ΠΩΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
Σε μερικές χώρες οι Αρχές παίρνουν ήδη μέτρα για να προστατέψουν περιοχές που αποκαλούνται «παράδεισοι». Για παράδειγμα, στην Ταϊλάνδη έκλεισαν το νησί Κοχ Τατσάι γιατί ήταν τόσοι πολλοί οι τουρίστες, που ήταν αδύνατο να τους φιλοξενήσει, ενώ κινδύνευαν με καταστροφή οι πανέμορφες παραλίες του
Δεν είναι λίγες αυτές οι χώρες, που βασίζουν μεγάλο μέρος της οικονομικής τους ανάπτυξης στον τουρισμό. Πάρτε για παράδειγμα την Κύπρο και την Ελλάδα, όπου η τουριστική βιομηχανία είναι ο βασικότερος πόλος για την εξασφάλιση πολύτιμου συναλλάγματος, χάρη στο οποίο καταφέρνουν και στέκονται στα πόδια τους οι οικονομίες τους. Χώρες με πανέμορφους τόπους διαμονής, τους εκμεταλλεύονται προς όφελος των πολιτών τους. Από την άλλη όμως, η αυξανόμενη και χωρίς έλεγχο προσέλευση τουριστών προκαλεί ζημιά στην ομορφιά που πηγαίνουν για να απολαύσουν. Σε μερικές χώρες οι Αρχές παίρνουν ήδη μέτρα για να προστατέψουν περιοχές που αποκαλούνται «παράδεισοι». Για παράδειγμα, στην Ταϊλάνδη έκλεισαν το νησί Κοχ Τατσάι, γιατί ήταν τόσοι πολλοί οι τουρίστες, που ήταν αδύνατο να τους φιλοξενήσει, ενώ κινδύνευαν με καταστροφή οι πανέμορφες παραλίες του. Παρακάτω ρίχνουμε μια ματιά σε μερικούς τόπους από αυτούς που έχουν χαρακτηριστεί τουριστικοί παράδεισοι και οι οποίοι κινδυνεύουν να μετατραπούν σε κόλαση.
Νησιά Πι Πι, Ταϊλάνδη
Από τότε που το Χόλιγουντ τα χρησιμοποίησε για τα γυρίσματα της ταινίας «The Beach», αυτός ο τροπικός παράδεισος βρίσκεται κάτω από συνεχή πίεση λόγω του τεράστιου και ανεξέλεγκτου τουριστικού ρεύματος. Το Κο Πι Πι και τα άλλα γειτονικά νησιά δέχονται κάθε χρόνο περισσότερους από δύο εκατομμύρια τουρίστες. Αλλά κοραλλιογενείς βράχοι έχουν καταστραφεί από τις άγκυρες των πλοιαρίων που μεταφέρουν τις ορδές των τουριστών σε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο, καθώς και από τους λάτρεις του υποβρύχιου ψαρέματος. Η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα καύσιμα και τα σκουπίδια που ρίχνονται ανεξέλεγκτα στη θάλασσα έχει καταστρέψει τη φυσική ομορφιά που πρόσφεραν αυτά τα νησιά.
Νησί Κοζουμέλ, Μεξικό
Πασίγνωστο για τις όμορφες παραλίες του και τους γαλήνιους κόλπους του, το νησί Κοζουμέλ, στα ανοικτά των μεξικανικών ακτών, ήταν κάποτε ένα ειρηνικό μέρος, ένας παράδεισος όπου μπορούσες να ηρεμήσεις και να απολαύσεις τη φύση, που σου προσφερόταν απλόχερα. Αλλά ο «πολιτισμός» άρχισε να κατασκευάζει αποβάθρες για τα τεράστια κρουαζιερόπλοια και αυτό ήταν το τέλος του Κοζουμέλ. Παρ' όλα αυτά, παραμένει ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για τα κρουαζιερόπλοια παγκοσμίως. Οικολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο να καταστραφούν οι ύφαλοι από τη μόλυνση και την ανάπτυξη. Η παρουσία τόσων πολλών πλοίων προκαλεί θέρμανση των υδάτων και ζημιά στα κοράλλια.
Κρουαζιέρες στην Καραϊβική
Την ευρύτερη περιοχή επισκέπτονται 63.000 κρουαζιερόπλοια κάθε χρόνο. Δημιουργούν 82.000 τόνους σκουπίδια τον χρόνο. Κατά μέσο όρο ένα κρουαζιερόπλοιο μεταφέρει 600 μέλη του πληρώματος και 1.400 επιβάτες. Καθένας επιβάτης σε ένα κρουαζιερόπλοιο δημιουργεί κατά μέσο όρο 3.5 κιλά σκουπίδια την ημέρα, σε σύγκριση με 0.8 κιλά που αντιστοιχούν σε κάθε ντόπιο κάτοικο.
Μπαλί, Ινδονησία
Ποιος δεν έχει ονειρευτεί να κάνει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του διακοπές στο παραδεισένιο Μπαλί; Είναι όμως παράδεισος αυτό το ινδονησιακό νησί; Όπως λέγουν οι υπεύθυνοι, το Μπαλί κινδυνεύει από την αυξανόμενη καταστροφή των δασών, καθώς η περιοχή δίνει τη θέση της στην τουριστική βιομηχανία και τον αυξανόμενο πληθυσμό της Ινδονησίας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τρομοκρατικές ενέργειες πριν από μερικά χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα να μετατραπούν τα πανάκριβα ξενοδοχεία σε φρούρια με δεκάδες οπλισμένους ως αστακούς άνδρες της ασφάλειας. Πάει και αυτός ο παράδεισος. Μετατράπηκε σε κόλαση. Σπάνια είδη ζώων και φυτών απειλούνται με αφανισμό.
Νησιά Γκαλάπαγκος, Ισημερινός
Παρόλο που δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για μαζικό τουρισμό, χιλιάδες επισκέπτες κατακλύζουν κάθε χρόνο το Αρχιπέλαγος των Γκαλάπαγκος, για να ζήσουν από κοντά τη βιοδιαφορετικότητά του και το πεντακάθαρο περιβάλλον. Αλλά το ζωικό βασίλειο σε αυτά τα νησιά είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις εξωτερικές πιέσεις, όχι μόνο από τους πολλούς τουρίστες και την ανάπτυξη, αλλά και από την εισβολή άλλων μικροοργανισμών που κουβαλούν μαζί τους. Ως συνέπεια, τα νησιά Γκαλάπαγκος έχουν τεθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ.
Όρος Έβερεστ
Από τότε που οι Έντμοντ Χίλαρι και Τενζίνγκ Νοργκάι κατέκτησαν την κορυφή του όρους Έβερεστ το 1953, δεκάδες χιλιάδες ορειβάτες κατακλύζουν κάθε χρόνο τις πλαγιές του, με μοναδικό στόχο να επαναλάβουν αυτό το κατόρθωμα. Υπολογίζεται πως 7.000 τολμηροί ορειβάτες το κατάφεραν, ενώ δεκάδες άλλοι έχασαν τη ζωή τους. Το 2014 χιονοστιβάδα προκάλεσε τον θάνατο σε πολλούς, ενώ ένα χρόνο αργότερα ο σεισμός στο Νεπάλ ήταν το ίδιο θανατηφόρος. Τα δύο τελευταία χρόνια ανακόπηκε κάπως η παρουσία του ανθρώπου στο Έβερεστ, αλλά από την άνοιξη φέτος επαναλαμβάνονται οι προσπάθειες κατάκτησης της κορυφής του. Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των επισκεπτών της περιοχής είχε τεράστια επίπτωση στο εύθραυστο περιβάλλον. Οι ορειβάτες κουβαλούν μαζί τους πράγματα, στα οποία περιλαμβάνονται ορειβατικό υλικό, τρόφιμα, πλαστικά, ντενεκεδάκια από αλουμίνιο, γυάλινα σκεύη, ρούχα, χαρτιά και τέντες. Πολλά από αυτά εγκαταλείπονται στο βουνό. Αλλά η υγιεινή είναι το μεγάλο πρόβλημα. Περισσότερα από 11.000 κιλά ειδών υγιεινής μαζεύονται κάθε χρόνο, οπότε μπορεί κανείς να αντιληφθεί πόσα ακόμα εγκαταλείπονται στο βουνό. Και πόσο μεγάλη είναι η μόλυνση που προκαλείται.
Παράδεισοι που έγιναν κόλαση λόγω του τουρισμού
SigmaLive
