Το εθνικό πρόβλημα θα πρέπει να αποτελέσει για το ΔΗΚΟ κριτήριο για το κυβερνητικό του μέλλον
Το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να ξανακτίσει την απολεσθείσα αξιοπιστία του, τονίζει ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Κολοκασίδης
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ας ανταποδώσει σε όσους πίστεψαν στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αποκλίνοντας από τον ιστορικό εαυτό του και μένοντας πιστός στις θέσεις που πρόβαλε προεκλογικά
Την αναγκαιότητα αναμόρφωσης του κομματικού σκηνικού, με εμπέδωση θεσμών πραγματικής εσωκομματικής δημοκρατίας, λογοδοσίας και τιμωρίας των υπευθύνων για την οικονομική καταστροφή και ουσιαστική μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας επισημαίνει ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Γιώργος Κολοκασίδης, τονίζοντας πως τα κόμματα, αφού αυτομεταρρυθμιστούν, θα πρέπει να πορευθούν προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του ευρύτερου πολιτικού και πολιτειακού πλαισίου.
Χαρακτηρίζει, παράλληλα, ιδιαίτερα ανησυχητικές τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το ΔΗΚΟ, εάν δεν βελτιωθεί η εικόνα των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα της έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, θα πρέπει να είναι έτοιμο για να επανεξετάσει τη συμμετοχή του στην Κυβέρνηση. Αναφερόμενος, εξάλλου, στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές στο Δημοκρατικό Κόμμα για πλήρωση των λοιπών θέσεων της ανώτατης ηγετικής πυραμίδας, δηλώνει πως δεν έχει λάβει οιαδήποτε απόφαση διεκδίκησης κομματικού αξιώματος, εκτιμώντας πως η θετική πορεία οποιασδήποτε πολιτικής δύναμης δεν εξαρτάται από τη συμμετοχή οποιουδήποτε συγκεκριμένου προσώπου στις κομματικές θέσεις εξουσίας.
To ΔΗΚΟ, με την αναγνώριση του διατάγματος του δικαστηρίου, το οποίο έκρινε αντικανονική και παράτυπη τη διαγραφή σας από το κόμμα, ουσιαστικά αναγνώρισε την αντικανονικότητα της διαδικασίας που οδήγησε σ’ αυτήν, αποκαθιστώντας τη διαταραχθείσα κομματική τάξη. Αυτή η ενέργεια δημιουργεί ενδεχομένως τις προϋποθέσεις για επιστροφή όλων των διαγραφέντων και αποχωρησάντων μελών στο ΔΗΚΟ;
Κατ΄ αρχάς να δώσουμε την ακριβή εικόνα της δικαστικής εξέλιξης. Το ΔΗΚΟ αναγνώρισε το αντικαταστατικό και παράνομο της πράξης διαγραφής μου. Με άλλους λόγους αναγνωρίστηκε ότι η διαδικασία διαγραφής που ακολουθήθηκε δεν ήταν δημοκρατική και δεν έτυχαν σεβασμού οι αρχές φυσικής δικαιοσύνης. Θεωρώ ότι αυτό συνιστά μια δικαίωση του πολυετούς δικαστικού αγώνα για την προστασία της ακεραιότητας και υπόληψής μου.
Ελπίζω στην πορεία να υπήρξε και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των κομμάτων στα θέματα εσωκομματικής δημοκρατίας. Η εσωκομματική δημοκρατία είναι βασική προϋπόθεση για την εκπλήρωση της αποστολής των κομμάτων. Βεβαίως η απόφαση αφορά αποκλειστικά εμένα και σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους διωχθέντες θα πρέπει να γίνουν άλλες διαδικασίες που να καλύψουν την κάθε περίπτωση. Η απόφαση του κ. Παπαδόπουλου δίνει ένα πολύ υγιές και θετικό στίγμα. Εντούτοις, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα εξατομικευμένα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν και οι άλλες περιπτώσεις.
Δεν αποφάσισα να διεκδικήσω κομματικό αξίωμα
Υπό το φως αυτής της εξέλιξης, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται εφεξής η εμπλοκή σας στα κομματικά δρώμενα;
Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα πράγμα η δικαίωσή μου για τα γεγονότα που συνέβησαν τότε γύρω από τη διαγραφή μου και άλλο πράγμα η εμπλοκή μου εκ νέου στα κομματικά δρώμενα. Επίκεινται εσωκομματικές εκλογές στο ΔΗΚΟ και η διεκδίκηση οποιουδήποτε αξιώματος από οποιονδήποτε εξαρτάται από άλλα δεδομένα. Πολιτικής αλλά και προσωπικής φύσεως. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχω λάβει οποιαδήποτε απόφαση διεκδίκησης αξιώματος.
Πέραν τούτου όμως επιθυμώ να διατυπώσω την ακόλουθη σχετική άποψη: Η θετική πορεία οποιασδήποτε πολιτικής δύναμης δεν εξαρτάται από τη συμμετοχή οποιουδήποτε συγκεκριμένου προσώπου. Η πολιτική προσπάθεια είναι και πρέπει να είναι προϊόν συλλογικό. Θα ήθελα συναφώς να ενθαρρύνω τον κ. Παπαδόπουλο να ακολουθήσει πορεία συλλογική. Να ενεργοποιήσει τους εσωτερικούς θεσμούς, να αναγνωρίσει τα σοβαρά σφάλματα, ως και αμαρτήματα του παρελθόντος, και να λειτουργήσει με άλλον τρόπο.
Ανησυχητικές οι εξελίξεις στο Κυπριακό
Εκτιμάτε πως, οι εξελισσόμενες διεργασίες για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, προς επανέναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, υπό το φως και των προτάσεων της δικής μας πλευράς για την κοινή βάση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επανεξέταση της συμμετοχής του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση;
Ομολογώ ότι αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Η ελληνοκυπριακή πρόταση κοινού ανακοινωθέντος συνιστά επιδείνωση. Συνοπτικά οι αρχές της ενιαίας και μοναδικής κυριαρχίας όπως και της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Και αυτό ασχέτως αποδοχής της πρότασης από τουρκικής πλευράς. Επίσης δεν κατατίθεται σε κανένα σημείο η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για απόσυρση των υποχωρήσεων Χριστόφια. Υπό το φως αυτών των δεδομένων και των μελλοντικών εξελίξεων, οπωσδήποτε το ΔΗΚΟ πρέπει, αν δεν βελτιωθεί η εικόνα, να είναι έτοιμο να επανεξετάσει τη θέση του.
Λέγεται ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης παραμένει πιστός σε ανθρώπους που βοήθησαν στην εκλογή του. Εγώ, ομολογώ, δεν ήμουν μεταξύ αυτών. Λόγω Κυπριακού βασικά. Αλλά, αν θέλει να επιδείξει πίστη στις δεσμεύσεις του, τότε είναι στο Κυπριακό που πρέπει να στραφεί. Κάποιοι τον πίστεψαν στις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ας ανταποδώσει, αποκλίνοντας από τον ιστορικό του εαυτό και μένοντας πιστός στις θέσεις που πρόβαλε προεκλογικά. Και να μην το πράξει, όμως, ο λαός δεν θα το ανεχθεί. Όπως δεν το ανέχθηκε και το 2004.
Δεν προσυπογράφουμε τη διχοτόμηση της Κύπρου
Γενικότερα, πώς διαβλέπετε την πορεία του εθνικού μας προβλήματος, υπό το βάρος και του έντονου ενδιαφέροντος του διεθνούς παράγοντα αλλά και σημαντικών χωρών, όπως οι ΗΠΑ, για επανέναρξη των συνομιλιών και επίτευξη, μέσα στο προσεχές διάστημα, συνολικής διευθέτησης;
Ακούω περί ενδιαφέροντος των ξένων και διερωτώμαι. Ποιο ενδιαφέρον και πώς συγκεκριμενοποιείται αυτό το ενδιαφέρον; Κανείς δεν ενδιαφέρεται περισσότερο από τον παθόντα, δηλαδή εμάς, να λύσει το Κυπριακό. Δεν είναι ενδιαφέρον που λείπει. Είναι διάθεση από πλευράς Τουρκίας να επιστρέψει τα κτηθέντα. Αντί λοιπόν οι ξένοι να εκφράζουν γενικώς και αορίστως τον ενδιαφέρον τους, ας αποταθούν στους θύτες, τους παραβάτες της διεθνούς έννομης τάξης για να τους πείσουν να υποχωρήσουν.
Αν δεν γίνει αυτό, τότε να ξεχάσουν και τη λύση. Όσο τραυματισμένοι και αν είμαστε από το ’74, δεν είμαστε διατεθειμένοι να προσυπογράψουμε τη διχοτόμηση του τόπου και την υπαγωγή του στην κηδεμονία της Τουρκίας. Ολοκληρώνοντας να πω ότι θεωρώ όλες αυτές τις δηλώσεις περί ενδιαφέροντος, αλλά και τις διακριτικές ή και αδιάκριτες πιέσεις προς την πλευρά μας, ως προσβλητικές και ανυπόφορες.
Εξυγίανση του γενικότερου πολιτειακού πλαισίου
Πώς αξιολογείτε τη διαχείριση, από πλευράς Κυβέρνησης, της οικονομικής κρίσης, μετά και την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, αλλά και υπό το φως δυσοίωνων προβλέψεων για την πορεία της κυπριακής οικονομίας εντός του 2014. Ποιος εκτιμάτε, παράλληλα, πως θα πρέπει να είναι ο ρόλος του Δημοκρατικού Κόμματος στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης;
Η αλήθεια είναι ότι δεν είδαμε καμίαν αλλαγή προς το παρόν. Δεν θέλω να δώσω την εντύπωση μαξιμαλιστή. Ακόμα και οι θεραπείες θέλουν τον χρόνο τους για να επουλώσουν. Αυτό που ενοχλεί, δεν είναι ότι δεν λύεται το πρόβλημα της οικονομίας. Είναι το γεγονός ότι δεν βλέπουμε να γίνονται τομές. Απαιτούνται μέτρα ανάπτυξης, αλλά και θεσμικές τομές. Προς το παρόν βλέπουμε μόνον περικοπές και εξοικονομήσεις. Αυτά όμως από μόνα τους δεν λύνουν το πρόβλημα. Αντίθετα, το επιδεινώνουν. Ήδη στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναγνώρισαν πόσο είχαν υποτιμήσει τη συρρίκνωση της οικονομίας από τις δημοσιονομικές περικοπές. Απαιτούνται συνεπώς αναπτυξιακά μέτρα.
Πέραν τούτου, όμως, πρέπει να υπάρξει εξυγίανση του πλαισίου μέσα στο οποίο τυγχάνουν διαχείρισης τα θέματα της πολιτείας μας. Πρέπει να αναμορφωθεί το κομματικό σκηνικό, να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης για τη ληστρική αρπαγή του δημόσιου χρήματος και επίσης να μεταρρυθμιστεί η δημόσια υπηρεσία. Όσο ο κόσμος δεν πιστεύει στην ακεραιότητα και την αμεροληψία του συστήματος, τότε καμία μακρόβια οικονομική ανάκαμψη δεν θα υπάρξει. Γιατί να πληρώνω φόρους, αν θεωρώ ότι τα κρατικά έσοδα θα καταλήξουν στη διαφθορά και τη διαπλοκή;
Οι «αμφιταλαντεύσεις» των κομμάτων
Όσον αφορά το δέον γενέσθαι από πλευράς ΔΗΚΟ;
Το ΔΗΚΟ θα πρέπει να κτίσει αξιοπιστία. Διότι, κακά τα ψέματα, την έχει χάσει. Μετά, θα πρέπει, μαζί με όλες τις μεταμεληθείσες ή και υγιείς πολιτικές δυνάμεις, να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή, την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης και της εξυγίανσης. Αυτός πρέπει να είναι ενιαίος στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων. Δυστυχώς, οι πολιτικές δυνάμεις αμφιταλαντεύονται μεταξύ της απαξίωσης που δέχονται από τον κόσμο και της επιθυμίας τους να περισώσουν το δικό τους προνομιακό καθεστώς. Δεν μπορείς, όμως, να έχεις και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο.