Παρά το αίτημα της Επιτροπής Ελέγχου προς τον Στάθη Κιττή για εξηγήσεις
Η Επιτροπή είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο του δ.σ. της CYTA να απαντήσει γιατί αγοράσθηκαν τα δύο τεμάχια, με ποια μεθοδολογία και βάσει ποιας εκτίμησης
Την αλληλογραφία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής τόσο με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου όσο και με τους εκάστοτε Υπουργούς Οικονομικών από το 2006 μέχρι και σήμερα, για την αναγκαιότητα έγκρισης των κανονισμών για τη λειτουργία του Ταμείου Συντάξεων της CYTA και την υπαγωγή του στο Μητρώο του Εφόρου αλλά και ερωτηματικά σε σχέση με τη διαχείριση του Ταμείου και ειδικότερα την αγορά των τουρκοκυπριακών κτημάτων στη Δρομολαξιά εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα η «Σημερινή».
Όπως φαίνεται από την αλληλογραφία, η CYTA και ειδικότερα ο Πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου, Στάθης Κιττής, ουδέποτε απάντησε σε επιστολή της Επιτροπής Ελέγχου με την οποία εκαλείτο να δώσει εξηγήσεις για την αγορά των δύο κτημάτων στη Δρομολαξιά έναντι 27 εκατομμυρίων ευρώ. Φαίνεται επίσης ότι το θέμα της αναγκαιότητας έγκρισης κανονισμών για τη λειτουργία του Ταμείου Συντάξεων της Αρχής εκκρεμεί από το 2006. Το 2012 εγκριθηκαν κανονισμοί από το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Χριστόφια, δεν κατατέθηκαν ωστόσο στη Βουλή για ψήφιση.
Να σημειωθεί όμως ότι σε επιστολή προς τον Πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της CYTA Στάθη Κιττή, την οποία υπογράφει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2012, αναφέρεται ότι οι κανονισμοί εστάλησαν από το Υπουργείο στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών για επεξεργασία. Όμως η CYTA δεν έστειλε πίσω στο Υπουργείο τις εισηγήσεις της για τους κανονισμούς, με αποτέλεσμα να μην αποσταλούν στη Βουλή για ψήφιση. Μάλιστα ο κ. Σιαρλή καλούσε τον κ. Κιττή να προβεί τάχιστα στις δέουσες ενέργειες για τροποποίηση των κανονισμών.
Ο ίδιος ο κ. Κιττής, σε επιστολή του προς τον τέως Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, είχεεκφράσει την έκπληξή του επειδή είχε πληροφορηθεί ότι οι κανονισμοί είχαν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, πράγμα που ο ίδιος δεν γνώριζε, όπως αναφέρει.
Πώς και γιατί αγοράσατε στη Δρομολαξιά;
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει επιστολή της Επιτροπής Ελέγχου προς τον Πρόεδρο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Στάθη Κιττή, ημερομηνίας 13 Σεπτεμβρίου 2012, στην οποία καταγράφονται ερωτήματα των βουλευτών, μελών της Επιτροπής, για τη διαχείριση του Ταμείου Συντάξεων σε σχέση με το έργο AERO στη Δρομολαξιά.
Συγκεκριμένα στην επιστολή εκείνη οι βουλευτές της Επιτροπής ζητούσαν:
-Να αναλυθούν οι λόγοι, το σκεπτικό, η αναγκαιότητα αγοράς, καθώς επίσης και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από το Ταμείο Συντάξεων και Χορηγημάτων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών για να προβεί στην επενδυτική δραστηριότητα που αφορά στην αγορά των δύο τεμαχίων γης στην τοποθεσία Δρομολαξιά - Μενεού έναντι 22.540.000 και 4.450.000 ευρώ αντιστοίχως.
-Να προσκομισθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων που έγιναν αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αγορά των δύο τεμαχίων, τις εκτιμήσεις οίκων εμπειρογνωμόνων που αφορούν την επένδυση αυτή, καθώς επίσης και το ύψος της απόδοσής τους.
-Να κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου η σχετική πρόταση της εταιρείας HEWITT, σύμβουλος της CYTA σε θέματα επενδυσεων, που αφορούσε την επένδυση ποσού ύψους 200 εκατομμυρίων από το Ταμείο Συντάξεων και Χορηγημάτων Υπαλλήλων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, στο εξωτερικό.
Δεν απάντησε ο Κιττής
Να σημειωθεί ότι ο Στάθης Κιττής είχε ζητήσει να του σταλούν τα πρακτικά της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία ασχολήθηκε με την αγορά των δύο τεμαχίων στη Δρομολαξιά, πριν απαντήσει.
Αν και του εστάλησαν τα ερωτήματα των βουλευτών η Επιτροπή Ελέγχου, όπως μας ανέφερε χθες ο Πρόεδρός της, βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, ουδέποτε πήρε απάντηση από τον Πρόεδρο της CYTA.
Ασύγγνωστη αμέλεια
Λίγες μέρες μετά από όσα ακούσθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου για την επένδυση στη Δρομολαξιά, ο Γιώργος Γεωργίου με επιστολή του προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή, ημερομηνίας 24 Σεπτεμβρίου 2012, αναφέρεται σε ανησυχίες που προέκυψαν σε σχέση με την ορθή διαχείριση του Ταμείου Συντάξεων της CYTA καθώς και στη διαπίστωση ότι υπάρχει ασύγγνωστη αμέλεια και καθυστέρηση στη σύνταξη των κανονισμών για τη λειτουργία του, έτσι που να μην τίθεται κάτω από τη στενή εποπτεία και παρακολούθηση της αρμόδιας εποπτικής Αρχής, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα τόσο του Ταμείου της CYTA όσο και άλλων παρόμοιων ταμείων, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή της Επιτροπής Ελέγχου προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών, «η ορθή διαχείριση και η βιωσιμότητα των Ταμείων Συντάξεων και ειδικότερα του Ταμείου Συντάξεων της CYTA αποτελεί ζωτικής σημασίας θέμα, καθότι αυτά τα ταμεία των πολλών εκατομμυρίων σε ορισμένες περιπτώσεις αντανακλούν τον κόπο και τον μόχθο χιλιάδων εργαζομένων στους οργανισμούς αυτούς».
«Από τη συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου», αναφέρεται στην επιστολή προς τον Βάσο Σιαρλή, «καθώς και από άλλες προγενέστερες για το ίδιο θέμα, προέκυψαν έντονες ανησυχίες αναφορικά με τη νομιμότητα αλλά και την ορθή διαχείριση του Ταμείου Συντάξεων της CYTA καθώς επίσης και η διαπίστωση ότι το εν λόγω Ταμείο δεν έχει συμμορφωθεί με τις πρόνοιες τού περί της ίδρυσης, των δραστηριοτήτων και της εποπτείας των ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών νόμου, με το δικαιολογητικό ότι από το 2006 και εντεύθεν δεν έχουν ετοιμασθεί οι σχετικοί κανονισμοί με τους οποίους καθίσταται πρακτικά δυνατή η υπαγωγή του υπό την εποπτεία της αρμόδιας Αρχής Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών. Από τα πιο πάνω συνάγεται ότι υπάρχει ασύγγνωστη αμέλεια και καθυστέρηση στη σύνταξη των εν λόγω κανονισμών, η οποία βαραίνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρμόδιες για το θέμα αυτό Αρχές, έτσι που το εν λόγω Ταμείο καθώς και ενδεχομένως άλλα ταμεία να προβαίνουν σε επενδύσεις οι οποίες δεν τίθενται κάτω από τη στενή εποπτεία και παρακολούθηση της αρμόδιας Αρχής, σύμφωνα με τις επιταγές της συνετής διαχείρισης και σύμφωνα με τη δήλωση αρχών περί επενδυτικής πολιτικής όπως η ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλει να γίνεται, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των ταμείων αυτών, με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα».
Η Επιτροπή Ελέγχου καλούσε στη συνέχεια τον τότε Υπουργό Οικονομικών να προβεί αμέσως σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για επίσπευση των διαδικασιών για άμεση εγγραφή του Ταμείου Συντάξεων της CYTA καθώς και των άλλων παρόμοιων ταμείων στην αρμόδια εποπτική Αρχή αφού, σύμφωνα με τη νομοθεσία, εξήντα μέρες μετά την εγγραφή ενός ταμείου οι ιδρυτές του υποβάλλουν αίτηση για εγγραφή του.
Ευθύνη και στον υπουργό
Επίσης, η Επιτροπή εφιστούσε την προσοχή του Υπουργού Οικονομικών στο γεγονός ότι το υπουργείο του θα επωμίζεται σοβαρό μερίδιο ευθύνης για οποιαδήποτε ζημιογόνα διαχείριση ή επένδυση του Ταμείου της CYTA, αφου σ’ αυτό υπάγεται η Αρχή Τηλεπικοινωνιών.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ανέφερε ότι στο θέμα του ελέγχου του Ταμείου Συντάξεων της CYTA φαίνεται ότι υπήρχε απροθυμία εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών στη σύνταξη των κανονισμών που θα ρυθμίζουν την λειτουργία του.
Καμία απάντηση για τη Δρομολαξιά
SigmaLive
