Νεκροί σε διαδηλώσεις και βομβιστικές επιθέσεις

Η αναζωπύρωση της έντασης ρίχνει βαριά τη σκιά της στη διαδικασία «πολιτικής επανόδου», που θα ξεκινούσε τον επόμενο μήνα με συνταγματικές αλλαγές

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ διαφωνούν με την κήρυξη των Αδελφών Μουσουλμάνων σε τρομοκρατική οργάνωση


Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του σε κινητοποιήση υποστήριξης στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, οι οποίοι έχουν πλέον κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση και τα μέλη τους συλλαμβάνονται. Την ίδια ώρα, το κλίμα σε όλη τη χώρα είναι τεταμένο μετά τις δύο βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών: Η αναζωπύρωση της έντασης ρίχνει βαριά τη σκιά της στη διαδικασία «πολιτικής επανόδου», που θα ξεκινούσε με το δημοψήφισμα του επόμενου μήνα για τις συνταγματικές αλλαγές.

Τη νύχτα της Πέμπτης, πορεία στο Κάιρο υπέρ των -εκτός νόμου πλέον- Αδελφών Μουσουλμάνων κατέληξε σε αιματηρά επεισόδια. Ένα άτομο, η ταυτότητα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, έχασε τη ζωή του ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με κατοίκους της περιοχής.

Τυφλή επίθεση

Η έκρηξη σε λεωφορείο στο προάστιο Νασρ του Καΐρου, που ακολούθησε την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Μανσούρα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, είχε το ποιοτικά διαφορετικό χαρακτηριστικό πως ήταν η πρώτη που στόχευε τυφλά πολίτες. Ο στρατηγός αλ Σίσι, που ουσιαστικά κρατά τα ηνία στη χώρα από την ανατροπή του Μόρσι τον Ιούλιο, επέμεινε πως δεν θα υποχωρήσει από τη σκληρή στάση απέναντι στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, λέγοντας πως η Αίγυπτος θα μείνει «σκληρή απέναντι στην τρομοκρατία». Η κήρυξη των Αδελφών Μουσουλμάνων σε τρομοκρατική οργάνωση, μετά την επίθεση στην Μανσούρα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εξωτερικό.

Φωνάζουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, διά του Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, επέκριναν την κίνηση εκφράζοντας «ανησυχία». Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε πως η ανακήρυξη σε τρομοκρατική οργάνωση «πάει πολύ μακριά» και η ίδια η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να θέσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στη λίστα τρομοκρατίας - αν και σημείωσε επίσης πως δεν θα ληφθούν μέτρα σε βάρος του Καΐρου εξαιτίας της κίνησης.

Η Αίγυπτος σκοπεύει τον Ιανουάριο να θέσει σε δημοψήφισμα τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα (που ουσιαστικά αναιρούν τις συνταγματικές τροποποιήσεις που είχε φέρει πέρυσι ο Μόρσι, χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης). Η κάλπη του Ιανουαρίου είναι η πρώτη εκλογική διαδικασία που προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα πολιτικής επανόδου στο Κάιρο, το οποίο στοχεύει σε εκλογές για την ανάδειξη του νέου Κοινοβουλίου και του νέου προέδρου στο πρώτο μισό του επόμενου έτους.