Θα προσπαθήσει να καθησυχάσει Ιαπωνία και Νότια Κορέα για τις δεσμεύσεις ΗΠΑ
Οι αμερικανικές διαβεβαιώσεις έχουν ιδιαίτερη συμβολική, αλλά και πρακτική αξία, μετά την αινιγματική στάση του Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία, με έμφαση στο οικονομικό κόστος για την Αμερική


Την ώρα που διεθνώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό σε σχέση με την εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο απόστρατος στρατηγός των Πεζοναυτών και νέος Υπουργός Άμυνας Τζέιμς Ματίς εκστρατεύει στην Ασία για να καθησυχάσει άλλες ανησυχίες.

Όπως έγινε χθες γνωστό, ο Ματίς αναμένεται να υπογραμμίσει την τήρηση των αμυντικών δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ έναντι της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Ασία. Πρόκειται για την πρώτη διπλωματική αποστολή του ίδιου στο εξωτερικό, από την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του, αλλά και την πρώτη επίσκεψη εκτός των ΗΠΑ, που πραγματοποιεί υπουργός της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

Από την άλλη μεριά, στην ευρύτερη ασιατική περιοχή κλιμακώνεται η ανησυχία από το ενδεχόμενο μιας νέας δοκιμαστικής πυραυλικής εκτόξευσης με βαλλιστικά χαρακτηριστικά από τη Βόρεια Κορέα.

Συμβολική και πρακτική αξία
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, το γεγονός ότι ο Ματίς κατευθύνεται στην Ασία έναντι του Ιράκ ή του Αφγανιστάν δίνει έμφαση στην απόφαση της Ουάσιγκτον να διαβεβαιώσει τις δύο ασιατικές χώρες για τις αμυντικές δεσμεύσεις της, ενώ τόσο η Νότια Κορέα όσο και η Ιαπωνία φιλοξενούν περίπου 80.000 Αμερικανούς στρατιώτες. Σε γεωπολιτικό επίπεδο, υπογραμμίζεται η σημασία της ευρύτερης ασιατικής περιοχής στο πλαίσιο καθορισμού των στόχων της εξωτερικής πολιτικής που θ' ασκήσει η νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Οι αμερικανικές διαβεβαιώσεις έχουν ιδιαίτερη συμβολική, αλλά και πρακτική αξία, μετά την αινιγματική στάση του Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία, με έμφαση στο οικονομικό κόστος για τις ΗΠΑ, που έχει η διατήρηση των αμυντικών συμμαχιών τόσο με τη Νότια Κορέα, όσο και με την Ιαπωνία. Ωστόσο, οι ανησυχίες των ασιατικών κρατών κλιμακώθηκαν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στον Ειρηνικό (TPP).

«Πρόκειται για μήνυμα διαβεβαίωσης, που απευθύνεται σε όσους ανησύχησαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι ο (τότε) υποψήφιος και σημερινός πρόεδρος Τραμπ ήταν προβληματισμένος για τις συμμαχίες αυτές κι αναφορικά με την εγκατάλειψη του παραδοσιακού ρόλου ηγεσίας, που ασκούμε στην περιοχή», δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης διατηρώντας την ανωνυμία του.

Σημειώνεται πως ο Τραμπ συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, ενώ αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε στην Ουάσιγκτον (10 Φεβρουαρίου). Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ αναχώρησε χθες από την αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ σήμερα θα βρίσκεται στη Σεούλ. Αμέσως μετά, θα επισκεφτεί το Τόκιο την Παρασκευή.

Τι είχε δεσμευτεί ο Τραμπ
Από την άλλη μεριά, ο Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τόσο η Νότια Κορέα, όσο και η Ιαπωνία επωφελούνται από την αμερικανική αμυντική ομπρέλα στην περιοχή της Ασίας, χωρίς να επωμίζονται ουσιαστικό μέρος του οικονομικού κόστους. Σε τηλεοπτική συνέντευξη του 2016, είχε υποστηρίξει για τους 28.500 Αμερικανούς στρατιώτες, που έχουν αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα:

«Πρακτικά δεν παίρνουμε τίποτα πίσω, σε σύγκριση με το οικονομικό κόστος της στρατιωτικής μας παρουσίας. Γιατί το κάνουμε αυτό;», είχε πει. Από την πλευρά του, ο Ματίς, στη διάρκεια της ακρόασής του, στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, εμφανίστηκε να υποβαθμίζει τις παραπάνω δηλώσεις.

Έτσι, τόνισε ότι υπάρχει μια μακρά ιστορία Αμερικανών προέδρων ή ακόμη και υπουργών Άμυνας, που έχουν καλέσει τους συμμάχους των ΗΠΑ να έχουν μία δίκαιη οικονομική συνεισφορά στην κάλυψη του οικονομικού κόστους που απαιτείται για τη διατήρηση της αμερικανικής αμυντικής ομπρέλας.

Άλλα ζητήματα
Στο επίκεντρο των συνομιλιών του νέου Αμερικανού ΥΠΑΜ στη Νότια Κορέα, θα βρεθεί το ζήτημα της ανάπτυξης του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD) που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στο 2017. Η επιχειρησιακή ανάγκη εγκατάστασής του γίνεται επιτακτική υπό την κλιμακούμενη απειλή μιας νέας δοκιμαστικής εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από τη Βόρεια Κορέα.

Στο Τόκιο, ο Ματίς θα έχει κύκλο διαβουλεύσεων με τον Ιάπωνα ΥΠΑΜ. Το Τόκιο έχει σταθερά υποστηρίξει ότι συμμετέχει δίκαια στην κάλυψη του οικονομικού κόστους της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, δίνοντας έμφαση στη σημασία που έχει η διατήρηση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων των δύο χωρών.

Ε.Ε. - Μεξικό επιταχύνουν τις εμπορικές συνομιλίες τους
Την ίδια ώρα, όμως, Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεξικό, οι σχέσεις των οποίων με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας του νέου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσαν χθες ότι θέλουν να «επιταχύνουν» τις «εμπορικές συνομιλίες» τους για να εκσυγχρονίσουν την οικονομική σύμπραξή τους.

«Παρακολούθούμε μαζί μιαν ανησυχητική άνοδο του προστατευτισμού σ' όλον τον κόσμο», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ και ο Μεξικανός Υπουργός Οικονομίας Ιλντεφόνσο Γκουαχάρντο. Οι δύο αξιωματούχοι αποφάσισαν «να επιταχύνουν τον ρυθμό των συνομιλιών τους, ώστε να αποκομίσουν νωρίτερα τα οφέλη απ' αυτές», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο ειδικό σε θέματα Λατινικής Αμερικής, το χρονοδιάγραμμα του Μεξικού δεν ήταν τότε πολύ σαφές, όμως «στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, είδαμε από μεξικανικής πλευράς μιαν αλλαγή στη γλώσσα: "Θέλουμε να το κάνουμε πολύ γρήγορα"». Δύο κύκλοι διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθούν από τις 3 έως τις 7 Απριλίου και από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου.

Οι Μάλστρομ και Γκουαχάρντο θα συναντηθούν στο Μεξικό στο χρονικό διάστημα ανάμεσα σ' αυτές τις δύο συνόδους. Σημειώνεται πως το Μεξικό είναι η πρώτη χώρα που υπέγραψε το 1997 μια συμφωνία οικονομικής σύμπραξης, πολιτικού συντονισμού και συνεργασίας με την Ε.Ε., η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2000. Η συμφωνία αυτή επέτρεψε να εγκαθιδρυθεί μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, με συνέπεια την αύξηση των ανταλλαγών και των επενδύσεων.

«Πρωτάρης» ο Τραμπ
Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί υποστήριξε πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «νέος στην πολιτική» και θα «κοστίσει χρόνο στις ΗΠΑ μέχρι να μάθει τι συμβαίνει στον κόσμο». Η Τεχεράνη έχει προαναγγείλει αντίποινα στο αμερικανικό διάταγμα για μπλόκο υπηκόων επτά χωρών, μεταξύ των οποίων και το Ιράν, ενώ έχει αναζωπυρωθεί η διαμάχη γύρω από το ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα.

Οι ΗΠΑ έχουν φέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ζήτημα θεωρούμενης πυραυλικής δοκιμής, στην οποία προχώρησε την περασμένη Κυριακή το Ιράν. Αρχικά, η ίδια η Τεχεράνη ούτε επιβεβαίωνε ούτε διέψευδε πως είχε προχωρήσει σε δοκιμή, αλλά χθες Τετάρτη ο Ιρανός Υπουργός Άμυνας το επιβεβαίωσε. «Τώρα δεν είναι ο καιρός για να χωρίζουμε τους ανθρώπους», δήλωσε ο Ροχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση χθες Τετάρτη.

«(Ο Τραμπ) είναι νέος στην πολιτική. Ζούσε σε έναν διαφορετικό κόσμο. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο περιβάλλον για εκείνον. Θα του πάρει πολύ καιρό και θα κοστίσει πολύ στις ΗΠΑ μέχρι να μάθει τι συμβαίνει στον κόσμο», πρόσθεσε ο Ιρανός Πρόεδρος. Υπενθυμίζεται πως το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει νομικά, πολιτικά και αντισταθμιστικά μέτρα σε απάντηση στο διάταγμα του Τραμπ.