Δραματική ομολογία του Ομπάμα για το χάος που έχει δημιουργηθεί σε αυτήν τη χώρα
Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν δημιουργήσει μια βάση στην παραλιακή πόλη της Σύρτης και κυβερνούν χρησιμοποιώντας πρωτοφανή βία, ακόμα και σταυρώσεις


Πέντε χρόνια μετά τη βίαιη εξέγερση, που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή και τη δολοφονία -προφανώς κατόπιν εντολής ξένων δυνάμεων- του ηγέτη της Λιβύης συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν δημιουργήσει μια βάση στην παραλιακή πόλη της Σύρτης και κυβερνούν χρησιμοποιώντας πρωτοφανή βία, ακόμα και σταυρώσεις.

Περίπου 1.500 από δαύτους έχουν αρχίσει να επιβάλλουν τον δικό τους νόμο, με κώδικα ένδυσης για τους άντρες και τις γυναίκες, με σχολεία όπου τα αγόρια διδάσκονται χώρια από τα κορίτσια και με την εγκαθίδρυση θρησκευτικής αστυνομίας, την πιο ακραία έκφανση του ισλαμικού τζιχαντισμού, όπως λέει και ο δρ Θεόδωρος Τσακίρης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στις πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις του αυτήν την εποχή για την άνοδο του τζιχαντισμού στη Μέση Ανατολή και αλλού.

«Ήταν το πιο μεγάλο λάθος της προεδρίας μου», παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στο «Fox News» ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στα γεγονότα της Λιβύης. Ισχυρίστηκε όμως ότι η ανατροπή του Καντάφι ήταν η σωστή ενέργεια. Θύμισε εδώ τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους, που τόσο βλακωδώς είχε υποστηρίξει ότι είναι καλό πράγμα ένα Ιράκ χωρίς τον Σαντάμ Χουσεΐν. Ο ίδιος δε ο Ομπάμα είχε ισχυρισθεί πως «τώρα στο Ιράκ ανατέλλει ο ήλιος της Δημοκρατίας».

Οι Γαλλο-αμερικανικοί βομβαρδισμοί
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στην αρχή και ύστερα οι Βρετανοί και οι Γάλλοι πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς για να προστατέψουν τους αντιπάλους του Καντάφι στη διάρκεια της εξέγερσης - της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης» του 2011. Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί παραβίασαν το σχετικό ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ που απαγόρευσε ρητά τη χρήση επίγειων στρατιωτικών δυνάμεων, στέλνοντας ειδικές δυνάμεις της SAS και της Λεγεώνας των Ξένων, οι οποίες στην ουσία ανέτρεψαν τον Καντάφι. Η δολοφονία του αφέθηκε σε μισθοφόρους, που πέντε χρόνια αργότερα το Λονδίνο και το Παρίσι ψάχνουν δήθεν για να τους βρουν. Ενώ όλοι ξέρουν ποιοι είναι και ποιος τους έδωσε εντολή να ξεπαστρέψουν τον Καντάφι.

Το χάος…
Αλλά μετά τη δολοφονία του Καντάφι στη Λιβύη επικράτησε χάος. Φράξιες ενόπλων κατέλαβαν την εξουσία, ενώ σχηματίστηκαν δύο κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια. Μόλις πριν από λίγες ημέρες καταβλήθηκε προσπάθεια να σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την παρέμβαση του ΟΗΕ. Αλλά μέχρις ότου γίνει αυτό, το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε και εδραιώθηκε, μετατρέποντας τη Λιβύη σε μεγάλο κέντρο αναχώρησης μεταναστών, που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Ο Ομπάμα παραδέχτηκε πως έχει εφιάλτες για την κατάσταση στη Λιβύη, ενώ πρόσφατα δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν πως ο αρχηγός του Λευκού Οίκου τα έβαλε με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη.

Στη συνέντευξή του στο «Fox», ο Αμερικανός Πρόεδρος επέκρινε τη Γαλλία και τη Βρετανία, τονίζοντας ιδιαίτερα πως ο Κάμερον έχασε τον έλεγχο μετά την εισβολή. Παραδέχτηκε δηλαδή έμμεσα τη χρήση των χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων από αυτές τις δύο χώρες. Επακόλουθο αυτής της τακτικής ήταν η Ρωσία και η Κίνα να προβάλουν βέτο σε κάθε ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία και το μέλλον του Προέδρου της Μπασάρ αλ Άσαντ, λέγοντας πως «μας κοροϊδέψατε μια φορά με τον Καντάφι στη Λιβύη, δεν σας εμπιστευόμαστε και δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί το ίδιο με τη Συρία». Έτσι έριξαν τα μούτρα τους οι Αμερικανοί και δέχτηκαν να συνεργαστούν με τους Ρώσους στη Συρία, ενώ το ζήτημα του Άσαντ το άφησαν για «εν ευθέτω χρόνω».

Οι Αγγλοσάξωνες
Σήμερα οι Αγγλοσάξωνες βρίσκονται μπροστά σε μια πολύπλοκη και δυσάρεστη κατάσταση. Το Ισλαμικό Κράτος επιβάλλει στην περιοχή της Λιβύης βαρύτατες ποινές για «εγκλήματα» όπως είναι η κλοπή, η χρήση οινοπνευματωδών ποτών και η όχι σωστή ένδυση. Οι τζιχαντιστές εκτελούν δημόσια ανθρώπους, τους κόβουν τα χέρια και τα πόδια, τους αποκεφαλίζουν ή ακόμα και τους σταυρώνουν. Η «αστυνομική δύναμη» του Ισλαμικού Κράτους εισβάλλει σε σπίτια και υποχρεώνει τους πολίτες να παρευρίσκονται στις δημόσιες εκτελέσεις ή να παρακολουθούν μαθήματα Ισλαμικής Επιμόρφωσης. Πιστεύεται πως οι περισσότεροι από τους τζιχαντιστές που ελέγχουν τη Σύρτη είναι ξένοι - από την Τυνησία, το Ιράκ ή τη Συρία.

Το να πλησιάσει κανείς αυτήν την πόλη, ιδιαίτερα αν είναι δημοσιογράφος, είναι πολύ επικίνδυνο εγχείρημα. Όσοι από τους κατοίκους πρόλαβαν έφυγαν από εκεί, αλλά αυτοί που δεν είχαν τρόπο να πάνε να ζήσουν κάπου αλλού έμειναν και υφίστανται τα πάνδεινα. Οι τζιχαντιστές είναι από άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Κατάρ, η Αλγερία, το Σουδάν, το Αφγανιστάν και η Συρία. Πολίτες της Λιβύης πιστεύουν πως όλοι αυτοί οι ξένοι δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα, ενώ αν τους είχαν αφήσει μόνους θα είχαν βρει τη λύση. Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη Σύρτη τον Φεβρουάριο του 2015.

Δεν ήταν εισβολή. Ήταν συνδυασμός διακήρυξης συνεργασίας ανάμεσα στους ντόπιους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ανσάρ αλ Σαρία και του Ισλαμικού Κράτους, και στη συνέχεια της προσχώρησης ισλαμιστών που είχαν νικηθεί από τις δυνάμεις του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ στη Βεγγάζη. Υπάρχουν και άλλοι τζιχαντιστές στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους, όπως Τυνήσιοι και Αιγύπτιοι. Επίσης δεν είναι όλοι τους Άραβες, καθώς περιλαμβάνονται Νιγηριανοί της Μπόκο Χαράμ. Στην αρχή το Ισλαμικό Κράτος δεν ήταν τόσο βίαιο, καθώς προσπαθούσε να αποσπάσει τη συνεργασία των ντόπιων φυλών. Από τον περασμένο Αύγουστο, όμως, άρχισε να δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Οι σταυρώσεις και τα μαστιγώματα διεξάγονται μετά τις προσευχές της Παρασκευής.

Οι εντολές για τις γυναίκες
Μερικές από τις εντολές για τις γυναίκες που πρέπει να φορούν τα «κατάλληλα ρούχα», που δεν είναι τίποτε άλλο από τις μπούρκες και τα τσαντόρ: Πρέπει το ρούχο να είναι χοντρό και να μην αποκαλύπτει κανένα μέρος του σώματος. Πρέπει να είναι χαλαρό, όχι εφαρμοστό στο σώμα. Πρέπει να καλύπτει ολόκληρο το σώμα. Δεν πρέπει να είναι ελκυστικό. Δεν πρέπει να μοιάζει με ρούχα των απίστων ή των ανδρών. Δεν πρέπει να έχει διακοσμητικά και να μην προκαλεί. Δεν πρέπει να είναι αρωματισμένο. Το Ισλαμικό Κράτος πιστεύεται πως διατηρεί 2.000-3.000 άνδρες σε ολόκληρη τη Λιβύη, σύμφωνα με Έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Οι μαχητές του είναι διεσπαρμένοι ανάμεσα στην Ντέρμα και τη Σύρτη.

Περίπου 1.500 από αυτούς εδρεύουν στη Σύρτη, όπου ελέγχουν το κρατικό ραδιόφωνο και μεταδίδουν λόγους των θρησκευτικών ηγετών του Ισλαμικού Κράτους. Στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 20 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Η δράση τους είναι γενικά περιορισμένη, παρ' όλ' αυτά, έχουν αναλάβει την ευθύνη για επίθεση στο ξενοδοχείο Κορίνθια τον Ιανουάριο του 2015, στην οποία σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι, καθώς και για την επίθεση στη φυλακή της αεροπορικής βάσης της Τρίπολης Μιτίγκα, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους προσπαθούν να επεκταθούν ανατολικά της Σύρτης και έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σίδρας και του Ρας Λανούφ από την αρχή του Ιανουαρίου 2016.
Γ.Σ.