Προσφέρει όλα τα βασικά αμινοξέα, που είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση της πρωτεΐνης
Μια διατροφή που είναι πλούσια σε αυτό το αμερικανικό φρούτο μπορεί να μειώσει τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL) χοληστερίνη, καθώς και να αυξήσει την «καλή» (HDL) χοληστερίνη
Το αβοκάντο καλλιεργείται στη Κεντρική και Νότια Αμερική από το 8000 π.Χ. Στα μέσα του 17ου αιώνα εισήχθη στην Τζαμάικα και στα μέσα του 19ου αιώνα εξαπλώθηκε μέσω των ασιατικών τροπικών περιοχών. Στις αρχές του 20ού αιώνα άρχισε να καλλιεργείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα στη Φλόριντα και την Καλιφόρνια, οι οποίες μαζί με το Μεξικό, τη Βραζιλία και την Κολομβία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί.
Το αβοκάντο είναι δένδρο αειθαλές, μεγάλου μεγέθους και η συγκομιδή των καρπών γίνεται τον χειμώνα. Έχει σκούρο πράσινο χρώμα και η σάρκα του είναι κιτρινωπή με λιπαρή υφή, και με γεύση βουτύρου κατά την ωρίμανση. Η φλούδα του δεν τρώγεται και βγαίνει εύκολα, όταν το αβοκάντο ωριμάσει. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φρούτα, είναι το μοναδικό που περιέχει λιπαρά. Η περιεκτικότητά του σε λιπαρά φτάνει περίπου το 85%, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα θερμιδογόνο.
Διευκολύνουν τον οργανισμό
Παρόλο που ένα μέτριο αβοκάντο έχει σχεδόν εξαπλάσιες θερμίδες σε σύγκριση με ένα οποιοδήποτε άλλο φρούτο του ίδιου μεγέθους, έρευνες έδειξαν ότι τα φρούτα αυτά με τη κατανάλωσή τους μπορούν να διευκολύνουν τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί λιποδιασπώμενα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, τα καροτινοειδή (βιταμίνη Α και Β καροτίνη, τη λουτεΐνη και τη λυκοπένη), τα οποία το καθένα ξεχωριστά συμβάλλει στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Η άλφα-καροτίνη και η βήτα-καροτίνη βοηθούν στην προστασία από τη στεφανιαία νόσο και τον καρκίνο, η λουτεΐνη συμβάλλει στην υγεία των ματιών και προστατεύει από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος - μιας ασθένειας που αποτελεί κύρια αιτία τυφλώσεως των ηλικιωμένων. Και τέλος η λυκοπένη συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη. Ας πάμε να δούμε όμως πιο αναλυτικά και τις υπόλοιπες ιδιότητές τους.
Ασπίδα κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Μετά από πολλές έρευνες, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει την κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα εάν προέρχονται από το αβοκάντο, αφού διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή που είναι πλούσια σε αβοκάντο μπορεί να μειώσει τόσο την ολική όσο και την «κακή» (LDL) χοληστερίνη, καθώς και να αυξήσει την «καλή» (HDL) χοληστερίνη. Ακόμη λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του αβοκάντο σε κάλιο (συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης), σε βιταμίνη Ε και φολικού οξέως ο κίνδυνος για εμφάνιση αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικού και καρδιακών νοσημάτων μειώνεται.
Προστασία κατά του καρκίνου
Το αβοκάντο έχει εξαιρετική αντικαρκινική δράση, ιδιαίτερα όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη και αυτό οφείλεται στις υψηλές συγκεντρώσεις της αντιοξιδωτικής βιταμίνης Ε και στα πολύτιμα καροτενοειδή του (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, α- και β-καροτίνη). Έρευνες έχουν δείξει πως η μεγαλύτερη συγκέντρωση των αντιοξιδωτικών στο αβοκάντο βρίσκονται στο πρασινωπό κομμάτι της σάρκας του φρούτου, κάτω ακριβώς από τη φλούδα του. Σημαντικός είναι λοιπόν ο τρόπος που καθαρίζετε το αβοκάντο ώστε να μη χαθεί ίχνος από τη θρεπτική του αξία.
Πηγή απαραίτητων αμινοξέων
Αν και η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε πρωτεΐνη είναι χαμηλή (150γ αβοκάντο περιέχει 3 γ πρωτεΐνης) σε σχέση με τα υπόλοιπα φρούτα, μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτήν. Η πρωτεΐνη του αβοκάντο απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, αντίθετα με πολλές πρωτεΐνες που λαμβάνουμε από το κρέας, λόγω της αυξημένης σύστασής του σε φυτικές ίνες. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι προσφέρει όλα τα βασικά αμινοξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση της πρωτεΐνης του οργανισμού.
Το αβοκάντο, χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β, προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από την οξίδωση των ελεύθερων ριζών. Ακόμη, σε συνδυασμό με τις αντιοξιδωτικές του ουσίες, επιβραδύνει τη διαδικασία του γήρατος.
Σημαντική συνεισφορά και στην κοσμητολογία
Καθώς το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B, C και E, διαθέτει σημαντικές ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα όταν απλωθεί στην επιδερμίδα, λειτουργεί ως φίλτρο για την ηλιακή ακτινοβολία, είναι υποαλλεργικό και μοιάζει με τη λανολίνη, καθώς έχει και αυτό τη δυνατότητα να εισχωρεί βαθιά στο δέρμα, δρώντας ενυδατικά και μαλακτικά. Για καλύτερη υγεία, λοιπόν, προσθέσετε καθημερινά σε μικρές ποσότητες το αβοκάντο στη διατροφή σας.
ΜΥΡΤΩ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Διατροφολόγος- Διαιτολόγος , MSc In Applied Public Health