Ξεκάθαροι οι Τούρκοι για Βαρώσια - υπηκοότητα και λύση επί ίσοις όροις
Συζήτηση επί της διαδικασίας θα έχουν σήμερα, κατά τη δεύτερη συνάντησή τους μετά την επίτευξη συμφωνίας επί του κοινού ανακοινωθέντος, οι δύο διαπραγματευτές


Με θέματα που αφορούν τη διαδικασία των συνομιλιών αναμένεται να ασχοληθούν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, κατά τη σημερινή, δεύτερη, μετά την επίτευξη συμφωνίας για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, συνάντησή τους, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Μισέλ Μποναρντό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η σημερινή συνάντηση έχει καθοριστεί για τις 11.00 το πρωί και σε αυτήν θα παρακαθήσουν, εκτός από τους Μαυρογιάννη και Οζερσάι, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της Αποστολής των Καλών του Υπηρεσιών Λίζα Μπάτενχαϊμ, ο Ανώτερος Σύμβουλος της Δύναμης Wlodek Cibor και η ομάδα των συνεργατών τους. Στη συνάντηση, ενδεχομένως να παρευρεθεί και νομικός σύμβουλος.

Την ίδια ώρα, έγκυρες πηγές επιβεβαίωσαν ότι οι εκατέρωθεν επισκέψεις των δύο διαπραγματευτών σε Άγκυρα και Αθήνα έχουν καθοριστεί για την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, όπως είχε αναφέρει προ διημέρου ο Τούρκος διαπραγματευτής.

Έτοιμοι για επί της ουσίας διαπραγμάτευση
Την ετοιμότητα της τ/κ πλευράς, να αρχίσει διαπραγματεύσεις επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού, εξέφρασε ο Τ/κ διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι.
Σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά έχει εκφράσει ήδη τις απόψεις της σχετικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι είναι σειρά της ε/κ πλευράς να εκφράσει τις δικές της απόψεις.
Ο κ. Οζερσάι πρόσθεσε, παράλληλα, ότι έχει ζητηθεί από την ε/κ πλευρά να ξεκαθαρίσει κατά πόσον οι προτάσεις των προηγούμενων ηγετών της βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών ή εάν πρόκειται να τις αποσύρει, ενώ τόνισε ότι η τ/κ πλευρά έχει ως στόχο να αυξήσει τις συγκλίσεις και να εισέλθει στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε διαιρεμένοι»
Σε δηλώσεις του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε χθες ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται, είναι ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων να οδηγήσει σε μια λύση που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, χωρίς να παραγνωρίζει τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, ενώ τόνισε πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμείνουμε διαιρεμένοι», ούτε «να διακινδυνεύσουμε την ύπαρξη του Ελληνισμού σ’ αυτήν τη χώρα». Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να νομίζουμε ότι μπορεί να επιβιώσουμε είτε εμείς είτε οι Τ/κ χωρισμένοι, υπέδειξε. Υπογράμμισε, παράλληλα, τη συμβολή «σημαντικών φίλων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Αμερική», για την ευόδωση αυτής της προσπάθειας.

«Θα πρέπει να πω ότι αγωνιζόμαστε για να δούμε την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, να επανενώσουμε το νησί και τη χώρα μας, και καθήκον μας είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες έτσι, ώστε οι κάτοικοι αυτής της χώρας, που είναι μέλος της ΕΕ, οποιασδήποτε καταγωγής, Ε/κ και Τ/κ, να μπορέσουν να ξαναζήσουν μαζί», επισήμανε περαιτέρω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λύση για… δύο
Στις εξελίξεις αναφέρθηκε και ο Τ/κ ηγέτης Ντ. Έρογλου, ο οποίος επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να φτάσουν σ’ ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι στον «λαό» πρέπει να δοθεί μια συμφωνία που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή στα δημοψηφίσματα.

Τόνισε, επιπρόσθετα, ότι πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις που θα διασφαλίσουν τα οφέλη του τ/κ «λαού» με ίσους όρους.
Εξάλλου, αναφερόμενος σε «ανησυχίες» για την επιστροφή της Μόρφου και το θέμα των υπηκοοτήτων, ο Ντερβίς Έρογλου σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη στην αρχή και το πάρε-δώσε δεν ξεκίνησε ακόμα.

Η διαδικασία
Θα γίνονται δύο μέρες διαπραγματεύσεις την εβδομάδα και τις υπόλοιπες προετοιμασία, διευκρίνισε, καθώς πρέπει να εξετασθούν οι λεπτομέρειες των απόψεων που θα τεθούν και να ληφθούν αποφάσεις. «Όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και συζητούνται κάποια θέματα, θα πρέπει οι ηγέτες να παρακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα γι’ αυτά. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί τίποτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπροστά μας», είπε.

Δεν υπάρχει θέμα Βαρωσίων
Αναφερόμενος στο θέμα των Βαρωσίων, επισήμανε ότι η ε/κ πλευρά έθεσε το θέμα ως ΜΟΕ και προσπάθησε να ενεργοποιήσει τη διεθνή κοινότητα, σημείωσε ωστόσο ότι στις διαπραγματεύσεις τα πάντα εκτελούνται με το πάρε-δώσε και στην ατζέντα δεν υπάρχει θέμα «δώστε τα Βαρώσια».

Ο κ. Έρογλου αναφέρθηκε και στο θέμα των υπηκοοτήτων, ενόψει του ενδεχομένου να υπάρξουν δημοψηφίσματα, ξεκαθαρίζοντας ότι «όλοι τους» στα κατεχόμενα «είναι υπήκοοι του ψευδοκράτους». Αύριο, συνέχισε, εάν γίνει μια συμφωνία και πάει σε δημοψήφισμα, θα ψηφίσουν όλοι όσοι είναι υπήκοοι του ψευδοκράτους. Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε, παράλληλα, τη θέση του ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι από τις κόκκινες γραμμές της τ/κ πλευράς.

«Οι Τούρκοι είναι ξεκάθαροι…»
Εν τω μεταξύ, το Κίνημα Οικολόγων κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει αμέσως συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου να συζητηθούν διεξοδικά οι εξελίξεις αλλά και τα επόμενα βήματα, ενώ υπέδειξε πως με μια λάθος βάση δεν κτίζεται σωστά το οικοδόμημα της λύσης.

Σε δηλώσεις της η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων, Ελένη Χρυσοστόμου, επισήμανε πως οι τελευταίες τοποθετήσεις του κ. Έρογλου και του κ. Ναμί για το θέμα της ομοσπονδιακής δομής του κράτους και το θέμα των Βαρωσίων στέλνουν σαφή μηνύματα όσον αφορά τις τουρκικές θέσεις και επιδιώξεις, ενώ σαφή είναι και τα μηνύματα από την αμερικανική διπλωματία. «Δυστυχώς, τα μηνύματα από τα κατεχόμενα αλλά και την αμερικανική διπλωματία είναι εντελώς διαφορετικά από τα μηνύματα που έρχονται από το εσωτερικό. Όσο και να προσπαθούν κάποιοι να διαφοροποιήσουν ή να ωραιοποιήσουν τα πράγματα, είμαστε ενώπιον μιας πολύ δύσκολης διαπραγματευτικής κατάστασης», τόνισε η κ. Χρυσοστόμου.