Έντονες ανησυχίες για την οικονομία εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής

Την ανάγκη η Κυβέρνηση να καταρτήσει εναλλακτικές προτάσεις για απεμπλοκή της Κύπρου από το μνημόνιο και αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, τονίζει ο Γιαννάκης Ομήρου

Η αΥξηση των φορολογιών και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις τροφοδοτούν την ύφεση


Η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση καταθέσει η Κυβέρνηση στη Βουλή, που να προνοεί το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών με συνοπτικές διαδικασίες, διαμηνύει ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι σε περίπτωση που προχωρήσουν μετοχοποιήσεις σε Cyta και ΑΗΚ, την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να τη διατηρήσει απαραίτητα το κράτος.

Μιλώντας για την οικονομία, ο κ. Ομήρου είπε ότι διανύουμε το δεύτερο έτος εφαρμογής των όρων του μνημονίου και ήδη οι πολίτες βιώνουν τα επιπρόσθετα μέτρα που επιβλήθηκαν, με την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και από την ερχόμενη βδομάδα την επιβολή κομίστρων στα μαθητικά λεωφορεία, ενώ στις 13 Ιανουαρίου προστίθεται και η αύξηση στον ΦΠΑ κατά 1%. «Η αύξηση των φορολογιών και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις πλήττουν την κατανάλωση και τροφοδοτούν την ύφεση. Η υπάρχουσα κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, με την αδυναμία χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, τα υψηλά επιτόκια και οι συναλλαγματικοί περιορισμοί βραχυκυκλώνουν την επιχειρηματική πρωτοβουλία και οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά ανεργίας», πρόσθεσε.

Υποτάχθηκε η Κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε, στη συνέχεια πως, δυστυχώς, όπως είπε, η Κυβέρνηση ακολουθεί υποτακτικά τις προσταγές και τα χρονοδιαγράμματα της Τρόικας, χωρίς να διεκδικεί πειστικά ή να διαπραγματεύεται. Πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να βρεθούν οι μηχανισμοί άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ, ίσως μέσω κρατικών εγγυήσεων, ώστε να γίνει δυνατή η χορήγηση δανείων σε βιώσιμες επιχειρήσεις και η άρση των περιορισμών. Ο κ. Ομήρου είπε πως για το 2014 και για την επόμενη αξιολόγηση, που αρχίζει τέλος του μήνα, σημαντικά ζητήματα αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις, το ΓεΣΥ και η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα.

Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για εκσυγχρονισμό, μετοχοποίηση συγκεκριμένων οργανισμών και παραχώρηση συγκεκριμένων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα σε άλλους, ενώ πρόσθεσε πως διαχρονική θέση του Κινήματος είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου υγείας, που να διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο ευρύτερο κοινό.

Στήριξη στις τράπεζες, αλλά…

Αφού εξέφρασε τη στήριξη της ΕΔΕΚ στην προσπάθεια για σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα, είπε ότι μεγάλη πρόκληση αποτελεί η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η επανάκτηση της εμπιστοσύνης στο σύστημα. «Αναμένουμε από τα τραπεζικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση των επιτοκίων και των χρεώσεων, και να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων δανείων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να τηρούν τις υποχρεώσεις τους», είπε.

Εναλλακτικές προτάσεις χθες

Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι το Κίνημα αναμένει από την Κυβέρνηση, πέραν από την εφαρμογή του μνημονίου, να διαμορφώσει εναλλακτικές προτάσεις σε πρόνοιές του που δημιουργούν κοινωνική και δημοσιονομική ασφυξία, και έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για έξοδο από την κρίση και επάνοδο στις αγορές. «Έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό, που να οδηγεί σε έξοδο από το μνημόνιο», όπως είπε. Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντικό να υπάρξει συνεργασία όλων των θεσμών και ως άμεση προτεραιότητα την εξεύρεση εναλλακτικών προτάσεων που αφορούν τα 400 εκ. που πρέπει να καταβάλει η Κεντρική Τράπεζα, μετά και από επιστολή του ΥΠΟΙΚ, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014, ώστε να αποφευχθεί η πώληση του χρυσού. Ενδεχόμενο το οποίο δεν είναι καν προς συζήτηση.

«Είναι απαραίτητη η ενίσχυση των προοπτικών ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Ο τουρισμός, ο τομέας της ενέργειας, ο κατασκευαστικός τομέας, ο τομέας των υπηρεσιών, η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, ο τομέας της εμπορικής ναυτιλίας, οι τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας και ιχθυοκαλλιέργειας, η έρευνα και καινοτομία, μέσα από στρατηγικές αποφάσεις μπορούν να οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας», ανέφερε.

Αναμένει γνωμάτευση Κληρίδη

Ερωτηθείς, αν θα εγκρίνει η ΕΔΕΚ τροποποίηση του Συντάγματος για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Ομήρου είπε ότι θα ζητηθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα η νομική γνώμη για τη συνταγματικότητα των ιδιωτικοποιήσεων. «Έχουμε την άποψη, η οποία είναι νομικά θεμελιωμένη, ότι χωρίς τροποποίηση του Συντάγματος δεν θα είναι δυνατή οποιαδήποτε μεταβολή του καθεστώτος των ημικρατικών οργανισμών, όπως είναι η Cyta και η ΑΗΚ, γιατί η Αρχή Λιμένων εγκαθιδρύθηκε μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι αποτελεί μέγιστο λάθος να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες η εκποίηση των ημικρατικών οργανισμών, ενώ ανέφερε ότι η συλλογή του 1,4 δις ευρώ κάτω από συνθήκες πίεσης δεν θα επιτευχθεί, αφού οι τιμές που θα προσελκυστούν θα είναι πολύ χαμηλές. «Άρα, η δική μας η άποψη είναι να προχωρήσουν στους δύο ημικρατικούς οργανισμούς, Cyta και ΑΗΚ, μετοχοποιήσεις, αλλά το κράτος να παραμείνει ο ιδιοκτήτης της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου», είπε.

Όσον αφορά την Αρχή Λιμένων, ο κ. Ομήρου είπε πως πρέπει να παραμείνει στην ιδιοκτησία του κράτους εξ ολοκλήρου, δεδομένου ότι η λειτουργία της συνδέεται με την εθνική ασφάλεια της χώρας, και υπενθύμισε, τέλος, ότι το 1974, όταν καταστράφηκε το αεροδρόμιο Λευκωσίας, η δυνατότητα επικοινωνίας της Κύπρου με τον έξω κόσμο ήταν μια και μοναδική, τα λιμάνια. «Θα είναι έγκλημα εις βάρος της εθνικής ασφάλειας να ξεπουληθούν τα λιμάνια της χώρας σε οποιονδήποτε ξένο ή ακόμη και Κύπριο ιδιώτη», κατέληξε στις δηλώσεις του.