Για τους υδρογονάνθρακες στη βελγική πρωτεύουσα Υπουργός Ενέργειας
Τα έσοδα από τις άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης ΦΑ στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να αποτελέσουν μεσοπρόθεσμα τονωτικές ενέσεις για την οικονομία, όμως τα πραγματικά οφέλη θα προέλθουν στη συνέχεια, δηλώνει ειδικός για την ενέργεια
Τις εξελίξεις και τους σχεδιασμούς της Κύπρου σε σχέση με την εκμετάλλευση των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα παρουσιάσει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Λακκοτρύπης θα έχει σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους σημαντικών δεξαμενών σκέψης, εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία ενέργειας, καθώς και των οργάνων της ΕΕ. Επίσης, ο Υπουργός θα συναντηθεί σήμερα με δημοσιογράφους από κοινοτικά έντυπα, διεθνή πρακτορεία και ευρωπαϊκές εφημερίδες, τους οποίους θα ενημερώσει για τα ζητήματα υδρογονανθράκων. Ο Γιώργος Λακκοτρύπης επιστρέφει στην Κύπρο αύριο Τετάρτη.
Ρεπορτάζ του CNN για το ΦΑ της Κύπρου
Τα έσοδα από τις άδειες έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να αποτελέσουν μεσοπρόθεσμα τονωτικές ενέσεις για την οικονομία, όμως τα πραγματικά οφέλη, από τη δημιουργία και ανάπτυξη και θέσεων εργασίας, θα προέλθουν στη συνέχεια, δηλώνει ο Αμίτ Μορ, Εκτελεστικός Διευθυντής της Eco Energy Ltd, μιας συμβουλευτικής εταιρείας ειδικευμένης στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και των υποδομών.
Οι δηλώσεις του Α. Μορ φιλοξενούνται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας του CNN, για τις προοπτικές που δίνει η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο, εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μορ δηλώνει ότι βασιζόμενη στα μέχρι στιγμής αποθέματα φυσικού αερίου, όπως έχουν εκτιμηθεί, η Κύπρος δεν μπορεί να στηρίξει τη δημιουργία ενός τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, προσθέτοντας πως το τερματικό θα ήταν βιώσιμο, αν η Κύπρος προχωρούσε σε συμφωνία με το Ισραήλ για υγροποίηση των επιπλέον αποθεμάτων από το τεμάχιο Ταμάρ και Λεβιάθαν, τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά της Αφροδίτης.
Χρειάζεται υπομονή
Ο κ. Μορ σημειώνει, επίσης, ότι οι Κύπριοι πρέπει να επιδείξουν υπομονή, καθώς χρειάζεται ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για να φανούν τα οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στη χώρα. Όπως σημείωσε, στον κόλπο του Μεξικού και στη Βόρεια Θάλασσα χρειάστηκαν από 10 μέχρι 20 χρόνια για να φανούν τα οφέλη των ανακαλύψεων των φυσικών πόρων.
Στο ρεπορτάζ του CNN, το οποίο ξεκινάει με την πρόταση «βαθιά κλεισμένος κάτω από τη θάλασσα, νοτίως της Κύπρου, βρίσκεται ένας πνεύμονας θησαυρού φυσικού αερίου, που θα μπορούσε να απαλύνει την κακή κατάσταση της οικονομίας της χώρας», φιλοξενούνται δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, ότι η Κύπρος δεν εναποθέτει τις ελπίδες της για έξοδο από την κρίση στο φυσικό αέριο, «αλλά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα αναζητούμενα παράπλευρα οφέλη».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λακκοτρύπης εκφράζει την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μέχρι το 2020, ώστε η Κύπρος να δει άμεσα οφέλη από το φυσικό αέριο.
Παρουσίαση θέματος για το Φυσικό Αέριο
Εν τω μεταξύ, το «Professional Risk Managers’ International Association» (PRMIA) Κύπρου ανακοίνωσε χθες ότι διοργανώνει εκδήλωση, με τίτλο «Φυσικό Αέριο - Αντίκτυπος στην Κυπριακή Οικονομία και η Διαχείριση των Κινδύνων που Συνεπάγονται», από τον κύριο Σόλωνα Κασίνη, η οποία θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου 2013, στις 18:30, στον χώρο του «English School Old Boys and Girls Association Clubhouse».
Θα μπορέσει το Φυσικό Αέριο να σώσει την οικονομία της Κύπρου; Θα γίνει η Κύπρος περιφερειακό κέντρο ενέργειας; Σίγουρα οι ενεργειακοί πόροι που εντοπίστηκαν δεν έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Ταυτόχρονα, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που περιπλέκουν την κατάσταση. Η παρουσίαση αυτή επιδιώκει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρονται.
Η παρουσίαση θα γίνει από τον Σόλωνα Κασίνη, Πρόεδρο του «Solon Kassinis Energy Training School & Research Centre», του πανεπιστημίου UCLan Κύπρου.
Δωρεάν συμμετοχή
Για εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα: PRMIA Cyprus Invitation (http://www.prmia.org/civicrm/event/info?reset=1&id=6217) ή να αποστέλλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση [email protected]. Η συμμετοχή στην παρουσίαση, καθώς επίσης και η εγγραφή μέλους με απλή ιδιότητα, είναι δωρεάν.
Το PRMIA διαθέτει 65 παραρτήματα σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 90.000 μέλη. Τα μέλη της είναι υψηλού επιπέδου επαγγελματίες διαχείρισης κινδύνων. Το PRMIA είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύνδεσμος, αφιερωμένος στον καθορισμό και την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης κινδύνων μέσω εκπαίδευσης, εκδηλώσεων, δικτύωσης και προσφοράς απευθείας πόρων στην ιστοσελίδα της. Παρέχει επίσης πιστοποίηση του επαγγελματικού τίτλου PRM σε επαγγελματίες διαχείρισης κινδύνων. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει στο http://www.prmia.org.
Ενημερώνει τις Βρυξέλλες ο Λακκοτρύπης
SigmaLive
