Το Κυπριακό συζήτησαν στο Λονδίνο Μαυρογιάννης-Λίντινγκτον
«Στην πραγματικότητα το Κυπριακό έχει τελειώσει», υποστήριξε προκλητικά ο Τ/κ διαπραγματευτής, επισημαίνοντας ότι αυτό που απομένει είναι η διαδικασία του «πάρε-δώσε»
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ άμεση αναθεώρηση στρατηγικής, υποδεικνύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και το μέλλον της διαδικασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, με τον Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντέιβιντ Λίντινγκτον, στο Φόρεϊν Όφις, την περασμένη Πέμπτη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση ήταν «θετική και εποικοδομητική», και πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα, καθώς οι δύο άνδρες γνωρίζονται από την εποχή που ο κ. Μαυρογιάννης, ως ομόλογος στην ουσία του Βρετανού Υφυπουργού, είχε την ευθύνη της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ.
Ωστόσο, το σκηνικό στο Κυπριακό πυροδότησαν νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος, νωρίτερα, εντός της εβδομάδας, είχε γίνει δεκτός από τον κ. Ντ. Λίντινγκτον.
Παρουσιάζοντας την προσέγγιση της τ/κ πλευράς επί των βασικών πτυχών της διαπραγμάτευσης, ο κ. Οζερσάι εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις προτάσεις που καταθέτει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, όπως η πρόταση για την προεδρία στο κεφάλαιο για τη διακυβέρνηση.
Εικόνα ανοικτού τέλους
Εξάλλου, σε δηλώσεις του από το Λονδίνο στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, ο κ. Οζερσάι υποστήριξε ότι «στην πραγματικότητα το Κυπριακό έχει τελειώσει»,
επειδή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όλα έχουν εξαντληθεί, και αυτό που απομένει να γίνει είναι ένα βήμα με βήμα πάρε-δώσε μεταξύ των πλευρών, το οποίο θα καλύψει τη διαφορά. Αυτήν τη στιγμή, πρόσθεσε, στις διαπραγματεύσεις «δυστυχώς υπάρχει μια εικόνα ανοιχτού τέλους».
Ορισμένες εξελίξεις, που προέκυψαν την επομένη της εκλογής Αναστασιάδη, δήλωσε, δεν ήταν και τόσο ευχάριστες, αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε κάποιους όρους για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως παραχωρήσεις από τουρκικής πλευράς στο θέμα των Βαρωσίων, συμμετοχή της ΕΕ στη διαπραγμάτευση και αργότερα την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.
«Αυτό, για να το πούμε ξεκάθαρα, προκάλεσε απογοήτευση», τόνισε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως, «παρόλ' αυτά, δεν έχουν εξαντληθεί οι ελπίδες τους».
Υπέδειξε, επιπρόσθετα, ότι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να γίνει στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού ή με τη συγκατάθεση και των Τ/κ. Σε τέτοια περίπτωση, τόνισε, το Κυπριακό μπορεί να λυθεί εντός μερικών μηνών.
Έντονες αντιδράσεις κομμάτων
Οι δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων, τα οποία στηλίτευσαν γι' ακόμη μια φορά την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, αλλά και επέκριναν ταυτόχρονα τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο Κυπριακό
Σε δηλώσεις της η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, κατήγγειλε ο Κ. Οζερσάι συνεχίζει να «αλωνίζει» τα Υπουργεία Εξωτερικών ανά την υφήλιο και επιχειρεί συστηματικά να αποδώσει ευθύνες στην πλευρά μας, προτείνοντας λύσεις εθνικού ξεκαθαρίσματος και ισχυριζόμενος ότι «το Κυπριακό τελείωσε», σε μια νέα εκδήλωση έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας. Υπό αυτά τα δεδομένα, υπέδειξε, επιβάλλεται απεγκλωβισμός από το Κοινό Ανακοινωθέν και χάραξη νέας στρατηγικής στο Κυπριακό.
«Ο κ. Οζερσάι έδωσε νέο ρεσιτάλ αδιαλλαξίας. Διατεινόμενος κατά τρόπον προκλητικό ότι "το Κυπριακό στην πραγματικότητα έχει τελειώσει" και ισχυριζόμενος ότι "τα πάντα εξαντλήθηκαν", υπέδειξε ότι "εκείνο που θα πρέπει να γίνει είναι ένα είδος πάρε-δώσε"» τόνισε η κ. Ερωτοκρίτου, προσθέτοντας ότι, «η τουρκική πλευρά, έχοντας, δυστυχώς, διασφαλίσει τη συζήτηση στα ζητήματα που πρωτίστως την ενδιαφέρουν, αρνείται να υπεισέλθει στα ζητήματα ουσίας, που αφορούν στο εδαφικό και στο περιουσιακό, και προτείνει προκλητικά λύσεις εθνικού ξεκαθαρίσματος».
Ως εκ τούτου, υπογράμμισε, «επιβάλλεται -έστω και ετεροχρονισμένα- να χαραχθεί νέα στρατηγική στο Κυπριακό, ως αποτέλεσμα κοινής διαβούλευσης των πολιτικών δυνάμεων και λαμβάνοντας ουσιαστικά υπόψη τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων και την ιδιότητα του πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Διάλογος κωφών…
Η διαδικασία των συνομιλιών στο Κυπριακό οδηγήθηκε σε διάλογο κωφών, διαπιστώνει το ΚΣ ΕΔΕΚ, που, διά του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, διατύπωσε τη θέση ότι το συζητούμενο δεν είναι μια διαδικασία δίκην εμπορικής συναλλαγής, αλλά ο σεβασμός προς το διεθνές δίκαιο.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Παπαδάκης επισήμανε ότι οι δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή ότι «το Κυπριακό έχει τελειώσει» και ότι «πρέπει να ξεκινήσει ένα είδος πάρε-δώσε» καταδεικνύουν ότι οι συνομιλίες έχουν οδηγηθεί, με ευθύνη της τουρκικής πλευράς, σε «διάλογο κωφών».
Πρόσθεσε πως «ενώ η τουρκική πλευρά δεν έχει καταθέσει τις θέσεις της για την ουσία του Κυπριακού, δηλαδή την αποχώρηση των στρατευμάτων, την απομάκρυνση των εποίκων, την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, προβάλλει τη θρασεία απαίτηση για το διαβόητο πάρε-δώσε».
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «με τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου έχει επιτραπεί στην τουρκική πλευρά όχι μόνο να στρεψοδικεί, αλλά και να προβάλλει έκνομες απαιτήσεις», προσθέτοντας ότι «επιβάλλεται, έστω και τώρα, η ρεαλιστική αποτίμηση των δεδομένων και η χάραξη στρατηγικής γι' αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας.
Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι η προσεχής σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου προσφέρεται για συλλογική διαβούλευση και λήψη αποφάσεων.
Σχέδιο Β'
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τουρκική πλευρά, όπως φαίνεται και με τις τελευταίες δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι, προχωρεί ολοταχώς στην υλοποίηση του πλάνου Β'.
«Η βιασύνη της τουρκικής πλευράς, να εισέλθουν οι συνομιλίες στο στάδιο του πάρε-δώσε, αποσκοπεί είτε στο να μας επιβάλουν λύση που να ικανοποιεί όλες τις τουρκικές απαιτήσεις, είτε να οδηγήσει σε επίρριψη ευθυνών με υπόλογη και πάλι την ελληνοκυπριακή πλευρά», δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, εκφράζοντας παράλληλα, την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο δεν θα αρκεστούν σε απλή ενημέρωση, λέγοντας πως οφείλουν να ετοιμάσουν ένα πλάνο Β΄ για την ελληνοκυπριακή πλευρά και μια στρατηγική, ικανή να ανατρέψει τους εξόφθαλμους πια τουρκικούς σχεδιασμούς και στόχους.
«Διαφορετικά, θα βρεθούμε ουραγοί των εξελίξεων και το κόστος πάνω στο εθνικό μας ζήτημα θα είναι τεράστιο», πρόσθεσε.