Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις η διεθνής κοινότητα
Το Κίεβο συνεχίζει τις επιχειρήσεις για να διώξει τους «εισβολείς» από τα κυβερνητικά κτίρια, ενώ έξι τανκς με υψωμένη ρωσική σημαία «έκοβαν βόλτες» στο Σλαβιάνσκ
Με το Κίεβο να δηλώνει ότι επιχειρεί εξόντωση του "ξένου εισβολέα", όπως αποκαλεί τους ρωσόφωνους αυτονομιστές που παραμένουν ταμπουρωμένοι σε κυβερνητικά κτίρια της ανατολικής Ουκρανίας, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τη δραματική τροπή που έχει λάβει η κατάσταση στην περιοχή, εναποθέτοντας τις ελπίδες της για την εκτόνωση της κρίσης στις σημερινές συνομιλίες στη Γενεύη με τη συμμετοχή της Ε.Ε., των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Η τεταμένη ατμόσφαιρα πυροδοτήθηκε περαιτέρω όταν χθες έξι τανκς, σύμφωνα με τις διαθέσιμες αναφορές των ουκρανικών δυνάμεων, με υψωμένη τη ρωσική σημαία μπήκαν στο Σλαβιάνσκ, τη στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο από φιλορώσους ενόπλους στην περιφέρεια του Ντόνετσκ. Ξεχωριστές αναφορές θέλουν και το κτίριο του δημαρχείου της πόλης του Ντόνετσκ να πέφτει στον έλεγχο φιλορώσων, που ζητούν δημοψήφισμα, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για «εξαγωγή τρομοκρατίας». Στο Κραματόρσκ μετέβη ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας για να ελέγξει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί.
Έξι τανκς
Το μεσημέρι της Τετάρτης, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι έξι τεθωρακισμένα οχήματα πέρασαν στα χέρια φιλορώσων με τη βοήθεια Ρώσων πρακτόρων. Νωρίτερα, ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες είδαν τα έξι άρματα μάχης, στα οποία είχε υψωθεί η ρωσική σημαία, να κινούνται σε πομπή προς το Σλαβιάνσκ. Οι ένοπλοι πάνω στα τανκς φορούσαν διάφορων τύπων στολές παραλλαγής, ήταν οπλισμένοι με οπλοπολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων. Εκτός από τη ρωσική σημαία, οι ένοπλοι είχαν τη σημαία του «ανεξάρτητου Ντόνετσκ» αλλά και κορδέλες με μαύρες και πορτοκαλί ρίγες, «σύμβολο» της απόσχισης από την Ουκρανία.
Ένας εξ αυτών, υποστήριξε πως τα άρματα μάχης ήταν από τις ουκρανικές δυνάμεις και «αυτομόλησαν» στη φιλορωσική πλευρά. Oι φιλορώσοι ένοπλοι στο Σλαβιάνσκ τα υποδέχτηκαν με επευφημίες. Η οχηματοπομπή ερχόταν από τα νότια, αν και δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι τα άρματα είχαν ξεκινήσει από το Κραματόρσκ, όπου την προηγούμενη ημέρα βρίσκονταν ουκρανικές δυνάμεις. Ελάχιστα αργότερα, επτά άρματα μάχης με την ουκρανική σημαία βγήκαν στο Κραματόρσκ. Την ίδια ώρα, μαχητικό της ουκρανικής αεροπορίας πέταξε για αρκετά λεπτά πάνω από το κέντρο του Σλαβιάνσκ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ευθύνες στη Μόσχα ο Γιατσένιουκ
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ επέρριψε εκ νέου την ευθύνη για την κλιμάκωση στη Μόσχα, λέγοντας πως η Ρωσία υποκινεί τις αποσχιστικές τάσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας. Μιλώντας για «εξαγωγή τρομοκρατίας», ο Γιατσένιουκ κάλεσε την Τετάρτη τη ρωσική κυβέρνηση «να αποσύρει άμεσα τις ομάδες μελών των υπηρεσιών πληροφοριών της, να καταδικάσει τους τρομοκράτες και να απαιτήσει την αποχώρησή τους από τα κτίρια που έχουν καταλάβει».
«Όλα αυτά εάν τη Ρωσία όντως την ενδιαφέρει η σταθεροποίηση της κατάστασης, πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω πολύ», είπε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας κατηγόρησε παράλληλα τη Ρωσία ότι "υψώνει ένα νέο τείχος του Βερολίνου" στην Ουκρανία, μία ημέρα πριν από την τετραμερή διεθνή συνάντηση της Γενεύης για την ουκρανική κρίση. "Αυτό που συμβαίνει σήμερα αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σαφές ότι οι γείτονές σας οι Ρώσοι αποφάσισαν να υψώσουν ένα νέο τείχος του Βερολίνου και επιδιώκουν την επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο", δήλωσε ο Αρσένι Γιατσένιουκ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο.
Συνωστισμός στρατευμάτων
Τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Ευρώπη ενίσχυσε το ΝΑΤΟ ως απάντηση στην επιθετικότητα της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, «το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει άμεσα δυνάμεις στην περιοχή και με τον όρο άμεσα εννοούμε εντός των ημερών», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου. Συγκεκριμένα, είπε ότι θα υπάρξουν «περισσότερα αεροπλάνα, πλοία, αλλά και μεγαλύτερη ετοιμότητα από ξηράς». Αρνήθηκε, ωστόσο, να διευκρινίσει πόσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν, λέγοντας μόνο ότι θα είναι «αρκετοί» και ότι μπορεί και να αυξηθούν περαιτέρω εάν χρειαστεί. Πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.
Ανακαταλαμβάνουν θέσεις
Σε εξέλιξη βρισκόταν η «σταδιακή», όπως τη χαρακτηρίζει το Κίεβο, επιχείρηση εναντίον των φιλορώσων ενόπλων που έχουν πάρει τον έλεγχο κτιρίων και εγκαταστάσεων στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην επαρχία του Ντόνετσκ. Παράλληλα με την ανακατάληψη του αεροδρομίου στο Κραματόρσκ, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις φαίνονται να πέρνουν θέσεις κοντά στο Σλαβιάνσκ. Οι αναφορές για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο του Κραματόρσκ είναι αντικρουόμενες, όπως και οι πληροφορίες για θύματα: Οι τελευταίες αναφορές δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη νεκρών. Η εικόνα ωστόσο δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη ούτε στο Καραματόρσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις που ανακατέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου φαίνεται ότι βρέθηκαν, όπως μεταδίδει το Reuters, αντιμέτωποι με πλήθος, μη οπλισμένο, που συγκεντρώθηκε γύρω από το αεροδρόμιο και φώναζε συνθήματα εναντίον της ηγεσίας στο Κίεβο.
Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση
Η προαναγγελθείσα επιχείρηση έχει φέρει στο προσκήνιο την άβυσσο που χωρίζει τη Ρωσία με τις χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ για την ουκρανική κρίση, παραμονές της τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη. Ουκρανία, Ρωσία, ΗΠΑ, και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. συναντώνται σήμερα στην ελβετική πόλη για να βρεθεί διπλωματική διέξοδος. Το ελάχιστα εύφορο έδαφος περιγράφει, ενδεικτικά, η λιτή ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Πούτιν το βράδυ της Τρίτης: «Παρότι υπήρξαν διαφορές στην ερμηνεία των τρεχουσών εξελίξεων, στο επίκεντρο της συνομιλίας [...] βρέθηκαν οι προετοιμασίες για την προγραμματισμένη σύνοδο στη Γενεύη».
Το Κρεμλίνο καταδικάζει σε υψηλούς τόνους την επέμβαση, λέγοντας πως αποτελεί «βίαιη απάντηση στους διαδηλωτές» στην ανατολική Ουκρανία και προειδοποιώντας πως η Ουκρανία βρίσκεται «στο χείλος του εμφυλίου πολέμου». Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ στηρίζουν το Κίεβο στην επιχείρηση ανάκτησης του ελέγχου από τους φιλορώσους, με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει πως οι προκλήσεις στην ανατολική Ουκρανία δημιουργούν μία κατάσταση στην οποία η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ, in.gr, To Bήμα, Πρώτο Θέμα
Ρωσικές αποκαλύψεις για επίσκεψη του αρχηγού της CIA μυστικά στο Κίεβο
ΡΩΣΙΚΑ ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο αρχηγός της CIA Τζον Μπρέναν μετέβη το Σάββατο μυστικά στο Κίεβο. Η Μόσχα αποδίδει στη μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ ότι οργάνωσε την επιχείρηση ενάντια στους Ρώσους αυτονομιστές. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε την Ουάσιγκτον να τοποθετηθεί αναφορικά με τον στόχο της επίσκεψης του αρχηγού της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας. Για το Κρεμλίνο, το σενάριο είναι απλό: Ο Μπρέναν έφτασε στο Κίεβο το Σάββατο και, λίγο αργότερα, ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ προανήγγειλε την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» εναντίον των Ρώσων αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ και άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας. Από τη ρωσική οπτική γωνία, «βρισκόμαστε ενώπιον μιας ακόμη απόδειξης ότι οι ΗΠΑ κατευθύνουν σε μεγάλο βαθμό τις ενέργειες της ουκρανικής κυβέρνησης». Πρόκειται για μια είδηση που χρειαζόταν επειγόντως το Κρεμλίνο, παρατηρεί το Der Spiegel.
Όπως φέρεται να δηλώνει, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, Ουκρανός αξιωματούχος στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπρέναν, «ήταν εδώ με άλλο όνομα. Μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής ασφαλείας, αποφασίστηκε η επιχείρηση στη Σλαβιάνσκ». Αλλά και ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κατηγόρησε τη CIA ότι σχεδίασε τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Οι ρωσικές αιτιάσεις ανάγκασαν το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να τοποθετηθεί. Η εκπρόσωπος του Τζον Κέρι, Τζένιφερ Ψάκι, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι ο αρχηγός της CIA μετέβη στο Κίεβο, σε μια επίσκεψη ρουτίνας, όπως διευκρίνισε. «Κανονικά δεν σχολιάζουμε τα ταξίδια του διευθυντή της CIA, αλλά ενόψει ασυνήθιστων συνθηκών και των εσφαλμένων κατηγοριών που εκτοξεύουν οι Ρώσοι, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο διευθυντής επισκέφθηκε το Κίεβο στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ευρώπη», είπε η Ψάκι.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι επισκέψεις υψηλόβαθμων συνεργατών των μυστικών υπηρεσιών είναι κάτι συνηθισμένο και αποσκοπεί στην εμβάθυνση των υπηρεσιών ασφαλείας. Μάλιστα, προκειμένου να υποβαθμίσει τη σημασία του ταξιδιού του Τζον Μπρέναν στο Κίεβο, η κυρία Ψάκι επικαλέστηκε και συναντήσεις Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών τα περασμένα χρόνια. «Είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι υπάρχει πάντα κάποιος σκοπός πίσω από τις συναντήσεις Αμερικανών αξιωματούχων με τους ομολόγους τους άλλων χωρών», τόνισε η εκπρόσωπος του Τζον Κέρι, για να προσθέσει ότι είναι εσφαλμένη η πληροφορία που θέλει τον Μπρέναν να καλεί το Κίεβο σε δράση κατά των αυτονομιστών.
ΠΗΓΗ: DW