Δίαυλος επικοινωνίας για το εθνικό πρόβλημα

Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιαννάκης Ομήρου επαναβεβαίωσαν τις ιστορικές σχέσεις ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ και συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επαφή

ΟΙ ΔΥΟ ΑΡΧΗΓΟΙ έκαναν λόγο για κοινές ανησυχίες, προβληματισμούς και προσεγγίσεις στο Κυπριακό


Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είχαν χθες συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ, την πρώτη μετά την εκλογή του κ. Παπαδόπουλου στην προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Οι δύο αρχηγοί επαναβεβαίωσαν τις ιστορικές σχέσεις συμπόρευσης που έχουν τα κόμματά τους, ενώ δήλωσαν ότι θα βρίσκονται σε στενή επαφή, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος.

Είναι πολύ καλά γνωστό, είπε ο Γιαννάκης Ομήρου, μετά το πέρας της συνάντησης, ότι η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ έχουν μια ιστορία συμπόρευσης και κοινών αγώνων εδώ και δεκαετίες, τα στελέχη των δύο κομμάτων ακόμη και πριν από τη δημιουργία των κομμάτων στήριξαν τον Εθνάρχη Μακάριο σε δύσκολες ώρες της κυπριακής ιστορίας, συμπορεύτηκαν μαζί, στις δύσκολες ώρες των απειλών κατά της Δημοκρατίας, κατά του Προέδρου Μακαρίου και για την αποτροπή επιβολής νόθων και αντεθνικών λύσεων στο Κυπριακό.

Συνεπώς, σημείωσε, είναι αυτονόητο -είναι ένα από τα θέματα που συζητήσαμε- τα δύο κόμματά μας θα βρίσκονται σε στενή επαφή για να αντιμετωπίσουμε και τις σημερινές προκλήσεις που συσσωρεύονται στον κυπριακό ορίζοντα.

Κοινοί αγώνες

Από την πλευρά του, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο κόσμος της ΕΔΕΚ και ο κόσμος του ΔΗΚΟ έχουν δώσει μαζί κοινούς και ιστορικούς αγώνες ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κι αυτή η δημοκρατική παράταξη συνεχίζεται και σήμερα, γιατί, παρά τις όποιες διαφωνίες μας, έχουμε κοινές ανησυχίες, κοινούς προβληματισμούς ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το εθνικό θέμα.
Κι αυτή η συνεργασία, υπογράμμισε, πρέπει να συνεχιστεί, καθώς η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ είναι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, κι αυτός ο χώρος έχει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά την περιφρούρηση των εθνικών μας συμφερόντων.

Η συνεργασία, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα για την επίτευξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που θα διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού στην πατρίδα μας, για την αποτροπή οποιωνδήποτε προσπαθειών εκτροπής από μια σωστή διαχείριση του κυπριακού προβλήματος.

Απόσυρση εγγράφων

«Και, βεβαίως», συνέχισε, «να μπορέσει να βγει ο τόπος από τη σημερινή βαθιά οικονομική κρίση, για να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή και να διαχειριστούμε και τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, το φυσικό αέριο, ενδεχομένως και το πετρέλαιο στον υποθαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μια σωστή εθνική ενεργειακή στρατηγική».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, τόνισε ότι είναι πολύ καλά γνωστόν ότι βρισκόμαστε μπροστά στη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία, κακοπιστία και στρεψοδικία και στην άρνηση της τουρκικής πλευράς να αποδεχτεί μια σαφή και μη επιδεχόμενη οποιαδήποτε αμφισβήτηση διαπραγματευτική βάση.

«Θέση μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει εμμονή στη διαμόρφωση μιας τέτοιας διαπραγματευτικής βάσης προτού ξεκινήσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες και τα έγγραφα τα οποία ανταλλάσσονται τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον όσον αφορά την ε/κ πλευρά και την Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να αποσυρθούν, για να απεγκλωβιστούμε από αυτήν τη διαδικασία της ανταλλαγής εγγράφων, που κρίνω ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνη», σημείωσε περαιτέρω ο κ. Ομήρου.

Επωφελής επικοινωνία

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε από την πλευρά του ότι τα δύο κόμματα ανέπτυξαν τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την οικονομία, το φυσικό αέριο κι άλλα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης. «Θεωρώ», κατέληξε, «ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και ιδιαίτερα επωφελές για τον τόπο μας, αν αυτή η επικοινωνία συνεχιστεί έτσι, ώστε μέσα από τις θέσεις των δύο κομμάτων να καταφέρουμε να συνδιαμορφώσουμε, στον βαθμό που μπορούμε, κοινές λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αυτήν τη στιγμή ταλανίζουν τον τόπο και τον λαό μας».

Σκάφη Ανοικτής Θαλάσσης

Κληθέντες, εξάλλου, να τοποθετηθούν για τα σκάφη ανοικτής θαλάσσης που ενέκρινε η Κυβέρνηση, ο κ. Ομήρου είπε πως «τα θέματα αυτά τυγχάνουν χειρισμού σε επίπεδο Βουλής, από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας δυνάμει της ισχύουσας νομοθεσίας».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που διεξάγονται αυτήν τη στιγμή στην Επιτροπή Άμυνας θεωρώ ότι αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το ΔΗΚΟ είναι υπέρ ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου.