Sports Νομοσχέδιο για αναβάθμιση σκοπευτικού τουρισμού και επενδύσεις

Νομοσχέδιο για αναβάθμιση σκοπευτικού τουρισμού και επενδύσεις

Με μεγάλο ενδιαφέρον οι λάτρεις και αθλητές  της σκόπευσης αναμένουν την εξέταση και την έγκριση από την βουλή του νομοσχεδίου περί ιδρύσεως Σκοπευτηρίων και άσκησης των αθλημάτων σκοποβολής ο οποίος κατετέθηκε πρόσφατα στην επιτροπή εσωτερικών. Η υπάρχουσα νομοθεσία θεσπίστηκε το 1966 και εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι μόνο οι σκοπευτές που αναμένουν την έγκριση του νομοσχεδίου. Αριθμός αθλητικών παραγόντων από το εξωτερικό, αθλητές αλλά κυρίως επενδυτές ενδιαφέρονται έντονα για την εξέλιξη της Κύπρου σε αθλητικό σκοπευτικό κέντρο κάτι το οποίο επίσης προωθεί η Μάλτα αλλά και η Ελλάδα. Πρόσφατα το ενδιαφέρον αυτό εκφράστηκε με επιστολή ξένης σκοπευτικής ομοσπονδίας προς τον Υπουργό εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού αλλά και με την επίσκεψη ξένων παραγόντων οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να επενδύσουν στην δημιουργία σκοπευτικού κέντρου στην ορεινή Λεμεσού όπου σε νέο σκοπευτήριο και ξενοδοχείο θα μπορούν να φιλοξενήσουν σκοπευτικές ομάδες από το εξωτερικό. 
 
Γιατί όμως η Κύπρος ;
 
 Πλείστοι από τους φορείς οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν, προέρχονται από χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Ρωσίας οι οποίοι επιδιώκουν την συνεργασία και τις επενδύσεις σε χώρα με καλές αεροπορικές συνδέσεις αλλά πάνω από όλα με καλό κλίμα και ήπιους χειμερινούς μήνες κατά τους οποίους δεν έχουν την δυνατότητα να προπονούνται σε εξωτερικούς χώρους . Η θέσπιση μιας αποτελεσματικής νομοθεσίας,  θα δημιουργήσει οπωσδήποτε τις προϋποθέσεις για να καταστεί  η Κύπρος  κέντρο αθλητικής σκόπευσης στην Ευρώπη. Σχετικά αναφέρουμε ότι ήδη ομάδες Ολυμπιακών αθλημάτων λειόκαννου πυροβόλου όπλου Σκητ και Τραπ αλλά και του μη Ολυμπιακού αθλήματος Σπόρτινγκ από την Ευρώπη αλλά και Ρωσία επισκέπτονται την χώρα μας κατά τους χειμερινούς μήνες για προπόνηση και αγώνες. 
 
Παρά τις επιτυχείς πρόσφατες διοργανώσεις στην Κύπρο  των πιο πάνω αθλημάτων, η εξέλιξη και οι τάσεις της Διεθνούς αθλητικής σκοποβολής φαίνεται να ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις και αυτό συνειδητοποίησαν αθλητικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες τόσο στη Μάλτα και Ελλάδα αλλά και σε άλλες Μεσογειακές χώρες. Συγκεκριμένα στην Μάλτα η νομοθεσία περί σκοπευτηρίων αλλά και περί πυροβόλων όπλων τροποποιήθηκε το 2014 και ευελπιστεί να εξελίξει το δημοφιλές άθλημα της Πρακτικής Σκοποβολής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με την δημιουργία μεγάλου σκοπευτηρίου στο κέντρο της χώρας όπου θα διεξάγονται αγώνες τόσο Πρακτικής σκοποβολής όσο και Ολυμπιακών αθλημάτων σκοποβολής.  Επίσης η Πορτογαλία δημιούργησε υποδομές για τα αθλήματα αυτά. Η χώρα όμως η οποία πρόσφατα μπήκε δυναμικά στην διοργάνωση αγώνων αλλά και φιλοδοξεί να αυξήσει τους αριθμούς των επισκεπτών οι οποίοι θα προπονούνται στα σκοπευτήρια είναι η Ελλάδα. Τον ερχόμενο Μάιο στην Ρόδο διοργανώνεται διεθνές τουρνουά πρακτικής σκοποβολής με πιστόλι και καραμπίνα με την συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών από το εξωτερικό. Σχετικά αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα 500 σκοπευτές ασχολούνται σήμερα με τα  Ολυμπιακά αθλήματα σκόπευσης σε αντίθεση με τις 4,000 ενεργούς σκοπευτές στην πρακτική σκοποβολή και στην σταθερή σκόπευση τυφεκίου. Αρκετά νέα σκοπευτήρια έχουν δημιουργηθεί τόσο σε αγροτικές περιοχές όσο και κοντά σε πόλεις. Πλην των πιο πάνω προορισμών ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι και το καθεστώς των κατεχομένων αλλάζοντας πρόσφατα τους κανονισμούς επιτρέπει την διεξαγωγή αθλημάτων με πιστόλι και τυφέκιο στο κατεχόμενο Κιόνελι και αυτό ήδη άρχισαν να επισκέπτονται τουρίστες. 
 
Με την έγκριση της νέας νομοθεσίας που θα ρυθμίζει την λειτουργία των σκοπευτηρίων και των σκοπευτικών αθλημάτων καθώς και την τροποποίηση της Νομοθεσίας περί πυροβόλων όπλων η οποία θα εναρμονίζεται με την νέα Ευρωπαϊκή οδηγία αρκετά αθλήματα τα οποία δεν μπορούσαν να εξασκηθούν στη χώρα μας μέχρι σήμερα θα είναι πλέον εφικτά με πολύ αυστηρές ασφαλιστικές δικλίδες. Συγκεκριμένα αναφέρουμε ότι τα αγωνιστικά  όπλα πλην τα λειόκαννα και αεροβόλα με την νέα νομοθεσία δεν θα μπορούν να εξέρχονται εκτός των σκοπευτηρίων και ακόμα σε περίπτωση που οι αθλητές πρέπει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αυτά θα μεταφέρονται από το εξουσιοδοτημένο προσωπικό των σκοπευτηρίων. Και αυτό σε μια χώρα στην οποία στρατιωτικά τυφέκια υψίστης κατηγορίας βρίσκονται σχεδόν σε κάθε σπίτι!  
 
Ο νόμος περί σκοπευτηρίων επίσης ξεκαθαρίζει ότι μόνο σκοπευτικά αθλήματα θα μπορούν να διεξάγονται στους χώρους και απαιτεί την σύνδεση με διεθνώς αναγνωρισμένες Ομοσπονδίες για να επιτρέπει την λειτουργία τους,  ενώ η αρμόδια υπηρεσία θα ελέγχει για αυτό και θα μπορεί να αποσύρει τις άδειες λειτουργίας  με συνοπτικές διαδικασίες.
 
Οι σκοπευτές για να μπορούν να αποκτήσουν όπλο στο σκοπευτήριο κατηγορίας άλλης εκτός των λειόκαννων ΔΟΚΟ που χρησιμοποιούνται σήμερα θα πρέπει να έχουν μίνιμουμ συμμετοχή σε αγώνες αλλά και προπονήσεις, να έχουν λευκό ποινικό μητρώο, να περάσουν ειδική πρακτική εξέταση και τέλος να περάσουν και ψυχολογική εξέταση ! Ξανά σε μια χώρα στην οποία πλείστοι από τους άνδρες κάτω των 55 διαθέτουν στρατιωτικό αυτόματο τυφέκιο και το έγκλημα με την χρήση νόμιμων όπλων το χαμηλότερο στην Ευρώπη !
 
Παρόλη την αυστηρότητα του το νομοσχέδιο αναμένεται να ανοίξει την πόρτα σε νέα αθλήματα και νέες ευκαιρίες για τον τόπο. Η αυστηρότητα του νομοσχεδίου αλλά και οι προοπτικές που δημιουργεί  επίσης ήταν και ο παράγοντας ο οποίος οδήγησε στην θετική στάση όλων των μερών κατά την δημόσια διαβούλευση συμπεριλαμβανομένης και της Αστυνομίας η οποία ναι μεν συμφώνησε με την χρήση νέων όπλων αλλά επέμενε για την κατοχή μόνο μέσα στο σκοπευτήριο κάτι και το οποίο έγινε αποδεκτό. 
 
Ουσιαστικά πρέπει να ληφθεί και υπ. όψων το γεγονός ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη η οποία δεν εκσυγχρόνισε τις νομοθεσίες της σε αυτό το τομέα και η τελευταία η οποία εξακολουθεί να περιορίζει στο μέγιστο την διεξαγωγή σκοπευτικών αθλημάτων ενώ ταυτόχρονα και στις δύο υφιστάμενες  νομοθεσίες Περί σκοπευτηρίων και περί πυροβόλων όπλων  διακρίνουμε ακόμα έντονα τα ίχνη από το πνεύμα της αποικιοκρατίας !!
 
Πέραν από τα πλεονεκτήματα τα οποία θα προκύψουν φαίνεται ότι υπάρχουν και επιφυλάξεις. Παράγοντες οι οποίοι ήταν συνηθισμένοι στο παρόν στάτους αλλά
και παράγοντες σκοπευτηρίων με αμφίβολη νομιμότητα φαίνεται να βλέπουν τις αλλαγές που έρχονται με την αναμενόμενη καχυποψία. 
 
Πέραν των πιο πάνω ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα νέα σκοπευτικά αθλήματα τα οποία θα μπορούν να ασκούνται εκτός από τα υφιστάμενα 
 
- Ολυμπιακό πυροβόλο πιστόλι και τυφέκιο. Παρά την φθίνουσα πορεία τους τα αθλήματα αυτά στη χώρα μας  αναμένεται να προσελκύσουν ενδιαφέρον αφού όσον αφορά το πιστόλι  η Πρωταθλήτρια κόσμου φέτος και Χρυσή Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη αποτελεί την καλύτερη πρέσβειρα στον Ελληνικό χώρο αλλά και διεθνώς !!
 
- Άθλημα σκόπευσης ακριβείας με υποζύγιο. Το άθλημα αυτό αν και παλαιό εξακολουθεί να προσελκύει έντονο ενδιαφέρον αφού ακόμα και άτομα με παράλυση στα κάτω άκρα ή και μεγάλης ηλικίας μπορούν να συμμετέχουν . Ένα άθλημα το οποίο ακόμα και οι καιρικές συνθήκες έχουν σημαντικό ρόλο αφού ο σκοπευτής πρέπει να πετύχει τους στόχους με εξαιρετική ακρίβεια σε μεγαλύτερες αποστάσεις . Στην Κύπρο ήδη υπάρχει σωματείο, μέλη του οποίου  ταξιδεύουν στο εξωτερικό για προπόνηση και αγώνες . 
 
- Πρακτική σκοποβολή με πιστόλι, τυφέκιο και καραμπίνα διαφορετικών διαμετρημάτων (IPSC) . Το πιο ραγδαία ανερχόμενο σκοπευτικό άθλημα στο κόσμο με εκατοντάδες χιλιάδες ενεργούς αθλητές μόνο στην Ευρώπη ενώ πολύ μεγαλύτερος αριθμός ασκείται αλλά όχι σε διεθνές αγωνιστικό επίπεδο. Συνολικά 105 χώρες είναι ενταγμένες στην Συνομοσπονδία Πρακτικής σκοποβολής παγκοσμίως με την Γερμανική ομοσπονδία να έχει πέραν των 60,000 μελών , την Ρωσική στις 75000 μέλη και άλλες λιγότερα. Ένας διεθνής αγώνας Πρακτικής σκοποβολής προσελκύει 600 – 1000 διαγωνιζομένους σε αντίθεση με ένα συνηθισμένο Διεθνή αγώνα με λειόκαννο που λίγες φορές υπερβαίνει τα 500 άτομα. Στην Κύπρο υπάρχει Όμιλος Πρακτικής Σκοποβολής μέλη του οποίου επισκέπτονται την Ελλάδα, Μάλτα και Βουλγαρία για προπόνηση και αγώνες. Στην πρακτική σκοποβολή οι αθλητές και οι αθλήτριες πρέπει να καταβάλουν κινητούς και ακίνητους στόχους  σε μικρά χρονικά διαστήματα.
 
Το γεγονός είναι ότι πλέον τα περιθώρια χρόνου στενεύουν για την Κύπρο εάν θέλει να επεκτείνει την ποικιλία των αθλημάτων που θα μπορούν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ξένοι επισκέπτες να απολαμβάνουν. Αυτό ταυτόχρονα θα οδηγήσει και σε σημαντικά οικονομικά οφέλη αλλά και αναγνώριση σε ένα τομέα στον οποίο ήδη έχει δημιουργήσει κάποια παράδοση και οι προοπτικές είναι κάτι περισσότερο από καλές . 
 
Top