Οι μαθητές απείχαν χθες από τα μαθήματά τους την 3η περίοδο
Κινδυνεύουν με κλείσιμο οι Τεχνικές Σχολές, λόγω μεγάλου ποσοστού απουσιών από μαθητές που δεν μπορούν να καταβάλουν τα κόμιστρα μεταφοράς τους
Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η αντιπαλότητα μεταξύ της ομοσπονδίας οργανωμένων γονέων και της ΠΣΕΜ από τη μια και των Υπουργείων Συγκοινωνιών και Παιδείας από την άλλη, για το θέμα της επιβολής κομίστρων στα σχολικά λεωφορεία. Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργανώθηκε χθες από την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Οργανωμένων Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, την ΠΣΕΜ, αλλά και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, εκφράστηκε ξεκάθαρα η θέση ότι η επιβολή κομίστρων είναι αντικοινωνικό μέτρο. «Ειδικά σήμερα, με τα τόσα δυσβάστακτα βάρη που καλείται να σηκώσει το κυπριακό νοικοκυριό σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και αυξανόμενης ανεργίας. Γι΄ αυτό τον λόγο, αποφασίσαμε τη λήψη μέτρων, αρχής γενομένης από τη σημερινή αποχή από τα μαθήματα κατά την τρίτη διδακτική περίοδο».
Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Οργανωμένων Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης εξέφρασε την αντίθεσή της στην επιβολή κομίστρων για τη μεταφορά μαθητών με σχολικά λεωφορεία στις 29 Οκτωβρίου, στα πλαίσια συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Ωστόσο, όπως κατήγγειλαν τα μέλη της Συνομοσπονδίας, στις 4 Νοεμβρίου και χωρίς καμίαν άλλη προειδοποίηση, πληροφορήθηκαν ότι θα ξεκινούσε η επιβολή του μέτρου επιβολής κομίστρων στους μαθητές, χωρίς να έχουν κληθεί, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, σε καμίαν άλλη διαβούλευση.
«Οι μισοί μαθητές δεν ήρθαν σχολείο»
Στη διάσκεψη, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Τεχνικών Σχολών, Κυριάκος Σιακαλλής, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των τεχνικών σχολών. Όπως εξήγησε, κατά τη χθεσινή μέρα, οι μισοί μαθητές των τεχνικών σχολών δεν πήγαν στα σχολεία τους. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σιακαλλλή, από τους 4850 που φοιτούν στις τεχνικές σχολές, οι 1000 αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην καταβολή των 15 ευρώ για αγορά του μηνιαίου εισιτηρίου για τις μεταφορές τους, αφού, όπως είπε, βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση, καθώς μένουν μακριά από τα σχολεία τους. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της συντονιστικής των τεχνικών σχολών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να μη λειτουργήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι τεχνικές σχολές. Στο μεταξύ, υπέδειξε ότι δεν θα διστάσουν να προβούν σε «ακραία», όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα αν το Υπουργείο Συγκοινωνιών μείνει αμετακίνητο στις θέσεις του.
Στόχος ο ουσιαστικός διάλογος…
Τις κατηγορίες ότι «οι οργανωμένοι γονείς ενθαρρύνουν τους μαθητές να μένουν εκτός των τάξεών τους» αντέκρουσε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Οργανωμένων Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, Στέφανος Στεφάνου, δηλώνοντας ότι στόχος της στάσης εργασίας δεν είναι να μείνουν οι μαθητές εκτός διδακτικών αιθουσών, αλλά να δοθεί το μήνυμα της αντίθεσης στην επιβολή του μέτρου αυτού.
Εκ μέρους της Παγκύπριας Συντονιστικής Ένωσης Μαθητών, ο πρόεδρος Παναγιώτης Μονογιός τόνισε ότι αίτημα των μαθητών είναι ο ουσιαστικός διάλογος, όπου και οι δύο πλευρές θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση. Την ίδια ώρα ο Παναγιώτης Μονογιός ανέφερε ότι 1 στους 5 μαθητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το εισιτήριο για μεταφορά τους στο σχολείο.
«Δεν έπρεπε να προβούν στο μέτρο αυτό…»
Από την πλευρά του, ο Θέμης Πολυβίου, πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, ξεκαθάρισε ότι «στόχος μας είναι η συμπαράσταση στους μαθητές στη στάση εργασίας τους». Στο μεταξύ διερωτήθηκε πως γίνεται από τη μια να διοργανώνονται έρανοι βοήθειας των άπορων παιδιών, των οποίων οι γονείς δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν ένα σάντουιτς και ένα χυμό και, από την άλλη, το υπουργείο να επιβάλλει κόμιστρα στη μεταφορά τους στο σχολείο. «Θα έπρεπε», πρόσθεσε, «να βρουν λύσεις να μαζέψουν τα 4 εκατομμύρια και όχι να προβούν στο μέτρο αυτό».
Η απάντηση του Υπ. Συγκοινωνιών
Το Υπουργείο Συγκοινωνιών, μέσα από ανακοίνωσή του, απαντά ότι «το νέο σύστημα εισαγωγής κομίστρων για τη μετακίνηση των μαθητών υιοθετήθηκε κάτω από το βάρος των δυσμενών οικονομικών δεδομένων που δημιουργήθηκαν στην Κύπρο, θα βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και δεν αποκλείεται να υπάρξει διορθωτική παρέμβαση εκεί και όπου χρειάζεται».
Την ίδια ώρα, «συνεχάρη» θερμά γονείς και μαθητές, «γιατί, παρά τη δικαιολογημένη δυσφορία που καταγράφεται, ανταποκρίθηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στη λειτουργία του νέου συστήματος, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και πατριωτισμό» και διευκρινίζει, προς άρσιν πιθανών παρανοήσεων, ότι «η απόφαση για κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς μαθητών ελήφθη από την προηγούμενη Κυβέρνηση, με σχετικό διάταγμα στις 12/12/2012, προκειμένου να ικανοποιηθεί σχετική μνημονιακή υποχρέωση».
Κουρσουμπά: Να επανεξεταστούν τα κριτήρια
Επιστολή, με την οποία καλεί τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Τάσο Μητσόπουλο να επανεξετάσει τα κριτήρια των μαθητών που ανήκουν πραγματικά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και αναγκάζονται να πληρώνουν κόμιστρα λεωφορείου για τη διακίνησή τους στα σχολεία, απέστειλε χθες η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά. Η κ. Κουρσουμπά τονίζει ότι η δωρεάν μεταφορά με τα σχολικά λεωφορεία είναι ένα αγαθό που πρέπει να παρέχεται σε όλα τα παιδιά από την Πολιτεία. Είναι θέση, επισημαίνει, την οποία υποστήριξε και προώθησε και στο παρελθόν, σε περίοδο -όπως εθεωρείτο- οικονομικής ευμάρειας στον τόπο. «Πρόκειται για μέτρο κοινωνικής πολιτικής που εξυπηρετεί το συμφέρον των παιδιών και ενισχύει τον παιδοκεντρικό προσανατολισμό της κοινωνίας μας», επισημαίνει.
Επιβάλλεται αναθεώρηση
Η ίδια θεωρεί ότι η απόφαση για παροχή του δικαιώματος της δωρεάν μεταφοράς με σχολικά λεωφορεία στα παιδιά οικογενειών ληπτών Δημόσιου Βοηθήματος είναι εν μέρει ένα μέτρο ορθής κοινωνικής πολιτικής. «Εν μέρει διότι, ενώ η εν λόγω ομάδα παιδιών αποτελεί όντως μια κοινωνικά ευάλωτη ομάδα, δεν είναι η μόνη». Η κ. Κουρσουμπά τονίζει ότι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που καταμετρώνται το τελευταίο διάστημα και οι συνεχείς μειώσεις των απολαβών των εργαζόμενων γονέων, επηρεάζουν τον κοινωνικό ιστό, αφού αυξάνεται ο αριθμός των οικονομικά αδυνάτων και δημιουργούνται νέες κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στο μέτρο αυτό.
Με βάση την εγκύκλιο του ΥΠΠ για τη λειτουργία του θεσμού του σχολικού λεωφορείου, όπως υπογραμμίζει, παιδιά τών οποίων οι οικογένειες δεν είναι λήπτες Δημόσιου Βοηθήματος δεν είναι δικαιούχοι δωρεάν κομίστρων, παρά το ότι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των κομίστρων και εμπίπτουν σε ευάλωτες ομάδες παιδιών. Η κ. Κουρσουμπά τονίζει στην επιστολή της ότι η παροχή του αγαθού αυτού θα πρέπει να είναι στοχευμένη ώστε, το δικαίωμα της δωρεάν μεταφοράς με σχολικά λεωφορεία, να παρέχεται σε όλα τα παιδιά τών οποίων η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους δεν τους επιτρέπει την κάλυψη των κομίστρων, ανεξάρτητα εάν είναι ή όχι λήπτες Δημόσιου Βοηθήματος.
Χωρίς εισιτήριο ένας στους πέντε μαθητές
SigmaLive
