Ένωση Δήμων και Γενικό Λογιστήριο δίνουν άλλη διάσταση στο θέμα
Στη μη τήρηση ενός από τους όρους του δανείου οφείλεται η απαίτηση της αυστριακής τράπεζας για αποπληρωμή του δανείου το συντομότερο, αφού θεωρεί πως πλέον δεν ισχύει


Ένα εικοσιτετράωρο μετά την αποκάλυψη της Γενικής Ελέγκτριας πως το κράτος καλείται να πληρώσει 100 εκατομμύρια ευρώ ως εγγυητής 15 Δήμων, η Ένωση Δήμων Κύπρου και το Γενικό Λογιστήριο, στους οποίους μας παρέπεμψε το γραφείο της Γενικής Ελέγκτριας, ανατρέπουν τα δεδομένα, ξεκαθαρίζοντας πως οι 16, τελικά, Δήμοι που σύναψαν δάνειο με αυστριακή τράπεζα πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους και ότι η απαίτηση της αυστριακής τράπεζας για καταβολή του ποσού που έλαβαν ως δάνειο είναι απότοκο της μη τήρησης ενός από τους όρους του δανείου από τους Δήμους. Δηλαδή, της γνωστοποίησης από αυτούς των ελεγμένων τους οικονομικών στοιχείων για κάθε χρόνο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η απαίτηση της αυστριακής τράπεζας να έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, αφού υπό τις σημερινές συνθήκες το επιτόκιο θα ήταν 10% αντί 1%.

Λάθος παρουσίαση
Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Γραμματέας της Ένωσης Δήμων, Γιάννης Αντωνιάδης, τόνισε πως αδίκως βρέθηκαν εκ νέου στο μάτι του κυκλώνα οι Δήμοι. Όπως εξήγησε, τα όσα αποκάλυψε προχθές η Γενική Ελέγκτρια είναι ένα μέρος του θέματος, το οποίο δεν παρουσιάστηκε όπως έπρεπε. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, 16 Δήμοι και κάποια Συμβούλια Αποχετεύσεων συνήψαν περί το τέλος του 2006 δάνειο από αυστριακή Τράπεζα, με πολύ ευνοϊκούς όρους (euribor + περιθώριο 0,14%, 20 χρόνια αποπληρωμή και 5 χρόνια περίοδο χάριτος). Το ποσό που αντιστοιχεί στους Δήμους είναι 36.219.490 ευρώ (εξαιρουμένων των Συμβουλίων Αποχετεύσεων).

Όλοι ανεξαιρέτως οι Δήμοι πληρώνουν μέχρι στιγμής ανελλιπώς τις δόσεις τους (τόκους συν κεφάλαιο). Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν πρόκειται για κάποιο νέο δάνειο όπως αφέθη να νοηθεί, αλλά αναδιάταξη (ενοποίηση) υφιστάμενων δανείων τα οποία είχαν πολύ ψηλότερα επιτόκια και η νέα διευθέτηση επέφερε σημαντική βελτίωση από τα προηγούμενα», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας πως η εντύπωση που δημιουργήθηκε την Τρίτη δεν είχε καμία σχέση με την όλη πραγματικότητα.

Η Ένωση Δήμων
Σε ανακοίνωσή της, εξάλλου, η Ένωση Δήμων τονίζει πως «είναι λυπηρό να δίνεται η εντύπωση ότι όλοι οι Δήμοι δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους ή ότι όλοι οι Δήμοι δεν κατέθεσαν ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις, διότι αυτό αφορά ελάχιστους (1-2) Δήμους. Από ό,τι μας αναφέρεται από κάποιους Δήμους, οι οικονομικές καταστάσεις στέλνονται εγκαίρως χωρίς, όμως, να είναι ελεγμένες για να μην καθυστερήσουν ένεκα έλλειψης προσωπικού στην Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως ανέφερε και η Γενική Ελέγκτρια. Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να γενικεύεται το θέμα και να δημιουργούνται συστηματικά αρνητικές εντυπώσεις για τους Δήμους, τη στιγμή ακριβώς που οι Δήμοι χρειάζονται στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν για επιβίωση εν μέσω κρίσης, δραστικής αποκοπής της Κρατικής Χορηγίας και μείωση των εισοδημάτων τους από τις χαμηλές εισπράξεις φόρων.

Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις δεν υποβλήθηκαν στην Τράπεζα (όχι κατ’ ανάγκη με υπαιτιότητα των Δήμων) και με αυτή την αφορμή η Τράπεζα ζήτησε άμεση αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού του δανείου, πράγμα που, υπό ομαλές συνθήκες, σε άλλα μέρη του κόσμου δεν θα συνέβαινε. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών, σε σύσκεψη που έγινε με τους εμπλεκόμενους Δήμους, ανέλαβε να χειρισθεί και χειρίζεται το θέμα υπεύθυνα με την Τράπεζα. Η εικόνα αυτή δείχνει καθαρά ότι η κατάσταση δεν είναι όπως παρουσιάστηκε και οι Δήμοι για μιαν ακόμα φορά πλήττονται άδικα, τη στιγμή που αγωνίζονται έντονα για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν», προστίθεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Δήμων.

Άδικος ο πόλεμος
Η Ένωση δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον πόλεμο, όπως τον χαρακτηρίζει, που δέχεται εδώ και χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Οι Δήμοι της Κύπρου, 30 ελεύθεροι και 9 προσφυγικοί, βρίσκονται σήμερα στο στόχαστρο για λάθη που ίσως αφορούν ολόκληρο τον Δημόσιο και Ημιδημόσιο Τομέα και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο άσκησης της κομματικής ζωής του τόπου διαχρονικά. Δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο τα ίδια πρόσωπα, που ίσως πρωταγωνιστούσαν σε άλλες εποχές στην αύξηση του αριθμού των Δήμων και του προσωπικού των Δήμων, εν ονόματι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημοκρατίας, σήμερα να πρωταγωνιστούν στην κατάργηση και απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάπου χρειάζεται κάποιο μέτρο όσον αφορά την εικόνα που δίνεται και τον συνεχιζόμενο πόλεμο φθοράς σ’ αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς που περνούμε και ιδιαίτερα μετά τις αποκοπές των τελευταίων 2-3 χρόνων της τάξης του 45% από τη χορηγία των Δήμων.

Η Ένωση Δήμων Κύπρου θα εργαστεί σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και τη Βουλή για τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, έχοντας υπόψη το γενικότερο οικονομικό φάσμα και τις συνθήκες που δημιουργούνται, αλλά είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν. Εκείνο που πρέπει να αποφευχθεί είναι η ισοπέδωση των πάντων που ίσως δικαιολογημένα παρατηρείται σε πολλά πράγματα που αφορούν αυτό τον τόπο, αλλά δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε μεγαλύτερο από ό,τι πρέπει βαθμό σε σχέση με τους Δήμους», καταλήγει η Ένωση Δήμων, τονίζοντας πως οι Δήμοι διευθετούν τις υποχρεώσεις τους.

Πώς έχουν τα πράγματα
Από πλευράς Γενικού Λογιστηρίου, ο Λογιστής Δημήτρης Μαυρομμάτης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, θέλησε, όπως είπε, να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρομμάτη, το δάνειο στο οποίο αναφέρθηκε η Γενική Ελέγκτρια αφορά σε ενοποιημένο δάνειο που σύναψαν 16 Δήμοι ύψους 115 εκ. ευρώ και στόχο είχε την αποπληρωμή άλλων μικροδανείων. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Μαυρομμάτης τόνισε πως κακώς δόθηκε η εντύπωση πως οι Δήμοι δεν πληρώνουν τις οφειλές τους προς την αυστριακή Τράπεζα, σημειώνοντας πως δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα, συνέχισε, έχει να κάνει με τη μη υλοποίηση ενός από τους όρους των δανείων από πλευράς μερίδας των Δήμων, που έχει να κάνει με την επισύναψη στην τράπεζα των ελεγμένων οικονομικών τους για κάθε έτος.

«Είτε κάποιοι Δήμοι παρέλειψαν να γνωστοποιήσουν στην Τράπεζα τα στοιχεία αυτά είτε δεν πρόλαβαν να τα δώσουν εγκαίρως, η ουσία είναι μία στο θέμα: η Τράπεζα αποφάσισε, εν τη σοφία της, ότι από τη στιγμή που ο όρος αυτός δεν υλοποιείται, θέλει τα χρήματά της πίσω, με αποτέλεσμα το κράτος, ως εγγυητής των Δήμων, να καλείται να πληρώσει την οφειλή αυτή, αφού οι Δήμοι δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα», εξήγησε περαιτέρω, ενώ, ερωτηθείς σχετικά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η απαίτηση αυτή της Τράπεζας να έχει να κάνει και με την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, αφού με τις σημερινές συνθήκες το επιτόκιο του δανείου θα μπορούσε να ήταν 10% αντί 1% που είναι σήμερα.

Αναμένει το «οκ» της Αυστρίας
Ο λογιστής Δημήτρης Μαυρομμάτης, απαντώντας σε ερώτηση, μας διευκρίνισε πως από την πρώτη στιγμή που περιέπεσε στην αντίληψη του Υπουργείου Οικονομικών το γεγονός, υπάρχει πλήρης κινητοποίηση και μελέτη της κατάστασης. «Ο υπουργός έχει ήδη επικοινωνήσει με την ομόλογό του από την οποία ζήτησε εξάμηνη παράταση, ούτως ώστε να δει το κράτος με ποιον τρόπο θα καταφέρει να το αποπληρώσει. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής η Αυστρία δεν απάντησε ούτε θετικά ούτε αρνητικά στο αίτημά μας αυτό», συμπλήρωσε ο κ. Μαυρομμάτης, ενώ απαντώντας σχετικό ερώτημα τόνισε πως, εάν το αίτημα δεν εγκριθεί, το κράτος θα φροντίσει να αποπληρώσει την οφειλή για αποφυγή αρνητικών καταστάσεων.

Οι Δήμοι που πήραν το δάνειο
ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ πως, σύμφωνα με πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Ένωση Δήμων, οι 16 Δήμοι που σύναψαν το δάνειο με την αυστριακή Τράπεζα είναι οι Δήμοι Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Στροβόλου, Λακατάμειας, Αγίου Δομετίου, Λατσιών, Μέσα Γειτονιάς, Αγίου Αθανασίου, Παραλιμνίου, Γερμασόγειας, Δερύνειας, Ιδαλίου, Γεροσκήπου, Αγίας Νάπας και Πόλης Χρυσοχούς. Σημειώνεται, τέλος, πως για κάθε Δήμο το ποσό είναι διαφορετικό.