνια κρατούν όρθιους τους προσφυγικούς συλλόγους, σημειώνοντας και αξιόλογες επιτυχίες.

Το ιστορικό του ΓΣΕ
Στις 5 Αυγούστου 1899 πραγματοποιείται σύσκεψη φιλάθλων της Αμμοχώστου και λαμβάνεται, ομόφωνα, απόφαση για δημιουργία του πρώτου γυμναστηρίου στην πόλη της Αμμόχωστου. Η απόφαση αυτή υλοποιείται σε χώρο που παραχώρησε δωρεάν ο δάσκαλος Ευάγγελος Μαντζούρας. Στις 23 Φεβρουαρίου 1903, σε νέα συγκέντρωση των φιλάθλων Αμμοχώστου, ιδρύεται ο πρώτος Γυμναστικός Σύλλογος στην πόλη, ο οποίος ονομάζεται Σύλλογος Φιλάθλων «Ο Ευαγόρας», από το όνομα του σπουδαίου βασιλιά της Σαλαμίνας Ευαγόρα του Α’, κάνοντας έτσι το όνειρό τους πραγματικότητα. Πρόεδρος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου ήταν ο Λούης Ευαγγέλου Λοΐζου.
Τον ίδιο χρόνο προκηρύσσονται και οι πρώτοι Επαρχιακοί Αγώνες για την πόλη της Αμμοχώστου που διεξήχθησαν στον χώρο όπου αργότερα χτίστηκε το «Μαντζούρειο Νηπιαγωγείο».
Το 1918 εκλέγεται νέο ΔΣ με βασικά στελέχη τους αείμνηστους, Αναστάσιο Οικονομίδη, Χαρίλαο Παντελίδη και Πολύβιο Παπαδόπουλο, οι οποίοι μαζί με άλλα μέλη του Αναγνωστηρίου «Η Ανόρθωσις» πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και μετονόμασαν τον Σύλλογο σε «Γυμναστικό Σύλλογο Ευαγόρας». Τον ίδιο χρόνο η επιτροπή του Συλλόγου αγόρασε χώρο για δημιουργία νέου μικρού γυμναστηρίου εκεί που είναι το ΓΣΕ. Οι εργασίες άρχισαν το 1919 και τελείωσαν το 1923 και στα εγκαίνια διοργανώθηκαν μεγάλες γιορτές και αγώνες, με τη συμμετοχή αθλητών από την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

«Καθήκον και υποχρέωση»
Ο Πρόεδρος του ΓΣΕ, κ. Χαραλαμπίδης, μιλώντας στη «Σ» ανέφερε για τους στόχους του Συλλόγου: «Σαν Πρόεδρος του ΓΣΕ όπως και όλα τα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου, πέραν από το καθήκον και την υποχρέωση που αισθανόμαστε ως διοίκηση ενός αθλητικού σωματείου, υποσχόμαστε πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, έτσι που σύντομα να παραδώσουμε τον Σύλλογό μας ακέραιο, περήφανο και δυνατό, στο δικό του Στάδιο, στο ΓΣΕ και στη δική του πόλη, της Αμμοχώστου. Και εκεί στο δικό μας ΓΣΕ θα γιορτάσουμε την επιστροφή μας και την απελευθέρωση της λεμονανθούσας και αθλητομάνας πόλης μας».

Ο Πρόεδρος του ΓΣΕ ευχαριστεί την ΕΑΚ για την εξαιρετική τιμή που έκανε στον Σύλλογο, απονέμοντάς του, στα 40 χρόνια της προσφυγιάς, το Αριστείο της χρονιάς, καθώς και όλο τον δημοσιογραφικό κόσμο που όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια στέκεται δίπλα στον Σύλλογο. Ο κ. Σοφοκλής Χαραλαμπίδης σημειώνει στη συνέχεια: «Από την ημέρα της προσφυγιάς μας, διαχρονικά, όλα τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου μας έχουμε βάλει σαν σκοπό μας να κρατήσουμε ζωντανό τον Σύλλογό μας, δυνατό και περήφανο, να τον παραδώσουμε στη μόνιμη έδρα του, στο δικό του Στάδιο, στο ΓΣΕ και στη δική μας πόλη, την Αμμόχωστο. Κι ακόμα, πέρα από τα όποια, οικονομικά κυρίως, προβλήματα αντιμετωπίζουμε, θα συνεχίσουμε να δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να γεμίζουν τα γήπεδα και πάντα μέσα στα πλαίσια του «Ευ αγωνίζεσθαι», να δημιουργούμε πρωταθλητές, ενισχύοντας έτσι τις Εθνικές μας ομάδες του στίβου όλων των κατηγοριών».

Μεγάλες επιτυχίες
Ο κ. Χαραλαμπίδης δηλώνει πως ο ΓΣΕ αισθάνεται περήφανος γιατί ο Σύλλογός του διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις σημαντικές επιτυχίες της Κύπρου διεθνώς, με τους αθλητές του που ενισχύουν τις Εθνικές ομάδες Στίβου να πρωτοστατούν στις επιτυχίες της. Ιδιαίτερα στέκεται στις επιτυχίες των αθλητριών Σκεύη Ανδρέου και Ναταλίας Χριστοφή.
«Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τους κόπους, τις προσπαθείς, την επιστημονική δουλειά και τις επιτυχίες άλλων αθλητών και προπονητών, θα αναφερθώ ιδιαίτερα στις δύο νεαρές αθλήτριές μας Σκεύη Ανδρέου και Ναταλία Χριστοφή, καθώς και στον καταξιωμένο προπονητή τους Κυριάκο Κυριάκου, που είχαν το 2014 σημαντικές επιτυχίες στον διεθνή στίβο, πετυχαίνοντας σπουδαίες νίκες και αξιόλογες επιδόσεις,, κάνοντάς όλους εμάς, τον Σύλλογό μας, την Αμμόχωστό μας, την Κύπρο μας και γενικά όλο τον Ελληνισμό, να αισθανθούμε περηφάνια και τιμή, για τα δικά μας παιδιά και να αναθαρρέψουμε βλέποντας τη σημαία μας να κυματίζει δοξασμένη, από την πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλ, ως το μακρινό Νατζίν της Κίνας και τις αθλήτριές μας στεφανωμένες να πανηγυρίζουν περήφανες».

Ο Πρόεδρος του ΓΣΕ σημειώνει και τις επιτυχίες των αθλητών Παναγιώτη Ανδρέου, Γιώργο Πούλλου, Γαβριέλας Φελλά, Φάνη Μιχαηλά, Ελένης Αρτυματά, Νεκταρίας Παναγή. «Δικό μας καθήκον και υποχρέωση», δηλώνει ο κ. Χαραλαμπίδης, «είναι να αποδίδουμε τις πρέπουσες τιμές και ευχαριστίες προς τους αθλητές και τους προπονητές μας, αλλά και να τους στηρίζουμε για να επιβραβευθούν με μεγαλύτερες νίκες και σπουδαιότερες επιτυχίες». Ο Πρόεδρος του ΓΣΕ ευχαρίστησε αθλητές και προπονητές του Συλλόγου και όλους όσοι βοήθησαν αυτά τα δύσκολα χρόνια τον ΓΣΕ, τονίζοντας πως πολιτεία και αθλητικοί φορείς πρέπει να είναι πάντα κοντά στους προσφυγικούς Συλλόγους που κρατούν αναμμένη τη δάδα της επιστροφής και το έργο τους είναι πολύ σημαντικό, πέραν του αθλητισμού.

Μεγάλοι αθλητές του Γ.Σ.Ε.
Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, ο Γυμναστικός Σύλλογος «ΕΥΑΓΟΡΑΣ» (ΓΣΕ) έδωσε στον κυπριακό αθλητισμό σπουδαίους αθλητές όπως τους: Αβραάμ Μάρκου, Κωνσταντίνο Αρτυματά, Κώστα Τσούκκα, Αντώνη Γιάλλουρο, Μιχάλη Μέρτακκα, Μωυσή Μάντζιαλο, Νίκη Γεωργίου, Αντώνη Παπαδόπουλο, Γιαννάκη Κωνσταντίνου, Δημητράκη Παντελίδη, Χάρη Δημητρίου, Γιώργο Φιαλά, Γιώργο Τσάκκιρο, Λουκά Λουκά, Άντη Ιακώβου, Σταύρο Τζιωρτζή, Αντώνη Ιωάννου, Ανθή Λοΐζου, Μαρία Νεοφύτου, Ευαγγελία Λοΐζου, Πέτρο Τσιάκκιρο, Μιχάλη Τσιάκκιρο, Λάμπρο Κεφάλα, Παναγιώτη Χατζηστάθη, Έλενα Σωφρονίου, Γιαννούλα Ιωάννου, Παναγιώτη Παντελίδη, Φίλιππο Φιλίππου, Άντρη Αβραάμ, Λάμπρο Ιακώβου, Μιχάλη και Ηλία Λουκά, Λευτέρη Κολοκούδια, Αγνή Χαραλάμπους, Άντρη Σιάλου, Φώτη Στεφανή, Φάνη και Προκόπη Γεωργίου, Άντη Ιωάννου, Πιέρο Τσιήσο, Κυριάκο Κυριάκου, Πρόδρομο Κατσαντώνη, Έλενα Αρτυματά, Νεκταρία Παναγή και τόσους άλλους που τίμησαν με τις διεθνείς επιτυχίες τους τον Σύλλογο και την πατρίδα μας.
Ο κ. Σοφοκλής Χαραλαμπίδης δήλωσε στη «Σ» πως ο ΓΣΕ στην προσφυγιά επαναδραστηριοποιείται σε τρία κλιμάκια στη Λάρνακα, Παραλίμνι και Λεμεσό. Παρόλο που αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά και γηπεδικά προβλήματα, με τους αθλητές του σκορπισμένους σε όλα τα μέρη της Κύπρου, εξακολουθεί να λειτουργεί απρόσκοπτα και να έχει σημαντικές επιτυχίες και οι αθλητές του να ενισχύουν σημαντικά, με επιτυχίες σε Βαλκανικούς Μεσογειακούς, Ευρωπαϊκούς, Κοινοπολιτειακούς, Παγκοσμίους και Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο αθλητής του ΓΣΕ Αμμοχώστου, Σταύρος Τζιωρτζής, είναι ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης αθλητής Στίβου των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και ότι ο ΓΣΕ το 1980 κέρδισε την πρώτη θέση στους Πανελλήνιους Αγώνες Ανδρών που διεξήχθησαν στο Μακάρειο Στάδιο και είναι ο μοναδικός κυπριακός σύλλογος που, μεταπολεμικά, κατάφερε να κερδίσει την πρώτη θέση σε Πανελλήνιους Αγώνες στίβου.
 

Top