Οικονομική κρίση, ύφεση, διογκούμενη ανεργία, ιδίως στους νέους. Αλλά και η «δαμόκλειος σπάθη» του πολυσυζητημένου financial fair-play της UEFA, που απαιτεί από τους επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους εξισορρόπηση εσόδων και εξόδων. Όλα αυτά ουδόλως φαίνεται πως επηρέασαν τις 20 ομάδες της πρέμιερ λιγκ, που κατά τη θερινή μεταγραφική περίοδο ξόδεψαν το ποσό-ρεκόρ των 745 εκατ. ευρώ για απόκτηση παικτών, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Deloitte! Το νούμερο είναι εντυπωσιακό ακόμη και για τα δεδομένα του αγγλικού πρωταθλήματος, αν σκεφθεί κανείς ότι το προηγούμενο ρεκόρ, που κρατούσε από το 2008 (πριν δηλαδή ξεσπάσει η οικονομική κρίση), ήταν... μόλις 588 εκατ. ευρώ, ενώ την περσινή σεζόν ξοδεύτηκαν 580 εκατ.

Από το παραπάνω ποσό, το μεγαλύτερο μέρος (580 εκατ.) κατευθύνθηκε εκτός Αγγλίας, δηλαδή σε μεταγραφές ποδοσφαιριστών που αγωνίζονταν σε άλλα πρωταθλήματα. Οι «εσωτερικές» μετακινήσεις (όπως αυτή του Φελαϊνί από την Έβερτον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) ανήλθαν σε 120 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 45 εκατ. πήγαν σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών της Αγγλίας.

Όπως εξηγεί ο σύμβουλος της Deloitte, Αλεξ Θορπ, ο μεταγραφικός «οργασμός» των ομάδων της πρέμιερ λιγκ οφείλεται εν πολλοίς στο βελτιωμένο τηλεοπτικό συμβόλαιο που υπέγραψε η διοργανώτρια αρχή, χάρη στο οποίο θα λάβουν αθροιστικά περίπου 710 εκατ. ευρώ περισσότερα φέτος σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ομάδων από χώρες που μαστίζονται από την κρίση, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικές στις μεταγραφικές τους κινήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών, ο συνολικός λογαριασμός ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ, σχεδόν 100 εκ των οποίων προέρχονται από τη μετακίνηση του Γκάρεθ Μπέιλ από την Τότεναμ στη Ρεάλ. Άρα η μεταγραφική «χασούρα» των 20 ομάδων της πρέμιερ λιγκ φτάνει τα 475 εκατ. ευρώ και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα καταφέρουν να ισοσκελίσουν τις ζημίες αυτές από άλλες πηγές εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 22% των μεταγραφικών εξόδων των αγγλικών ομάδων (περίπου 165 εκατομμύρια) αφορούν μετακινήσεις της χθεσινής (τελευταίας) ημέρας, ενώ το 37% των χρημάτων (271 εκατ.) ξοδεύτηκαν από τους τέσσερις συλλόγους που θα αγωνιστούν στο Τσάμπιονς Λιγκ, δηλαδή Άρσεναλ, Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.