Το μέλλον του Μακαρείου Σταδίου, η διαχείριση, οι ευθύνες των αρμόδιων φορέων και η διασφάλιση της ιστορικής του κληρονομιάς, απασχόλησαν σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, με μέλη της Επιτροπής να επισημαίνουν την ανάγκη για χρονοδιαγράμματα εργασιών και λύσεις για τη συνέχιση της δραστηριότητας των σωματείων που φιλοξενούνται εκεί.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας,ο οποίος ήταν και εισηγητής του θέματος, ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ότι το Μακάρειο Στάδιο κλείνει, χωρίς όμως να υπάρχει σχεδιασμός ή χρονοδιαγράμματα για την λήψη απόφασης για το τι μέλλει γενέσθαι και χωρίς μελέτες για την κάλυψη των αναγκών που αναφύονται, ως συνέπεια της απόφασης αυτής.

Είπε ότι «ξεσπιτώνονται προσφυγικά σωματεία, τα οποία έχουν εκφράσει σαφείς προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων του ΚΟΑ ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της αναβάθμισης άλλων σταδίων για την κάλυψη των αναγκών».

Σημείωσε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσει το πρωτάθλημα και ότι έχουν εκφραστεί σαφείς ανησυχίες για το αν θα μπορέσουν οι αρμόδιοι να ανταποκριθούν στα αιτήματα για αναβάθμιση των γηπέδων. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, θα επηρεαστεί πρωτάθλημα και της β’ κατηγορίας, ίσως και άλλες κατηγορίες. «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, ούτως ώστε να επισπευθούν, πάντα στα πλαίσια της διατήρησης της ποιότητας, οι όποιες διαδικασίες», υπογράμμισε.

Επεσήμανε ότι όταν το στάδιο έκλεισε, «δεν υπήρχε κανένα απολύτως ξεκάθαρο πλάνο για την επόμενη μέρα, καμιά ξεκάθαρη στρατηγική, κανένα χρονοδιάγραμμα, καμία εξήγηση στους αθλητές, στους συλλόγους ή στην κοινωνία», κάνοντας λόγο για «μία περίπτωση διοικητικής αδράνειας και θεσμικής εγκατάλειψης».

«Ελπίζουμε να έχουμε κάτι σαφές και σίγουρα θα είμαστε εδώ να το κρίνουμε και να βοηθήσουμε στα μέτρα που μπορούμε», κατέληξε, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να διατηρηθεί η ιστορική ταυτότητα του χώρου. Υπογράμμισε, κλείνοντας, ότι το Μακάρειο Στάδιο «είναι κομμάτι της αθλητικής και κοινωνικής ιστορίας και μνήμης της Κύπρου».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι ζητήθηκαν από τον ΚΟΑ χρονοδιαγράμματα για υλοποίηση του σχεδιασμού για το Μακάρειο Στάδιο. Ζήτησε, ακόμα, να δοθούν διέξοδοι στις προσφυγικές ομάδες Ηρακλής Γερολάκκου, Εθνικός Άσσιας και Διγενής Μόρφου μαζί με την ΠΑΚ Κερύνειας, για να μπορούν να έχουν χώρο στον οποίο να αγωνίζονται από τον Σεπτέμβρη μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί, για το Στάδιο.

Παράλληλα, η Επιτροπή συζήτησε σήμερα αυτεπάγγελτα και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία των σωματείων της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κολύμβησης, με εισήγηση των Βουλευτών Χρίστου Χριστοφίδη, Αντρέα Καυκαλιά, Χρίστου Χριστόφια, Γιώργου Κάρουλλα, Μάριου Μαυρίδη και Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ότι η απόφαση για ανακατανομή των διαδρομών στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο, λήφθηκε χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους. «Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την απουσία άλλων διαθέσιμων χώρων προπόνησης, θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των Ναυτικών Ομίλων των τριών Επαρχιών», σημείωσε.

Πιο συγκεκριμένα, για τον Ναυτικό Όμιλο Κερύνειας είπε ότι εδώ και «αρκετά χρόνια έχει προκύψει ζήτημα σε σχέση με τη στέγαση και τη λειτουργία του, αφού το τεμάχιο για το οποίο είχε αιτηθεί να του παραχωρηθεί, διαφάνηκε ότι είχε μισθωθεί στο Υφυπουργείο Τουρισμού».

«Για το σημερινό θέμα, ενόψει του γεγονότος ότι  ο αριθμός των αγωνιστικών κολυμβητηρίων, είναι μικρότερος από τις ανάγκες, καλούμε τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού  να έρθει σε ουσιαστική συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους, έτσι ώστε από τη μια να προστατευθεί ο πρωταθλητισμός, αλλά και από την άλλη να μην αποκλειστούν οι τρεις Ναυτικοί Όμιλοι από τη δυνατότητα συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα  και πρωτίστως στην επιβίωση τους», ανέφερε η κ. Σούπερμαν.

Πηγή: ΚΥΠΕ