Ανοικτή πληγή οι πωλήσεις ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα
Πρακτικά μέτρα προς αναχαίτιση των προσφυγών στην επιτροπή αποζημιώσεων συζήτησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών με την Ομάδα Πρωτοβουλίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κατεχόμενων Περιουσιών


Πρακτικά μέτρα που απαιτούνται προς αναχαίτιση των προσφυγών ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, συζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, με την Ομάδα Πρωτοβουλίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κατεχόμενων Περιουσιών, με την οποία διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων και θέσεων.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας εξέφρασε την άποψη ότι, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση με την έκταση που λαμβάνουν οι προσφυγές στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, η τουρκική πλευρά ουσιαστικά επιχειρεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα, χειρότερα και από αυτά της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. «Ουσιαστικά επιχειρεί να αποκτήσει έδαφος κατά τρόπο που θα μπορέσει στην πορεία να ζητήσει αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος», είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα της εκποίησης περιουσίας στα κατεχόμενα δεν είναι ιδιωτικό ζήτημα που αφορά μόνο τους πρόσφυγες και τους ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα, αλλά είναι και εθνικό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε στη συνέχεια πως, παρά το γεγονός ότι η Συμμαχία Πολιτών δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, κατά την οποία συζητήθηκε το ζήτημα, εντούτοις υπέβαλε προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με συγκεκριμένες εισηγήσεις για τρόπους και μέτρα αναχαίτισης αυτής της ανησυχητικής πορείας πραγμάτων. Παρατηρώντας ότι και στις προτάσεις που υπέβαλαν άλλα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις διαπιστώνονται θετικές και εποικοδομητικές προτάσεις, ανέφερε ότι, παρά ταύτα, από πλευράς της Κυβέρνησης, πέρα από δηλώσεις, δεν υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια και δεν έχει ληφθεί από την Κυβέρνηση το όποιο μέτρο για αναχαίτιση αυτής της πορείας.

«Είναι σημαντικό, σε αυτές τις τραγικές οικονομικές συνθήκες, στις οποίες πολλοί συμπατριώτες μας δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να εκποιήσουν την περιουσία τους στα κατεχόμενα για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες, να λάβουν στήριξη ώστε να αποφύγουν την προσφυγή στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων», τόνισε, και εξέφρασε την άποψη ότι με ευχολόγια και διακηρύξεις δεν πρόκειται να αποτραπεί η τουρκοποίηση των κατεχόμενων εδαφών μας. Ο κ. Λιλλήκας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τον κύκλο επαφών για συζήτηση του θέματος με προσφυγικά σωματεία και άλλους φορείς που εκπροσωπούν ιδιοκτήτες γης στα κατεχόμενα και ακολούθως η Συμμαχία Πολιτών θα διαμορφώσει νέες προτάσεις και προσεγγίσεις που μπορούν, εφόσον υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση, να αναχαιτίσουν τη δυσμενή αυτή πορεία των εξελίξεων.

Δεν διαφαίνεται προοπτική
Μιλώντας εκ μέρους της ομάδας Πρωτοβουλίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κατεχόμενων Περιουσιών, ο Παναγιώτης Παναγίδης ανέφερε ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που διενεργεί για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και των κρατικών αξιωματούχων για την πρόταση που υπέβαλε η ομάδα προς αναχαίτιση των προσφυγών στην επιτροπή των κατεχομένων. Ο κ. Παναγίδης πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Συμμαχίας κατά το πλείστον συμπλέει με τις θέσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας και διατύπωσε ικανοποίηση για τη δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Λιλλήκας να συμβάλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, ώστε οι πολιτικές που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο να οδηγούν σε στήριξη των προσφύγων και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, σχολιάζοντας παρατήρηση ότι οι πολιτικοί και η πολιτική ηγεσία δεικνύει μια ήπια προσέγγιση και δίνει το άλλοθι της οικονομικής ανάγκης σε όσους καταφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, ενώ ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, στη χριστουγεννιάτικη εγκύκλιό του, χαρακτήρισε εσχάτη προδοσία την προσφυγή στη λεγόμενη επιτροπή, αναφέροντας ότι μιλάμε για εσχάτη προδοσία, την ώρα που ως Εκκλησία και ως πολιτεία δεν μπορούμε να απαντήσουμε για τα μέτρα που πήραμε για να τερματίσουμε την πώληση των ε/κ περιουσιών. «Το χειρότερο είναι ότι για την ώρα δεν διαφαίνεται προοπτική σύνδεσης των κατεχόμενων περιουσιών με τους ιδιοκτήτες και τις μελλοντικές γενιές», κατέληξε.