Πάει στη Μόσχα σήμερα Τρίτη
Αν υπάρξει αίτημα, πιθανόν να δοθεί πίστωση, είπε σύμβουλος του Πούτιν. Την ίδια ώρα, η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση κάλεσε σε συγκέντρωση στο κέντρο του Κιέβου


Συνεχίζει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, που καλεί σήμερα Τρίτη σε συγκέντρωση στο κέντρο του Κιέβου. Την ίδια μέρα ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα, κατά την οποία είναι πιθανό να συζητηθεί η ένταξη της χώρας στην υπό τη Ρωσία τελωνειακή ένωση. Η ουκρανική αντιπολίτευση θέλει να εκφράσει την ηχηρή αντίθεσή της στην πρόθεση της ουκρανικής κυβέρνησης να διατηρήσει τη χώρα στη ρωσική ζώνη επιρροής.

Ταυτόχρονα στη Μόσχα, ο Αντρέι Μπελούσοφ, σύμβουλος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να χορηγήσει δάνειο στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, εάν ζητηθεί από το Κίεβο. «Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι τώρα τέτοια, που χωρίς τη χορήγηση δανείων, από τη μία ή την άλλη πλευρά, δεν θα διατηρήσει οικονομική σταθερότητα. Δεν το αποκλείω, αν υπάρξει αίτημα, να δοθεί πίστωση», δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η Ουκρανία αναζητεί βοήθεια για να καλύψει ένα έλλειμμα 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014 και σύμφωνα με τον Μπελούσοφ το θέμα είναι πιθανόν να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στη Μόσχα.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος των Περιφερειών της Ουκρανίας ζήτησαν χθες κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό Μικόλα Αζάροφ να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του για να αντιμετωπισθεί η πολιτική κρίση. «Ζητήσαμε από τον κ. Αζάροφ να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης κατά 90%», δήλωσε η βουλευτής Άννα Γκερμάν μετά τη συνάντηση.

Ε.Ε.: Αναστέλλει τις συνομιλίες
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αναστέλλει τις συνομιλίες με την Ουκρανία σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου, λέγοντας ότι τα επιχειρήματα του Κιέβου «δεν βασίζονται στην πραγματικότητα». Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Ευρωπαίος επίτροπος, Στέφαν Φούλε, δήλωσε, μέσω Twitter, ότι είχε πει στον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Σέργκι Αρμπούζοφ, ότι οι συνομιλίες για τη συμφωνία θα ξεκινούσαν εάν υπήρχε ξεκάθαρη δέσμευση από το Κίεβο για την υπογραφή της. Πρόσθεσε ότι δεν είχε κάποια ενημέρωση από το Κίεβο, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι συνομιλίες. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οξύνει το ήδη τεταμένο κλίμα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

_________________________________________________
Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις της Νοτίου Κορέας

Σε ετοιμότητα κάλεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις η πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, φοβούμενη ότι μετά την εκτέλεση του Νο2 του καθεστώτος στη Βόρειο Κορέα θα σημειωθούν προβοκάτσιες. «Με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις στον βορρά, δεν μπορούμε να ξέρουμε προς ποιαν κατεύθυνση θα εξελιχθούν οι πολιτικές εξελίξεις. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα επικίνδυνης προβοκάτσιας», τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο η Παρκ Γκιουν-Χούε.

Ο άλλοτε Νο2 του καθεστώτος της Βορείου Κορέας εκτελέστηκε έπειτα από μία σύντομη στρατιωτική δίκη, κατά την οποία κρίθηκε ένοχος για προδοσία. «Ο κατηγορούμενος Γιανγκ έφερε μαζί ανεπιθύμητες δυνάμεις και σχημάτισε, ως επί καιρόν ηγέτης, μία σύγχρονη φατρία, διαπράττοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το ειδεχθές έγκλημα της απόπειρας ανατροπής του κράτους», αναφέρει το επίσημο πρακτορείο του καθεστώτος KCNA.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Γιανγκ καθαιρέθηκε από όλα τα αξιώματα που κατείχε, κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για οικονομική κακοδιαχείρηση, καθώς και γιατί ήταν «επιρρεπής σε όργια και καταχρήσεις». Δύο συνεργάτες του είχαν εκτελεστεί δημοσίως στα μέσα Νοεμβρίου. Ο Γιανγκ Σονγκ Ταέκ, σύζυγος της αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ιλ, αποτελούσε επί δεκαετίες σημαντική προσωπικότητα στους κόλπους της βορειοκορεατικής ηγεσίας.
Υπήρξε ο καθοδηγητής του ανεψιού του στα πρώτα βήματά του στην προεδρία της χώρας.

______________________________________
Βίζα τέλος για τους Τούρκους από το 2017
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟΥΡΚΙΑ - Ε.Ε.

Ως «ιστορική συμφωνία» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου τη συμφωνία που υπεγράφη τη Δευτέρα για την επανεισδοχή των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Ευρώπη. Τη συμφωνία υπέγραψαν, παρουσία του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Νταβούτογλου και η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σεσίλια Μάλστρομ. Πρόκειται για μία συμφωνία, για την οποία οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πίεζαν επί χρόνια για να υπογράψει η Τουρκία, με σκοπό την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα υπέγραφε με την Ευρωπαϊκή Ένωση άλλη μία συμφωνία με την οποία αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για την κατάργηση της υποχρέωσης για βίζα που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπολογίζεται ότι έως το 2017, εκτός απροόπτου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. Κάτι βεβαίως που πανηγύρισε ο κ. Ερντογάν, λέγοντας ότι «η πόρτα της Ευρώπης χωρίς βίζα θα είναι ανοιχτή».

Βεβαίως εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης, όπως είναι η Κύπρος και δεν αναγνωρίζει τα κυπριακά διαβατήρια, ενώ απαγορεύει σε πλοία υπό κυπριακή σημαία να προσεγγίσουν τα λιμάνια της ή κυπριακά αεροσκάφη της Πολιτικής Αεροπορίας να προσγειωθούν στα αεροδρόμιά της. Πάντως με τη συμφωνία επανεισδοχής που υπέγραψε, η Τουρκία θα δέχεται πίσω τους μετανάστες που θα απελαύνονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

_______________________________________________
Γυναίκα στην Άμυνα, Τουρκάλα στα μεταναστευτικά
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Υπουργό τουρκικής καταγωγής αποκτά για πρώτη φορά η γερμανική κυβέρνηση. Πρόκειται για την Αϊντάν Εζογούζ, η οποία τοποθετήθηκε υφυπουργός Μετανάστευσης. Την ίδια στιγμή, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αμύνης περνά σε γυναικεία χέρια.

Τουρκάλα δεύτερης γενιάς
Η 46χρονη Εζογούζ ανήκει στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και διαδέχεται τη Μαρία Μπέμερ των Χριστιανοδημοκρατών. Η Εζογούζ προέρχεται από το Αμβούργο. Έχει σπουδάσει γλωσσολογία, είναι Τουρκάλα δεύτερης γενιάς στη Γερμανία και είναι κόρη οικογένειας εμπόρων που εισήγαγε ξηρούς καρπούς από την Τουρκία, τη δεκαετία του 1960. Το1989 πήρε τη γερμανική υπηκοότητα, ενώ έχει μακρά πορεία στον χώρο της πολιτικής. Από το 2001 έως το 2008 ήταν μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Αμβούργου, από το 2004 έως το 2008 μέλος του Συμβουλίου Ένταξης του Αμβούργου.

Εντάχθηκε στο SPD το 2004 και ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για θέματα μετανάστευσης, ενώ υπηρέτησε και σε διάφορες επιτροπές. Από το 2011 είναι αντιπρόεδρος του κόμματος και είναι επίσης η πρώτη Τουρκάλα που υπηρετεί σε αυτήν τη θέση. Εξελέγη στην Bundestag για πρώτη φορά το 2009 και επανεξελέγη το 2013. Συγκαταλέγεται στους 11 τουρκικής υπηκοότητας πολιτικούς της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων επτά γυναικών, που έχουν κερδίσει έδρα στην ομοσπονδιακή Βουλή.

Η διάδοχος της Μέρκελ;
Όσον αφορά την πρώτη γυναίκα υπουργό Αμύνης, πρόκειται για την 55χρονη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μητέρα 7 παιδιών, η οποία θεωρείται από μερίδα του γερμανικού Τύπου και ως μία από τις πιθανές διαδόχους της Άγκελα Μέρκελ. Η ντερ Λάιεν έχει σπουδάσει ιατρική και μιλά με άνεση αρκετές γλώσσες. Θεωρείται ικανή στην επίλυση προβλημάτων και πιο φιλοευρωπαία από τη Μέρκελ.

Μάλιστα έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δει τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης». Κατά τη θητεία της στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ζητημάτων, υπήρξαν αρνητικές εξελίξεις, όπως π.χ. μια άνευ προηγουμένου άνοδος στις τάξεις των «εργαζόμενων φτωχών», των ανθρώπων που εργάζονται με πλήρες ωράριο ή σε καθεστώς ημιαπασχόλησης, αλλά εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα κρατικά επιδόματα για να τα βγάλουν πέρα.

Ωστόσο, με τις έγκαιρες επεμβάσεις και την αυτοπεποίθησή της, κατάφερε να εμφανιστεί ως η «κοινωνική συνείδηση» της προηγούμενης κυβέρνησης, αναφέρει η Guardian. Η Άγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί μόλις ολοκληρώσει την τρίτη θητεία της και αν δεν αλλάξει γνώμη, η ντερ Λάιεν θα μπορούσε να είναι υποψήφια για το πόστο, στις επόμενες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2017.