Ο ΠΡΩΗΝ βουλευτής και δικηγόρος Ανδρέας Σ. Αγγελίδης καταχώρισε διά του δικηγόρου κ. Αχιλλέα Αιμιλιανίδη προσφυγή εναντίον της απόφασης του Επάρχου Κερύνειας, με την οποία απέρριψε το αίτημα για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Κερύνειας.
Η προσφυγή αυτή, πέραν από πολλούς άλλους λόγους ακύρωσης, θέτει θέμα ότι η απορριπτική απόφαση λήφθηκε στη βάση του άρθρου 16 του Νόμου 40/1980, το οποίο βρίσκεται σε αντίθεση ή/και ασυμφωνία με το Σύνταγμα και ιδιαίτερα το άρθρο 28, που κατοχυρώνει την αρχή της ισότητας και της απαγόρευσης των διακρίσεων, το άρθρο 13 που κατοχυρώνει το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης και διαμονής σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένης και της Κερύνειας, καθώς και του άρθρου 3 του Πρωτοκόλλου 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε συνδυασμό με τα άρθρο 14 και 5 της Σύμβασης, εφόσον ο Αιτητής αποστερείται, αντίθετα προς τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά του, το δικαίωμα να επιθυμεί να έχει την κατοικία του στην Κερύνεια και να εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Κερύνειας. Δηλαδή λήφθηκε αντίθετα προς το κοινοτικό κεκτημένο και ιδιαίτερα την αρχή της ελεύθερης εγκατάστασης.
Τα γεγονότα που στηρίζουν το αίτημα αυτό της προσφυγής είναι:
Ο Αιτητής, ο οποίος έχει τιμηθεί στις 10.12.2008 από το Δημοτικό Συμβούλιο Κερύνειας με την ιδιότητα του Επίτιμου Δημότη Κερύνειας, είχε ανέκαθεν την πρόθεση να εγκατασταθεί μόνιμα στην Κερύνεια, με τη συμπλήρωση της συντάξιμης ηλικίας, ασκώντας το δικαίωμά του ελεύθερης εγκατάστασης, πλην όμως παρεμποδίζεται να το πράξει από τον τουρκικό στρατό, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης κατοχής στην Κύπρο. Με αίτημά του ημερ. 17.7.2013 ζήτησε ως άσκηση ατομικού δικαιώματος ελεύθερης επιλογής, όπως εγκριθεί η εγγραφή του στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Κερύνειας και όπως διαγραφεί από τον αντίστοιχο κατάλογο του Δήμου Έγκωμης.
Όμως, στις 3/10/2013 του στάλθηκε επιστολή απόρριψης του αιτήματός του, με το αιτιολογικό ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη εκλογική νομοθεσία, στους εκλογικούς καταλόγους των κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων εγγράφονται μόνο όσοι πολίτες είναι κάτοχοι προσφυγικών ταυτοτήτων, με τόπο προέλευσης συγκεκριμένο Δήμο ή Κοινότητα. Ο Αιτητής, με την προσφυγή του, ισχυρίζεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση βρίσκεται σε αντίθεση με τη θέλησή του, ως επίσης με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κοινοτικό κεκτημένο.