«Αλληλεγγύη» ζητά η Μόσχα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας
Με επιθέσεις σε ΗΠΑ, Συρία συγκρίνει το μακελειό στο Βόλγκογκραντ η Ρωσία - Καταδικάζουν ΝΑΤΟ, Γαλλία, Γερμανία


Με επιθέσεις σε ΗΠΑ, Συρία συνδέει το μακελειό στο Βόλγκογκραντ η Ρωσία.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας συνέδεσε τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ με αντίστοιχες επιθέσεις ενόπλων στις ΗΠΑ, τη Συρία και άλλες χώρες, ενώ κάλεσε σε «διεθνή αλληλεγγύη» στον αγώνα κατά των «τρομοκρατών».

«Δεν θα υποχωρήσουμε και θα συνεχίσουμε τον σταθερό αγώνα μας κατά ενός ύπουλου εχθρού που μπορούμε μόνο να νικήσουμε μαζί (με τις άλλες χώρες)», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Η ανακοίνωση δεν έριχνε την ευθύνη σε κάποια συγκεκριμένη οργάνωση, αλλά ανέφερε ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν εν μέσω απειλών από ενόπλους, όπως ο Τσετσένος αυτονομιστής Ντόκου Ουμάροφ.
Ο Ουμάροφ έχει καλέσει τους μαχητές του να εμποδίσουν τη Ρωσία από το να πραγματοποιήσει τους Χειμερινούς Αγώνες τον Φεβρουάριο.
Νωρίτερα χθες, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια.

Φόβοι για νέες επιθέσεις
Από τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 31 άτομα, ενώ δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν. Στη δεύτερη επίθεση που σημειώθηκε σε λεωφορείο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άτομα.
Οι φόβοι των Αρχών, ότι η πολύνεκρη επίθεση καμικάζι -στην περίπτωση της Ρωσίας «μαύρες χήρες»- στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ δεν ήταν η τελευταία, επιβεβαιώνονται, καθώς νωρίς το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε νέα επίθεση αυτοκτονίας, αυτήν τη φορά σε λεωφορείο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άτομα.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας μετέδωσαν άμεσα εικόνες από το νέο μακελειό. Το λεωφορείο είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από την ισχυρότατη έκρηξη. Άλλα 26 άτομα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους μία έγκυος γυναίκα, δύο 16χρονα παιδιά και ένα μωρό έξι μηνών, του οποίου και οι δύο γονείς σκοτώθηκαν.
Από τις πρώτες ενδείξεις, πρόκειται για άνδρα καμικάζι.

Αυξημένα μέτρα
Μετά την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις υπηρεσίες ασφαλείας να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του πληθυσμού.
Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας δήλωσε πως τα μέτρα θα ενισχυθούν σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια, με περισσότερους αστυνομικούς και αυστηρότερους ελέγχους ασφαλείας.
Η επίθεση της Κυριακής είναι πιθανό να αυξήσει τις ανησυχίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να περιφρουρήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 που θα διεξαχθούν στο Σότσι.
Η ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων, οι οποίοι αρχίζουν σε 40 ημέρες, είναι ζήτημα κύρους για τον Πούτιν, ο οποίος θέλει να δείξει πόσο πολύ έχει προχωρήσει η Ρωσία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Το Βόλγκογκραντ
Το Βόλγκογκραντ -πρόκειται για το ιστορικό Στάλινγκραντ- βρίσκεται λίγο πάνω από την ταραγμένη περιφέρεια του Βορείου Καυκάσου, μια σειρά από κυρίως μουσουλμανικές επαρχίες που περιλαμβάνουν την Τσετσενία, όπου η Ρωσία διεξήγαγε τις δύο τελευταίες δεκαετίες δύο πολέμους εναντίον των αυτονομιστών.

Είναι μια πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων και κόμβος για τις μεταφορές στη νότια Ρωσία. Βρίσκεται σε απόσταση 690χλμ. βορειοανατολικά του Σότσι, όπου θα αρχίσουν στις 7 Φεβρουαρίου οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

«Μπορούμε να περιμένουμε κι άλλες τέτοιες επιθέσεις», δήλωσε ο Αλεξέι Φιλάτοφ, αντιπρόεδρος της ένωσης των βετεράνων της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας Άλφα.
«Η απειλή είναι τώρα μεγαλύτερη, επειδή τώρα οι τρομοκράτες μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη εντύπωση», δήλωσε στο Reuters. «Τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί από καιρό γύρω από το Σότσι, έτσι οι τρομοκράτες θα πλήττουν τις γειτονικές πόλεις όπως το Βόλγκογκραντ», επισήμανε.

Η επίθεση
Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας στην περιοχή σε διάστημα διμήνου (από γυναίκα καμικάζι και στις δύο περιπτώσεις) και εντείνει τους φόβους για νέα κτυπήματα ισλαμιστών μαχητών.
Η καμικάζι ανατίναξε τα εκρηκτικά μπροστά από έναν ανιχνευτή μετάλλων στην κύρια είσοδο του σταθμού του Βόλγκογκραντ. Βίντεο κατέγραψε μία μεγάλη πορτοκαλί πύρινη σφαίρα να καλύπτει την είσοδο και καπνό να βγαίνει από σπασμένα παράθυρα.

«Άνθρωποι κείτονταν στο πάτωμα ουρλιάζοντας και ζητώντας βοήθεια. Βοήθησα να μεταφερθεί ένας αστυνομικός που είχε το κεφάλι και το πρόσωπό του καλυμμένο με αίμα. Δεν μπορούσε να μιλήσει», δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας Αλεξάντρ Κομπλιάκοφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-24 TV.

Εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας δήλωσε πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι. Η περιφερειακή κυβέρνηση είχε κάνει αρχικά λόγο για 18 νεκρούς. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 50.

Καθημερινό φαινόμενο η βία
Η βία αποτελεί σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στην περιοχή. Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, ότι η καμικάζι μπορεί να ήρθε από το Νταγκεστάν, την επαρχία που συνορεύει με την Τσετσενία και αποτελεί τώρα το κέντρο της εξέγερσης.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν πως η γυναίκα ανατίναξε τα εκρηκτικά της αφού η αστυνομία επισήμανε πως έμοιαζε ύποπτη και ένας αστυνομικός άρχισε να την πλησιάζει. Ανέφεραν πως ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να ήταν πολύ μεγαλύτερος αν η καμικάζι είχε καταφέρει να μπει στην αίθουσα αναμονής του σταθμού.

Ωστόσο, ο Φιλάτοφ επισήμανε πως η ευρέως διαδεδομένη πρακτική να τοποθετούνται ανιχνευτές μετάλλων στις εισόδους αεροδρομίων και σιδηροδρομικών σταθμών υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει περισσότερα θύματα. «Προκαλούμε αυτό τον κίνδυνο εμείς οι ίδιοι, δημιουργώντας σημεία στα οποία συνωστίζεται υποχρεωτικά ένα πλήθος ανθρώπων», ανέφερε.

Διεθνής καταδίκη
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν καταδίκασε την αιματηρή βομβιστική επίθεση, τονίζοντας πως η Συμμαχία θα συνεχίσει να καταπολεμά την «τρομοκρατία» στο πλευρό των ρωσικών Αρχών.
«Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία βρίσκονται δίπλα-δίπλα στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, κυρίως συνεργαζόμενες σε τεχνολογίες που έχουν στόχο να αποφεύγονται οι επιθέσεις εναντίον των δημόσιων μεταφορών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ράσμουσεν.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν, για να του εκφράσει την «αλληλεγγύη» του. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε από την πλευρά της την «αποστροφή» της για την ενέργεια αυτή.