Μια χώρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, στα Ιμαλάια όρη, σε υψόμετρο 5.000 μέτρων
Υπάρχουν αρκετά μέρη που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί σε αυτήν τη μακρινή χώρα και να θαυμάσει τα μεγάλα έργα, πέρα από τα πολλά μοναστήρια
Ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, στα Ιμαλάια όρη, σε υψόμετρο 5.000 μέτρων, βρίσκεται το Θιβέτ, με πρωτεύουσα τη Λάσα. Ένας τόπος μυστηριακός που μαγεύει τον κάθε ταξιδιώτη. Το Θιβέτ αποτελούσε ανέκαθεν ένα πανάρχαιο θησαυροφυλάκιο γνώσεων και σοφίας. Τα μοναστήρια του, υπηρέτες του Βουδισμού και του διαλογισμού, ασκούν μιαν ακατανίκητη έλξη για τους λάτρεις της περιπέτειας και της υπερβατικής θεώρησης του κόσμου.
Οι μυστικές διδασκαλίες των μεγάλων διδασκάλων γιόγκι ασφαλώς επηρέασαν βαθύτατα τον δυτικό πολιτισμό. Οι βαθιές ρίζες της βουδιστικής σοφίας αντανακλούν μέχρι σήμερα το κοσμικό νόημα της ύπαρξης. Βέβαια, η μετενσάρκωση των ψυχών είναι από τα βασικά μέρη της θιβετιανής θρησκείας, γι’ αυτό γράφτηκαν αρκετά βιβλία που αναλύουν σε βάθος αυτές τις ανατολικές φιλοσοφίες.
Ιεροί τόποι
Υπάρχουν αρκετά μέρη που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί σε αυτήν τη μακρινή χώρα και να θαυμάσει τα μεγάλα έργα, πέρα από τα πολλά μοναστήρια. Οι John και Anne Spencer στο βιβλίο τους «Μυστηριακοί και ιεροί τόποι του κόσμου» γράφουν: «Το μοναστήρι Τζοκχάνγκ, το οποίο έχει τρεις ορόφους και είναι γεμάτο αίθουσες, κτίστηκε το 647 μ.Χ. και είναι το πιο παλιό οικοδόμημα, που έχει κατασκευαστεί από ξύλο και λιθοδομή στο Θιβέτ. (...) Ένα άγαλμα, ωστόσο, είναι πιο παλιό και θεωρείται από πολλούς ως το πιο σεβαστό σύμβολο του Θιβέτ:
Το ιερό άγαλμα του Τζάβο Σακιαμούν, γνωστό μερικές φορές και ως Γισινόρμπου (ο πολύτιμος λίθος που πραγματοποιεί τις ευχές). Στεγάζεται στον ναό Τζόβο Λακχάγκ και είναι μια μεταλλική απεικόνιση του ενήλικα Βούδα, με ύψος 1.5 μέτρα, διακοσμημένο με τεράστια πολύτιμα πετράδια...». Αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι πριν από το Θιβέτ υπήρχε ένας άλλος χαμένος πολιτισμός με σημαντικά ευρήματα. Ουσιαστικά το Θιβέτ συντηρεί πανάρχαιες μυστηριακές γνώσεις, που οδηγούν τον άνθρωπο στην αυτοκριτική και τον στοχασμό.
Οι διδασκαλίες του Δαλάι Λάμα
«Στη δουλειά σου να είσαι καλός και έντιμος άνθρωπος», λέει ο Δαλάι Λάμα από το βιβλίο του Νίκου Παπαδόπουλου «Παγκόσμια Σοφία» και συνεχίζει: «Αν κάποιος κάνει κάτι λάθος, σίγουρα μπορείς να αντιδράσεις με τον κατάλληλο τρόπο και στο σωστό μέτρο, όπως θα ταίριαζε στην κατάσταση, χωρίς να χάσεις την υπομονή σου, τη συμπόνια και την εσωτερική σου γαλήνη. (...) Το στάδιο της γέννησης είναι μόνο μια πρόσκαιρη στιγμή, δεν είναι παρά η στιγμή της σύλληψης. Αμέσως μετά αρχίζει η ύπαρξη στον χρόνο, που διαρκεί από τον φυσικό σχηματισμό του σώματός μας μέχρι τον θάνατο (...)
Η ατομική συνείδηση ενώνεται με την εσωτερική ενέργεια, τη λεγόμενη αύρα». Οι ιερείς του Θιβέτ με τη δική τους σοφία στέλνουν αιώνια μηνύματα σε όλο τον κόσμο, με την ευχή πάντα της παγκόσμιας ειρήνης. Οι τελετουργικοί δρόμοι της ανατολικής φιλοσοφίας θα παραμείνουν εσαεί ένα αξιόλογο δείγμα πνευματικού πολιτισμού, αλλά και βαθυστόχαστης διαλογικής σκέψης.
Τι είναι ο διαλογισμός;
«Η ουσία των βουδιστικών διδασκαλιών», λέει ο Δαλάι Λάμα στο βιβλίο του «Με τα δικά μου λόγια», «μπορεί να συνοψιστεί ως η θέαση της αλληλεξάρτησης των φαινομένων, συνοδευόμενη από τη συμπεριφορά της μη βίας. Αυτά είναι τα βασικά που θέλω να θυμόμαστε. Δεν υπάρχει λειτουργικό φαινόμενο που να είναι ανεξάρτητο ή αφ’ εαυτού. Όλα τα φαινόμενα εξαρτώνται από άλλους παράγοντες. Τα πράγματα υπάρχουν σε αλληλεξάρτηση. Για παράδειγμα, η ειρήνη σε ένα έθνος εξαρτάται από τη συμπεριφορά των γειτονικών του κρατών και από τη γενική ασφάλεια που υπάρχει στον κόσμο. Η ευτυχία μιας οικογένειας εξαρτάται από τους γείτονές της και από την κοινωνία γενικότερα. (...) Διαλογισμός σημαίνει να δημιουργήσετε μια συνεχή εξοικείωση με ένα αντικείμενο αρετής, με σκοπό να μετασχηματίσει το πνεύμα σας. Με το να κατανοήσετε απλώς μερικά σημεία του, δεν είναι αρκετό για να μεταβάλει το πνεύμα σας επί το καλύτερο».
Θιβετιανή τέχνη
Η ζωγραφική σε τοίχους, σε πήλινα δοχεία με διάφορα σύμβολα από τη βουδιστική διδασκαλία, οριοθετεί μια πανάρχαια συνέχεια, στέλνοντας έτσι τα απόκρυφα μηνύματα της υπέρτατης σοφίας. Ο Ρόμπερτ Μπιάρ, στο έργο του «Σύμβολα Θιβετιανού Βουδισμού», σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Οι βουδιστικές διδασκαλίες μεταφέρθηκαν στο Θιβέτ μέσω του Κασμίρ και του Νεπάλ και μεταφράστηκαν από τα Σανσκριτικά στα Θιβετικά. Τα περισσότερα σύμβολα που εμφανίζονται στη θιβετιανή τέχνη είναι ιδανικής βουδιστικής προέλευσης και πολλά από αυτά τα σύμβολα υπήρχαν ήδη στην αρχαία Ινδία πριν από την εμφάνιση του ίδιου του Βουδισμού». Το Θιβέτ και τα μυστικά του ελκύουν χιλιάδες κόσμο. Μια επίσκεψη στα μαγευτικά του μοναστήρια ασφαλώς και θα είναι εμπειρία ζωής. Γιατί το Θιβέτ παραμένει μέχρι σήμερα μια κιβωτός γνώσης ανάμεσα στον άνθρωπο και το ουράνιο πνεύμα.