ΤΡΙΤΗ ΓΝΩΜΗ

Κάποτε, όχι πολύ παλιά, αρκετές ήταν οι εταιρείες και οι οργανισμοί που επεδείκνυαν πραγματικό ενδιαφέρον για να είναι χορηγοί της ΚΟΠ, είτε αυτό αφορούσε τις εθνικές ομάδες, είτε την αναφορά του ονόματός τους στην αλληλογραφία, είτε ακόμη και στην ονομασία πρωταθλημάτων, που αφορούν όλες τις κατηγορίες.

Εδώ και δυο χρόνια, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας και οι συνεργάτες του
ψάχνουν εναγωνίως να βρουν χορηγούς κυρίως για την 1η κατηγορία, αλλά καμιά ουσιαστικά πόρτα δεν άνοιξε.

Κι οι απαιτήσεις της Ομοσπονδίας αυτό το διάστημα καμιά οικονομική σχέση δεν έχουν με το τι κόστιζε στη Λαϊκή Τράπεζα η συνεργασία κάθε χρονιά.

Κι όμως, κανείς σε αυτά τα δυο χρόνια δεν θεώρησε ότι ο χώρος του κυπριακού ποδοσφαίρου προσφέρεται για επένδυση και διά μέσου αυτής για άμεσο ή έμμεσο κέρδος.

Την ίδια πάνω-κάτω αντιμετώπιση έχουν και τα ίδια τα σωματεία, που είτε σε αυτό το διάστημα έχασαν αρκετούς παραδοσιακούς χορηγούς, είτε αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν με πολύ πιο λίγες απολαβές από αυτές που για χρόνια πολλά λάμβαναν.

Και η αποχώρηση μεγάλων οργανισμών ή και η μείωση της οικονομική τους στήριξης έχει, ήδη, αρκετό αντίκτυπο στα πλείστα σωματεία.

Σε αυτήν την εξέλιξη πρέπει να προσθέσουμε και τη γενική προσέγγιση του μέσου Κύπριου οπαδού στην οικονομική κρίση και πώς αυτή περιορίζει την προσέλευσή του κάθε σαββατοκύριακο στα γήπεδα.

Φάνηκε αυτό σε πολλά ματς, με αποκορύφωμα το πρόσφατο αιώνιο ντέρμπι ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια, κατά το οποίο κόπηκαν 13.554 εισιτήρια.

Σε άλλες χρονιές, ένα ντέρμπι αιωνίων, με τη βαθμολογική σημασία που είχε και σε μήνα που θεωρείται πολύ εμπορικός, θα συγκέντρωνε πάνω από 20.000 οπαδούς και των δυο ομάδων.

Φαίνεται καθαρά ότι η οικονομική κρίση άγγιξε όλους τους τομείς και βεβαίως τον ποδοσφαιρικό, σε όλο του το φάσμα.

Οι ομάδες χαμηλώνουν δραματικά τα μπάτζετ, προσπαθούν να βρουν παίκτες που να μπορούν να πληρώνουν σε βάθος χρόνου και οι οπαδοί επιλέγουν πλέον ποια παιχνίδια θα παρακολουθούν.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σε πολλά ματς, ακόμη και σε ντέρμπι, τα πέταλα Ομόνοιας, ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωσης, που παραδοσιακά γέμιζαν πρώτα από όλες τις εξέδρες, μόλις και μετά βίας ξεπερνούν το μισό της χωρητικότητάς τους.

Και η εικόνα αυτή παρουσιάζεται και σε εκτός έδρας αγώνες των μεγάλων, με αποτέλεσμα να έχουν οικονομικές επιπτώσεις και οι μικρομεσαίοι οικοδεσπότες.

Είναι φανερό ότι χορηγοί και οπαδοί, διά της απουσίας τους ή και της μείωσης της εισφοράς τους, επιφέρουν αλυσιδωτές δυσμενείς εξελίξεις για τα σωματεία και ουσιαστικά τούς στερούν ένα σημαντικό εισόδημα, που σε προηγούμενες χρονιές ήταν δεδομένο ότι θα εισέρρεε στα ταμεία τους.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, πολύ δύσκολες εποχές αναμένουν μικρούς και μεγάλους, αφού επικρέμαται σαν δαμόκλειος σπάθη τόσο τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ όσο και ο μηνιαίος έλεγχος της Ομοσπονδίας.

Γι' αυτό και πριν ακόμη ξεκινήσει η φετινή περίοδος, όλοι, πολύ σωστά, είχαν επισημάνει ότι θα είναι μια καθοριστική χρονιά για τις ομάδες, που ουσιαστικά θα καταδείξει προς τα πού θα οδεύσουν αγωνιστικά και οικονομικά στις επόμενες περιόδους.

Κι ηρθε καπάκι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ για τις άμεσες αλλαγές, για να προσθέσει περισσότερη πίεση στις μικρομεσαίες ομάδες.

Όαση, τουλάχιστον για τους μεγάλους, αποτελεί η δεύτερη θέση που κερδίσαμε στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Αν βεβαίως αξιοποιηθεί σωστά από την όποια εκπρόσωπό μας και ταυτόχρονα έχουμε μια συνολικά καλή σοδιά και στις δυο διοργανώσεις, τότε μόνο μπορούμε να ελπίζουμε σε οικονομική ανάκαμψη, που είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική ανάγκη.

Μέσα σ' όλα αυτά μεσολαβεί η δεύτερη περίοδος των μετεγγραφών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επέλθουν και πάλιν αρκετές αλλαγές, πλείστες εκ των οποίων θα κοστίσουν αρκετά…

Κι αυτήν τη φορά δεν υπάρχει η πολυτέλεια της λανθασμένης εκτίμησης.

Καλή Κυριακή να έχετε.