Ο ΔΗΣΥ «άδειασε» τον βουλευτή του για την κριτική στην Κυβέρνηση

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συζητηθούν οι δηλώσεις Ρίκκου Μαππουρίδη για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου

Η Χ. ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα έντασης στις σχέσεις ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ


Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι είναι στην Πινδάρου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», για τις δηλώσεις στις οποίες προέβη χθες στο ΡΙΚ ο βουλευτής του κόμματος, Ρίκκος Μαππουρίδης, ένας άνθρωπος που, όπως μας τονίστηκε, δεν συνηθίζει να δημιουργεί προβλήματα στο κόμμα του.

Ο κ. Μαππουρίδης, επί της ουσίας, μέσα από τις δηλώσεις του υπέπεσε σε τρία ατοπήματα: Πρώτον, εξέθεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που δήλωσε ότι δεν δέχθηκε πιέσεις από τα κόμματα για τους διορισμούς στους Ημικρατικούς, δεύτερον, έφερε σε δύσκολη θέση το κόμμα του έναντι του ΔΗΚΟ και ιδιαίτερα του Νικόλα Παπαδόπουλου, επιτιθέμενος στις προσωπικές του επιλογές και, τρίτον, άφησε να νοηθεί ότι η Κυβέρνηση και οι εταίροι της αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους προς τον λαό. Δηλαδή έδρασε ως αντιπολίτευση, επιβεβαιώνοντας τα όσα καταλογίζουν στην Κυβέρνηση και στα συγκυβερνώντα κόμματα οι δυνάμεις που βρίσκονται απέναντί της? ότι λειτούργησαν με γνώμονα την κουμπαροκρατία και το βόλεμα ημετέρων και όχι με τα κριτήρια αριστείας που διατυμπάνιζαν.

Λανθασμένες επιλογές

Ο κ. Μαππουρίδης δήλωσε πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη σήκωσε πολύ ψηλά τον πήχη και στο τέλος προέβη σε κομματικούς διορισμούς, απαράδεκτους στη βάση τους, όχι μόνο στην επιλογή ατόμων, αλλά και ως προς την επιλογή θέσεων για κάποιους. Υπήρξε δέσμευση, ανέφερε, να μην διοριστούν και πάλι τα ίδια πρόσωπα, αλλά στο τέλος διορίστηκαν τα παιδιά τους.

«Δεν μπορεί, για παράδειγμα, η Κυβέρνηση να αποφασίζει ότι σε δύο Ημικρατικούς Οργανισμούς, οι οποίοι θα περάσουν στη φάση μετοχοποίησης, διορίζονται Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, ενώ στον τρίτο βασικό οργανισμό, που αφορά στην απελευθέρωση της ενέργειας, διορίζεται κουμπάρος, οδοντίατρος, εξαιρετικός φίλος και καλός επιχειρηματίας μεν, αλλά εκτός του αντικειμένου, μόνο και μόνο διότι απηχεί την κομματική επιλογή του ΔΗΚΟ», είπε, αναφερόμενος στον κ. Πίπη της ΑΗΚ. «Πώς λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν το αντικείμενο, δεν γνωρίζουν τα πρόσωπα, θα μπορούσε να κάνουν διορισμούς εκτός ρουσφετιού;», διερωτήθηκε περαιτέρω.

Τον βουλευτή του ΔΗΣΥ ξένισε και η επιλογή του κ. Καδή στον ΚΟΤ, λέγοντας πως «δεν μπορεί να εμπιστευτούμε γεωπόνο να προάγει τον τουρισμό», παρόλο που ο κ. Καδής δεν είναι γεωπόνος. Μάλιστα ο ίδιος, σε παρέμβασή του, επεσήμανε το γεγονός αυτό, λέγοντας πως θα ανέμενε από τον κ. Μαππουρίδη να είναι πιο προσεκτικός. «Είμαι βιολόγος που ασχολούμαι με τα θέματα περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης πάνω από 25 χρόνια. Είμαι καθηγητής πανεπιστημίου», εξήγησε ο πρώην Υπουργός.

Προσωπική του άποψη

Υπό το φως της… γκάφας Μαππουρίδη, ο ΔΗΣΥ έσπευσε να διαχωρίσει επίσημα τη θέση του. Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε πως οι απόψεις που εξέφρασε ο βουλευτής του κόμματος για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς είναι «καθαρά δικές του, προσωπικές κρίσεις». Ο ΔΗΣΥ σημειώνει με έμφαση ότι έγινε μια πασιφανής βελτίωση στη διαδικασία επιλογής των συμβουλίων και στο όλο θεσμικό πλαίσιο, πρόσθεσε. Ανέφερε πως η είδηση των ημερών είναι η σημαντική αλλαγή και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου. «Θεωρούμε ότι στη βάση αυτή ανοίγει μια νέα εποχή στη διακυβέρνηση των ημικρατικών οργανισμών», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, ο ΔΗΣΥ έχει ασκήσει την πολιτική του, σύμφωνα με τις αρχές που τη διέπουν, στη συνεργασία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνησή του. «Η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας να δημιουργήσει ένα καλύτερο πλαίσιο λειτουργίας των Ημικρατικών Οργανισμών αρχίζει να αποδίδει. Εξάλλου, αυτό αναγνωρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αφού στη διαδικασία θέσπισης σχετικής νομοθεσίας στη Βουλή συνέβαλε και η αντιπολίτευση», υπογράμμισε.

Επιτυχημένες επιλογές

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ, οι διορισμοί είναι μια πολιτική πράξη διακυβέρνησης και η παράταξη θεωρεί τις επιλογές, στο σύνολό τους, ως επιτυχημένες. Αναμένουμε ότι τα νέα διοικητικά συμβούλια θα συμβάλουν στην τόσο αναγκαία γενική μεταρρύθμιση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και θα δώσουν εκείνα τα διαφορετικά δείγματα γραφής που προωθεί η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, πρόσθεσε. «Το ζήτημα αυτό και απόψεις του συναδέλφου βουλευτή Λευκωσίας, που πρώτη φορά ακούσαμε από τα μέσα ενημέρωσης, θα συζητηθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και, ενδεχομένως, σε άλλα όργανα του κόμματος», κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

Ενοχλημένο το ΔΗΚΟ

Δυσαρεστημένη, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι και η πλευρά του ΔΗΚΟ. Στο κόμμα, βέβαια, πιστεύουν ότι το θέμα είναι τον ΔΗΣΥ και το Προεδρικό που πρέπει να απασχολήσει, αφού κυρίως είναι εκείνοι που θίγονται από τις δηλώσεις του Ρίκκου Μαππουρίδη. Θεωρούν, ωστόσο, όπως η «Σ» ενημερώνεται, πως είναι ιδιαίτερα άδικη η επίθεση κυρίως στον κ. Πίπη, αφού πριν καν δοκιμαστεί, αμφισβητείται η ικανότητά του. Θέση της ηγεσίας του κόμματος καθ’ όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων ήταν, άλλωστε, σύμφωνα με ΔΗΚΟϊκές πηγές, πως πρέπει να εντοπιστούν τα πρόσωπα εκείνα που θα είναι σε θέση να διοικήσουν μια επιχείρηση.

Τα Διοικητικά Συμβούλια διοικούν και χαράσσουν πολιτική, δεν ασχολούνται με τις υπηρεσίες των Ημικρατικών Οργανισμών, για να χρειάζεται ακαδημαϊκή εξειδίκευση στα αντικείμενα. Αυτήν την έχουν οι διευθυντές και το προσωπικό τους, οι οποίοι καλούνται να την υλοποιήσουν. Γι’ αυτό και το ΔΗΚΟ θεωρεί άδικη την επίθεση στον κ. Πίπη, ο οποίος κρίνεται από το κόμμα ικανός να διοικήσει.

Δεν δημιουργεί πρόβλημα

Πάντως, παρά την ενόχληση του ΔΗΚΟ, δεν αναμένεται ότι το κόμμα θα «τραβήξει» το ζήτημα, ιδιαίτερα υπό το φως του «αδειάσματος» Πρόδρομου Προδρόμου. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η τοποθέτηση «δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις του ΔΗΚΟ με τον ΔΗΣΥ». Πρόσθεσε πως δεν έχει κανέναν λόγο να αμφισβητήσει τη δήλωση του Πρόδρομου Προδρόμου, ότι ο κ. Μαππουρίδης εκφράζει προσωπικές απόψεις. «Αντιλαμβάνομαι ότι ο ΔΗΣΥ δεν τις συμμερίζεται, άρα δεν τίθεται θέμα έντασης στις σχέσεις των δύο κομμάτων», κατέληξε.