ΠΕΡΙΠΛΟΚΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ Ε/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΚΟΜΜΑΤΑ
Τέλος του μήνα αναμένεται να είναι έτοιμη η πρόταση για αντιμετώπιση του φαινομένου της προσφυγής Ε/κ στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων και ξεπουλήματος των ε/κ περιουσιών.
Όπως ανέφερε μετά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Υπουργός εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, στο Εθνικό Συμβούλιο έγινε μια πρώτη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και, όπως δήλωσε, θα γίνει νέα συνάντηση των συναρμόδιων υπουργών και του ΥΠΟΙΚ με την υποεπιτροπή του Εθνικού για σύνταξη ολοκληρωμένης πρότασης.

Πάντως, ο κ. Χάσικος ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι μοναδικός τρόπος αποτροπής των προσφυγών στην επιτροπή των κατεχομένων είναι η λύση του Κυπριακού και κάλεσε τους Ε/κ να μην ξεπουλούν τις περιουσίες τους. Τόσο ο ΥΠΕΣ όσο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου επισήμαναν στις δηλώσεις τους την περιπλοκότητα του θέματος, αλλά και τις δυσχέρειες που υφίστανται για μια ριζική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μέτρα και κίνητρα
«Υπάρχουν κάποια μέτρα, ήδη εισηγηθήκαμε κάποια, αλλά θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής· ένας είναι ο τρόπος, η λύση του Κυπριακού, όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα, και εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσπάθειά μας· καθολικός, τελεσίδικος τρόπος ένας είναι», σημείωσε.

Ο ΥΠΕΣ συνέχισε λέγοντας ότι μελετώνται κάποια κίνητρα προς τους πρόσφυγες, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα ότι «διανύουμε βαθύτατη οικονομική κρίση, δυστυχώς το κράτος δεν είναι σε θέση ούτε και αυτό το δέκα τοις εκατόν της αξίας που τους δίνουν στα κατεχόμενα να τους το δώσει».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν στοιχεία για το πόσοι προσέφυγαν στην επιτροπή και πόσες αποζημιώσεις δόθηκαν, ο υπουργός επανέλαβε ότι τα στοιχεία δεν είναι γνωστά και είναι αυθαίρετα για την ώρα, «με την έννοια ότι δεν υπάρχει επίσημη πρόσβαση σε οποιοδήποτε αρχείο των κατεχομένων έτσι, ώστε να γνωρίζουμε».

Ερωτηθείς, τέλος, ποια συμβουλή δίνει το κράτος σε όσους προσφεύγουν, ο κ. Χάσικος είπε ότι η συμβουλή ήταν και παραμένει η ίδια: ‘Μην προσφεύγετε’.
«Είναι οι περιουσίες σου, στο κάτω-κάτω είναι κρίμα την περιουσία σου να τη διαθέτεις στο δέκα τα εκατόν της αξίας της», υπέδειξε.

Μέτρα αποτροπής
Αναφερόμενος στη συζήτηση που διεξήχθη στο Σώμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης σημείωσε πως αυτή περιελάμβανε τις εισηγήσεις, τις προτάσεις και τα μέτρα που κατέθεσε σε έγγραφο η διακομματική υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα. Το έγγραφο, όπως είπε, αφορά μέτρα αποτροπής των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών περιουσιών να καταφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. «Είναι γνωστό το πόσο περίπλοκο είναι αυτό το θέμα, με πολλές νομικές διαστάσεις και νομικά προβλήματα, ειδικά μετά τις γνωστές αποφάσεις από το ΕΔΑΔ στις υποθέσεις Δημόπουλος και Αρέστη», πρόσθεσε.

Νέα συνάντηση
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε, επιπρόσθετα, πως στη συνεδρία για το συγκεκριμένο θέμα παρόντες ήταν οι Υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, καθώς και ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι εισαγγελείς και νομικοί σύμβουλοι. «Ήταν μια πολύ ουσιαστική συζήτηση στην οποία διαφάνηκε το περίπλοκο του προβλήματος», είπε, αναφέροντας παράλληλα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σύμφωνη γνώμη και των μελών του Εθνικού Συμβουλίου πρότεινε όπως η διακομματική Επιτροπή συναντηθεί εκ νέου με τους αρμόδιους υπουργούς και τη Νομική Υπηρεσία, για να διεξέλθουν κάποια θέματα για τα οποία υπάρχουν μέχρι στιγμής κάποια αναπάντητα ερωτήματα. «Θα συνεχιστεί η συζήτηση και ενδεχομένως να έχουμε κάποιες τελικές αποφάσεις και μέτρα γύρω από αυτό το θέμα στις 24 Ιανουαρίου», επισήμανε.

Περαιτέρω επεξεργασία
Σε ερώτηση αν κατατέθηκαν κωδικοποιημένα μέτρα για αποτροπή προσφυγής στην επιτροπή αποζημιώσεων, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «δόθηκαν εισηγήσεις, οι οποίες έτυχαν πολύ συστηματικής επεξεργασίας εκ μέρους των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, αλλά και από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας με θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα διαφάνηκε ότι πάρα πολλές από τις εισηγήσεις θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω νομικής επεξεργασίας», τόνισε, και κατέληξε λέγοντας πως το θέμα είναι πολύ δύσκολο, είναι πολύ περίπλοκο.

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις»
Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε πως για το θέμα των κατεχόμενων περιουσιών έγινε ανταλλαγή απόψεων, τέθηκαν ενώπιον του Σώματος διάφορες προτάσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών, ακούστηκαν οι απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας και η συζήτηση θα συνεχισθεί στις 24 Ιανουαρίου, σε νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, επισήμανε πως τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις απόψεις των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, σε σχέση με τις εισηγήσεις που είχαν δώσει τα κόμματα στη διακομματική επιτροπή που ασχολήθηκε με το θέμα, συμπληρώνοντας πως ακούστηκαν και οι απόψεις της Νομικής Υπηρεσίας.

«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα περίπλοκο θέμα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχουν εύκολες και απλές λύσεις». Συμπλήρωσε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια «για να δοθεί ένα τέλος σε αυτό ξεπούλημα», υποδεικνύοντας ότι πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι συμπολίτες μας πως «το ξεπούλημα των δικών μας περιουσιών στα κατεχόμενα παίζει το παιγνίδι του εθνικού ξεκαθαρίσματος, που επιδιώκει να επιβάλει η Τουρκία επί του εδάφους».

Αποφάσεις και εξαγγελία μέτρων
Σε ερώτηση για το θέμα των περιουσιών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε ότι «έγινε μια συζήτηση στην παρουσία και της Εισαγγελίας και της Νομικής Υπηρεσίας και αρμόδιων υπουργών, κατατέθηκαν οι απόψεις των κομμάτων μέσω του εγγράφου το οποίο είχε διαμορφωθεί από την ad hoc ειδική επιτροπή ή υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου, αποφάσεις όμως δεν λήφθηκαν». «Θα ολοκληρωθεί η συζήτηση με τη διακομματική και με τη Νομική Υπηρεσία και τους υπουργούς, και στις 24 Ιανουαρίου είναι ενδεχόμενο να ληφθούν κάποιες αποφάσεις και να εξαγγελθούν κάποια μέτρα», είπε.

Δεν αντιμετωπίζεται με αντικίνητρα
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε ότι «θα δει η Γενική Εισαγγελία τα νομικά θέματα και πιστεύω ότι θα γίνει μια καλή δουλειά». Πρόσθεσε πως «αυτό που με απασχολεί είναι ότι μπορεί να εξαιρεθεί από την πρόταση η μεταφορά του συντελεστή δόμησης που, αν γίνει τούτο, θα είναι ένα μεγάλο λάθος». Όπως είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, «με αντικίνητρα δεν μπορούμε να σταματήσουμε την προσφυγή Ε/κ στη λεγόμενη επιτροπή, είναι με κίνητρα που θα σταματήσουμε αυτά τα ξεπουλήματα σε εξευτελιστικές τιμές» των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Απογοήτευση
Απογοήτευση εξέφρασε ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, για το ότι δεν κατέστη, ώς τώρα, δυνατή η λήψη απόφασης για συγκεκριμένα μέτρα προς αποτροπή ή περιορισμό των προσφυγών Ελληνοκυπρίων στην παράνομη επιτροπή ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα. «Όσον αφορά την προσπάθεια», είπε, «για να ληφθούν μέτρα που να περιορίσουν τη ροή προσφυγών Ελληνοκυπρίων προσφύγων και ιδιοκτητών γης στην επιτροπή περιουσιών στα κατεχόμενα, μια προσπάθεια που ξεκίνησε με δική μας παρέμβαση, τον περασμένο Μάιο, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρέπει να πω ότι η σημερινή συζήτηση δεν με έχει ικανοποιήσει». «Έγινε», όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, «πολλή δουλειά από τη διακομματική επιτροπή και από τα Υπουργεία και τη Νομική Υπηρεσία και, σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα». «Το "ναι μεν" και τα χρήματα είναι αναγκαία, αλλά», συνέχισε, «όταν υπάρχει απόφαση, μπορούν να βρεθούν εκείνα τα χρήματα».

Θέμα πολιτικής απόφασης
«Εξάλλου», τόνισε ο ΓΓ των Οικολόγων, «σε πολλές από τις περιπτώσεις, αυτό που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες είναι μία εξασφάλιση πως, όταν βρεθούν τα χρήματα, τουλάχιστον θα υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση και στήριξη από το κράτος και αυτό, που λείπει περισσότερο απ΄ όλα, είναι η αποφασιστικότητα». «Βέβαια», συνέχισε, «δεν φταίνε οι γραφειοκράτες, ή οι τεχνοκράτες, ή οι νομικοί. Τους καλούμε να πούνε την άποψή τους. Αυτοί που πρέπει να πάρουν το βάρος της απόφασης, είναι οι πολιτικοί», δήλωσε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας πως «το Εθνικό Συμβούλιο, στις 24 του μήνα, λαμβάνοντας υπόψη και τις τεχνοκρατικές απόψεις των νομικών και των αρμόδιων των υπουργείων, πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις και στο θέμα και της ανακοπής της ροής των προσφυγών στην επιτροπή στα κατεχόμενα, άρα είναι πολύ απλό: είναι θέμα πολιτικής απόφασης».