Τι αναφέρει το προσχέδιο έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Οι συντάκτες της έκθεσης Ότμαρ Κάρας και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ αμφισβητούν την ορθότητα της επιλογής της Κομισιόν να μετέχει στην Τρόικα


Στο αρχικό συμπέρασμα ότι τόσο η Τρόικα όσο και το Eurogroup πρέπει να λογοδοτούν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα προγράμματα στήριξης προκειμένου να τεκμηριώνουν με μεγαλύτερη διαφάνεια και επιστημονική επάρκεια τις παρεμβάσεις πολιτικής που ζητούν στα κράτη-μέλη στα οποία εφαρμόζονται Μνημόνια καταλήγει το προσχέδιο έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι συντάκτες της έκθεσης Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία) και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Γαλλία) στην έκθεσή τους κάνουν έναν απολογισμό της οικονομικής κατάστασης στις χώρες του προγράμματος κατά την έναρξη της κρίσης, αποτιμούν τη θεσμική δομή της Τρόικας και περιγράφουν τις οικονομικές παραδοχές βάσει των οποίων δόμησε τους στόχους της σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο.

Κριτική
Εμμέσως δε ασκούν κριτική στην Ευρωζώνη για την έλλειψη νομικής βάσης στη σύσταση της Τρόικας, ενώ αμφισβητούν την ορθότητα της επιλογής της Κομισιόν να μετέχει στην Τρόικα, όντας ταυτόχρονα και θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βελτιώσεις
Το σχέδιο παρέχει επίσης ορισμένες ενδείξεις ως προς τις βελτιώσεις που απαιτούνται στα προγράμματα προσαρμογής, εστιάζοντας στη μεταρρύθμιση των δομών λήψης αποφάσεων, στη διαφάνεια και τη λογοδοσία, αλλά και στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στις οποίες βασίζονται οι υποθέσεις επί των οποίων έχουν καταρτισθεί τα προγράμματα στήριξης.

Παραλείψεις
Όπως επισημαίνεται δεν ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων δημοσιονομικών πολιτικών στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ενώ παρά την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν εμποδίστηκε η μετάδοση της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Ευθύνες
Πάντως, οι κ. Κάρας και Νγκοκ αναφέρονται και στις ευθύνες εθνικών κυβερνήσεων και στην ανάγκη ανάληψης της «ιδιοκτησίας» του προγράμματος ώστε οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμόζονται στον κατάλληλο χρόνο από τα ίδια τα κράτη και να μην επιβάλλονται από την Τρόικα. Το προσχέδιο της έκθεσης θα συμπληρωθεί από πρόσθετα στοιχεία που θα συλλέξουν οι ευρωβουλευτές από τις επισκέψεις τους στην πρωτεύουσες των κρατών που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης. Στην Αθήνα αναμένονται στις 8 και 9 Ιανουαρίου.

Θα μεταβούν στη Λισαβόνα στις 6 και 7 Ιανουαρίου, στη Λευκωσία στις 10 και 11 Ιανουαρίου και, τέλος, στο Δουβλίνο στις 16 και 17 Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσει ακρόαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο στις 13 Ιανουαρίου, ακρόαση του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ στις 14 Ιανουαρίου, αλλά και ακρόαση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στις 15 Ιανουαρίου 2014. Το σχέδιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί επίσημα στις 16 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο.

____________________________
Τούρκικος με πατέντα ο μπακλαβάς

O μπακλαβάς είναι το πρώτο τουρκικό προϊόν που μπαίνει στη λίστα με τα προϊόντα προστατευόμενης προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Καζαντιπί Μπακλαβά είναι ένα από τα τρία προϊόντα που εντάχθηκαν πρόσφατα στη σχετική λίστα των προστατευόμενων προϊόντων, μαζί με ένα είδος ελληνικής ντομάτας (εννοεί πιθανότατα το τοματάκι Σαντορίνης) και το τυρί «Yorkshire Wensleydale» (Γιόρκσαϊρ Ουένσλιντεϊλ) από τη Αγγλία. Ο Μπακλαβάς έγινε επίσης το 16ο μη ευρωπαϊκό εδώδιμο που λαμβάνει καθεστώς προστασίας. Η είδηση προβάλλεται πολύ ψηλά -σε μια ιδιαίτερη ταραγμένη μέρα για την Τουρκία- στην Hurriyet Daily News.

_____________________________
«Πάγωσε» την Ιταλία η Λαμπεντούζα

Για «εικόνες που θυμίζουν ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης» και για «εικόνες ντροπής για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» μιλούν ο ιταλικός και ο διεθνής Τύπος μετά την προβολή βίντεο-σοκ στο δελτίο ειδήσεων της RAI, που καταγράφει τη μεταχείριση μεταναστών στο κέντρο υποδοχής προσφύγων της Λαμπεντούζα. Στο βίντεο, που προβλήθηκε δύο μήνες αφότου το νησί μετατράπηκε σε ένα απέραντο «νεκροταφείο» μετά το ναυάγιο που κόστισε 366 ζωές, εικονίζονται μετανάστες στη σειρά, γυμνοί στο κρύο να ψεκάζονται με μάνικες για να προφυλαχθούν από την ψώρα - από την οποία ουδείς φαίνεται να έπασχε φθάνοντας στην Ιταλία. «Εδώ υπάρχουν άνδρες, αλλά και γυναίκες, στις οποίες γίνεται το ίδιο.

Γυναίκες και άνδρες βιώνουν τον ίδιο εξευτελισμό, την ίδια αντιμετώπιση κάθε τρεις, τέσσερις ημέρες για την καταπολέμηση της ψώρας, ασθένεια την οποία πολλοί από εμάς κολλήσαμε στο κέντρο», λέει ένας μετανάστης από τη Συρία που ζει στο κέντρο φιλοξενίας. Ένας άλλος μετανάστης, επίσης Σύρος, δηλώνει στην κάμερα: «Είμαι εδώ 65 ημέρες, έχω δει πολλά. Οι άνθρωποι που φθάνουν εδώ δεν γνωρίζουν τίποτα. Νομίζουν ''έτσι είναι η Ιταλία''»... Μέχρι τώρα, στη Λαμπεντούζα έχουν φτάσει 37 χιλιάδες άνθρωποι -τριπλάσιος αριθμός απ' ό,τι πέρυσι-, δέκα χιλιάδες εξ αυτών είναι από τη Συρία. Το κέντρο έχει σχεδιαστεί για να στεγάζει 800 άτομα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δήλωσε σοκαρισμένος από τις εικόνες, διαβεβαιώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν, κάτι που έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

_____________________________________________________
Η Γερουσία ενέκρινε τον 2ετή συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ SHUTDOWN

Εγκρίθηκε και από τη Γερουσία των ΗΠΑ (64 ψήφοι υπέρ, έναντι 36 κατά) η συμβιβαστική συμφωνία για τον προϋπολογισμό, γεγονός που απομακρύνει τις διαμάχες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τα ομοσπονδιακά κονδύλια τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Παρά το γεγονός ότι και τα δύο στρατόπεδα αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για συμβιβασμό, η συμφωνία θα δώσει στην κυβέρνηση τη χρηματοδότηση που χρειάζεται σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το κομματικό αδιέξοδο που προκλήθηκε από τη δεκαπενθήμερη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης τον Οκτώβριο.

Στο Λευκό Οίκο υπήρχε αισιοδοξία ότι η έγκριση του προϋπολογισμού από το Κογκρέσο θα σηματοδοτήσει τη βούληση για ουσιαστικότερη διακομματική συνεργασία εντός του Κογκρέσου, είπε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ. «Ελπίζουμε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, ιδιαίτερα στη Βουλή, θα δουν τη σοφία πίσω από την εκπλήρωση των στόχων, των στόχων που και οι Αμερικανοί πολίτες θα ήθελαν να δουν να ολοκληρώνονται, όπως η συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομία και θα βοηθήσει και τη μεσαία τάξη».

Το σχέδιο ορίζει δαπάνες περίπου 1 τρισ. δολαρίων για καθένα από τα επόμενα δύο χρόνια. Το 2014, τα ποσά που θα δαπανηθούν θα είναι 520,5 δισ. δολάρια για την άμυνα και 491,8 δισ. δολάρια για μη αμυντικά έξοδα, όπως τα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης για τους απόρους και τους ηλικιωμένους, καθώς και οι πληρωμές των συντάξεων, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό. Η συμφωνία θα διευκολύνει την αυτόματη περικοπή δαπανών κατά 63 δισ. δολάρια, ενώ θα γίνουν επίσης περαιτέρω περικοπές της τάξης των 85 δισ. δολαρίων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος κατά 23 δισ. δολάρια.