Θύμα της πολιτικής κρίσης και η τουρκική οικονομία
Η κατάσταση έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις αγορές, στέλνοντας την τουρκική λίρα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το ευρώ στα ύψη
Εκστρατεία αναστροφής του κλίματος εις βάρος της Κυβέρνησής του στο φόντο των αποκαλύψεων τού σκανδάλου με τις μίζες διεξάγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μεταδίδει το Euronews, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στην πόλη της Μαγνησίας στα μικρασιατικά παράλια, ο Τούρκος Πρωθυπουργός καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον ξένων κέντρων και πολιτικών αντιπάλων, κατηγορώντας τους πως βρίσκονται πίσω από την πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς. «Πίσω απ' όλο αυτό το σκάνδαλο βρίσκονται διεθνείς δυνάμεις. Εναντίον μας έχει εκτοξευτεί μια εκστρατεία προπαγάνδας. Υπάρχει μια συμμορία, μια σκευωρία, η οποία οργανώνεται εντός του κράτους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Φωνάζουν όλοι
Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα ήταν σε εξέλιξη διαδηλώσεις εναντίον της διαφθοράς, με τους διαδηλωτές να ζητούν εν πολλοίς την παραίτηση Ερντογάν. Οι χειρισμοί Ερντογάν δεν τυγχάνουν της καλύτερης υποδοχής ούτε εκτός συνόρων. Ήδη οι Βρυξέλλες εξέφρασαν διά του Επιτρόπου Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε την ανησυχία τους. Κριτική στον Τούρκο Πρωθυπουργό άσκησε μέσω συνέντευξής του στην κυριακάτικη Bild και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Η τρίτη εβδομάδα μιας πρωτοφανούς -στα τουρκικά χρονικά- πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης ξεκινά με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν να έχει ανοιχτά όλα τα μέτωπα με τη δικαιοσύνη, την Αστυνομία, την κοινωνία και κυρίως με τους συντρόφους στο κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Η οικονομία προς τα κάτω
Γερμανοί σχολιαστές αναφέρουν, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει υιοθετήσει το μοντέλο Πούτιν για να κρατηθεί στην εξουσία, ενώ ο γνωστός Τούρκος σχολιαστής Μουράτ Γετκίν χρησιμοποιεί όρους μετεωρολογίας κάνοντας λόγο για συσσώρευση «ηλεκτρισμένων νεφώσεων». Άλλοι σχολιαστές υπογραμμίζουν την ανάγκη να παραμείνει η Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά λόγω της στρατηγικής γεωπολιτικής της θέσης. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός συνεχίζει τις προεκλογικές -στην ουσία- ομιλίες του ανά την τουρκική επικράτεια υπερασπιζόμενος την πολιτική του και καταγγέλλοντας τη Δύση για συνωμοσία σε βάρος του. Στην προσπάθεια πρόβλεψης για την επόμενη μέρα στην Τουρκία ένα είναι βέβαιο: ότι η οικονομία της χώρας αμφιταλαντεύεται. Η εβδομάδα ξεκινάει με μια νέα κυβέρνηση ύστερα από τον ευρύ ανασχηματισμό της περασμένης εβδομάδας με την αντικατάσταση 10 υπουργών αλλά με πρώτο πραγματικό θύμα μέχρι στιγμής την οικονομία.
Αναμένεται κύμα αυξήσεων
Η πολιτική κρίση των τελευταίων ημερών με την έντονη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το θρησκευτικό τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν και με το δικαστικό σώμα, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις αγορές στέλνοντας την τουρκική λίρα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το ευρώ στα ύψη, πράγμα που αναμένεται να προκαλέσει αυτό που όλοι φοβούνται στην Τουρκία: Αυξήσεις. Πράγματι κύμα αυξήσεων αναμένεται να πλήξει τα τουρκικά νοικοκυριά από αυτήν την εβδομάδα ιδιαίτερα σε εισαγόμενα είδη όπως πετρέλαιο, βενζίνη και φυσικό αέριο, γράφει η Deutsche Welle.
Χιλιάδες πολίτες σπεύδουν ήδη να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, ενώ οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η πολιτική κρίση των τελευταίων ημερών εισήγαγε έναν παράγοντα αστάθειας στο σύστημα, που ήταν απών εδώ και χρόνια. Η Τουρκία θα είναι η 17η οικονομία του πλανήτη το 2013 και η 12η το 2028, προβλέπει πρόσφατη έρευνα του Βρετανικού Κέντρου Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας (CEBR), ωστόσο επισημαίνει παράλληλα ότι «η προοπτική για την Τουρκία εξαρτάται από την πολιτική σταθερότητα και οι συνεχιζόμενες ταραχές σαν και αυτές του 2013 μπορεί να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις και ως εκ τούτου την ανάπτυξη».
Όλα τα μέτωπα ανοιχτά
SigmaLive
