Βίντεο καταγράφει Ισραηλινό στρατιώτη να σημαδεύει άοπλο Παλαιστίνιο έφηβο
Η θέση του ισραηλινού στρατού είναι ότι η συμπεριφορά του στρατιώτη «δεν φαίνεται να συνάδει με αυτό που περιμένουμε από τους στρατιώτες μας»
Οξεία αντιπαράθεση έχει προκαλέσει στο Ισραήλ η δημοσίευση βίντεο με περιστατικό από τη Χεβρώνα, στο οποίο Ισραηλινός στρατιώτης, τον οποίο «προκαλούσε» Παλαιστίνιος έφηβος, σημαδεύει τον μικρό στο κεφάλι. Η μία πλευρά καταδικάζει τη συμπεριφορά του στρατιώτη, αλλά από την άλλη έχει δημιουργηθεί και ιδιότυπο κύμα υποστήριξης, που βλέπει «υποκρισία» στην καταδίκη. Το βίντεο μεταδόθηκε προ ημερών στο ισραηλινό Channel 10 και είχε γυριστεί την προηγούμενη εβδομάδα. Ξεκινά με έναν έφηβο, περίπου 15 χρονών, που πλησιάζει τον στρατιώτη και τον προκαλεί να καλέσει την αστυνομία.
Μετά από μία σύντομη ανταλλαγή σπρωξιμάτων, ο στρατιώτης υψώνει το όπλο του σε απόσταση μερικών εκατοστών από το κεφάλι του εφήβου. Δεύτερος Παλαιστίνιος εμφανίζεται, ο στρατιώτης γυρίζει και σημαδεύει και αυτόν, κλοτσάει τον πρώτο ενώ βρίζει και φωνάζει «κλείσε την κάμερα, θα σου ρίξω», σε παριστάμενους που έχουν ήδη αρχίσει να μαζεύονται τραβώντας με τα κινητά. Γνωστό έχει γίνει μόνο ότι η συμπεριφορά του στρατιώτη βρίσκεται υπό έρευνα.
«Είμαι με τον Νταβίντ»
Η αρχική θέση του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του αντισυνταγματάρχη Πέτερ Λέρνερ, είναι ότι η συμπεριφορά «δεν φαίνεται να συνάδει με αυτό που περιμένουμε από τους στρατιώτες μας». Tο βίντεο βγήκε στη δημοσιότητα μέσω της ομάδας «Νεολαία εναντίον του εποικισμού» και υποστηρίζει ότι δείχνει καθημερινές καταστάσεις στη Χεβρώνα. Το ίδιο υποστηρίζουν, από την αντίθετη οπτική όμως, και όσοι έχουν ξεκινήσει το κίνημα υποστήριξης στον στρατιώτη -ο οποίος είναι γνωστός μόνο ως «Νταβίντ». Η εκστρατεία «είμαι με τον Νταβίντ» στο Διαδίκτυο έχει μαζέψει αρκετές εκατοντάδες υποστηρικτές, που υποστηρίζουν ότι το βίντεο δείχνει τις «καθημερινές προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες στις παλαιστινιακές περιοχές.
Καταγράφουν τις συμπλοκές
Η όλο και συχνότερη χρήση κινητών με κάμερα στις παλαιστιανικές περιοχές έχει πολλαπλασιάσει τις καταγραφόμενες συμπλοκές με Ισραηλινούς στρατιώτες. Όπως αναφέρει το Associated Press, ακτιβιστές υποστηρίζουν πως στρατιώτες που κατηγορούνται για παραβίαση των κανονισμών εμπλοκής σπάνια καταλήγουν να διώκονται, λέγοντας πως μόνο 22 από 632 στρατιωτικές έρευνες για βία από πλευρά στρατιωτών έχουν καταλήξει σε καταδίκες.
Θυμούνται τους 760 χιλιάδες εξόριστους
Παράλληλα, χθες μια ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση παρουσίασε μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία επιτρέπει την ανεύρεση των ερειπίων παλαιστινιακών χωριών που καταστράφηκαν όταν δημιουργήθηκε το Ισραήλ, το οποίο γιορτάζει σήμερα, Τρίτη, την 66η επέτειό του, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο. Η εφαρμογή «iNakba», μια αναφορά στη «Νάκμπα» (καταστροφή, στα αραβικά), την υποχρεωτική εξορία 760.000 Παλαιστινίων κατά τη ίδρυση του Ισραήλ το 1948, η οποία τιμάται τη 15η Μαΐου, προτείνει ένα διαδραστικό χάρτη, καθώς και τις φωτογραφίες εγκαταλειμμένων παλαιστινιακών κτιρίων και κατοικιών.
«Πολλοί Παλαιστίνιοι δυσκολεύονται να εντοπίσουν την πόλη της καταγωγής τους και το χωριό τους, επειδή στη θέση τους έχουν οικοδομηθεί εβραϊκές πόλεις ή οικισμοί», εξήγησε η Ρανίν Τζέρις, μια αραβικής καταγωγής Ισραηλινή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ζοσρότ (να θυμάσαι, στα εβραϊκά), η οποία ανέπτυξε αυτήν την εφαρμογή. «Υπάρχει ένας φάκελος για καθένα από εκατοντάδες παλαιστινιακά χωριά ή πόλεις και μπορεί κανείς να βρίσκει εκεί πληροφορίες και να βλέπει φωτογραφίες παλιές και καινούργιες που στέλνονται από τους χρήστες», πρόσθεσε.
Η Ζοσρότ, η οποία έχει την έδρα της στο Τελ-Αβίβ, αγωνίζεται στο Ισραήλ για την αναγνώριση της «Νάκμπα» και του «δικαιώματος επιστροφής» των Παλαιστινίων προσφύγων και των απογόνων τους, ένα ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτεται κατηγορηματικά από διαδοχικούς Ισραηλινούς ηγέτες στο όνομα του «εβραϊκού και δημοκρατικού» χαρακτήρα του Ισραήλ. Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την 1η Μαΐου την πρόθεσή του να καταθέσει στο κοινοβούλιο ένα νόμο για να καταγραφεί συνταγματικά το Ισραήλ ως «εθνικό κράτος για τον εβραϊκό λαό».
«Να ζητήσει συγγνώμη»
Τον Νοέμβριο, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ είχε εκφράσει την ευχή «ο κ. Νετανιάχου να βρει τη δύναμη να ζητήσει συγγνώμη από τον παλαιστινιακό λαό, για την καταστροφή 418 χωριών το 1948». «Ο στόχος μας είναι να συνειδητοποιήσουν οι εβραίοι Ισραηλινοί τη Νάκμπα, η οποία ξερίζωσε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους», πρόσθεσε η Λιάτ Ρόζενμπεργκ, διευθύντρια του Ζοσρότ, αναγνωρίζοντας πως «για την εφαρμογή θα ενδιαφερθούν κυρίως οι Ισραηλινοί που είναι προσανατολισμένοι στην αριστερά». Οι Παλαιστίνιοι της διασποράς που δεν μπορούν να μεταβούν στο Ισραήλ, θα μπορέσουν από την πλευρά τους να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και φωτογραφίες του χωριού της καταγωγής τους.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, in.gr