Ασύγγνωστη προχειρότητα, αδιαφορία, αμέλεια και έλλειψη υπευθυνότητας
Στο 302σέλιδό της Πόρισμα η Ερευνητική Επιτροπή για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες εισηγείται να επεκταθούν οι έρευνες για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων και από άλλα πρόσωπα
Πόρισμα-κόλαφο για τον τέως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Cyta και Διαχειριστή του Ταμείου Συντάξεων της Αρχής Χαράλαμπο Τσουρή, καθώς και για τα υπόλοιπα μέλη του Ταμείου Συντάξεων, συνιστά το πόρισμα της Τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για τις τουρκοκυπριακές περιουσίες. Στο 302σέλιδο έγγραφο αναφέρονται εκτενώς τα όσα διαδραματίστηκαν από τη συμφωνία για την ανέγερση του έργου ΑΕΡΟ και όλα όσα ακολούθησαν, με τις επισημάνσεις σε σχέση με την εμπλοκή Χαράλαμπου Τσουρή να δημιουργούν σειρά ερωτημάτων και την Επιτροπή να συστήνει τη διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων από τον τότε διαχειριστή του Ταμείου Συντάξεων της Cyta. Το πόρισμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ουσία της υπόθεσης του έργου ΑΕΡΟ και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λήφθηκε η απόφαση για τη μεγάλη επένδυση του ταμείου Συντάξεων.
Ζημιές εκατομμυρίων, λόγω προχειρότητας
Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν και τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής, εξάγεται το ασφαλές συμπέρασμα ότι όταν αποφασίστηκε η αγορά των κτιρίων για το ποσό των 19,6 εκατομμυρίων ευρώ, τούτο έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι αβεβαιότητες της επένδυσης, οι οποίες μείωναν την αγοραία αξία του έργου και κατά πόσο πράγματι η εν λόγω αγορά ήταν συνετή και συμφέρουσα επένδυση για το Ταμείο. Γι’ αυτό, μάλιστα, η Επιτροπή εισηγείται, υπό το φως των ευρημάτων της, «να επεκταθούν οι έρευνες για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων και από άλλα πρόσωπα σε σχέση με συγκεκριμένες ενέργειες και δραστηριότητές τους».
Όπως αναφέρεται, μεταξύ πολλών άλλων, «από το σύνολο της μαρτυρίας που τελικά τέθηκε υπόψη της Επιτροπής, το γενικό συμπέρασμα στο οποίο οδηγήθηκε η Επιτροπή είναι ότι οι Διαχειριστές του Ταμείου επέδειξαν ασύγγνωστη προχειρότητα, αδιαφορία, αμέλεια και έλλειψη υπευθυνότητας κατά τη διαχείριση των επενδύσεων και πόρων του Ταμείου, που οδήγησαν σε επενδύσεις αμφιβόλου αποδόσεως για το Ταμείο». Η εκτίμηση αυτή, προστίθεται, «επεκτείνεται και στον γενικό χειρισμό των υποθέσεων του Ταμείου και τον τρόπο λειτουργίας των Διαχειριστών».
Λανθασμένοι υπολογισμοί
Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, το Πόρισμα, που υπογράφουν οι Ελεονώρα Νικολαΐδου (Πρόεδρος), Θάσος Νεοκλέους και Στάλω Αριστείδου (μέλη), εστιάζεται στον ρόλο του Χαράλαμπου Τσουρή ως μέλους της Ad Hoc Επιτροπής που χειρίστηκε το έργο. Η Επιτροπή, αφού αναφέρεται στη σύναψη δεύτερης Συμφωνίας με την ανάδοχο εταιρεία και ενώ το έργο ΑΕΡΟ βρισκόταν σε εξέλιξη, σημειώνει πως αυτή η συμφωνία προέκυψε μετά από απαιτήσεις που προέβαλε η Wadning και οι κατασκευαστές του έργου. Η Επιτροπή αναφέρεται χαρακτηριστικά σε νέους υπολογισμούς που έγιναν μετά την απαίτηση του εργολάβου, τους οποίους χαρακτηρίζει λανθασμένους και εν αμφιβόλω την ύπαρξη αυτής της απαίτησης, και διαπιστώνει ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα του μέλους της επιτροπής.
Τα σημεία που «καίνε» τον Τσουρή
Ειδικότερα σε σχέση με τον ρόλο του Χαράλαμπου Τσουρή στην υπόθεση, η Επιτροπή αναφέρει τα εξής χαρακτηριστικά: «Καθ’ όσον αφορά την εμπλοκή του με το όλο ζήτημα της Δεύτερης Συμφωνίας, όπως έχει αναλυθεί πιο πάνω εν εκτάσει, το σύνολο τής ενώπιον της Επιτροπής μαρτυρίας εύλογα θέτει υπό αμφιβολία την ύπαρξη της συγκεκριμένης απαίτησης ή οποιασδήποτε άλλης σχετικής απαίτησης από τον εργολάβο ή την εταιρεία, και συνακόλουθα το δικαιολογημένο της σύναψης της Δεύτερης Συμφωνίας, όπως παρατίθεται σε λεπτομέρεια πιο πάνω.
Πέραν τούτου, υπό το φως της μαρτυρίας που τέθηκε υπ' όψιν της Επιτροπής, το περιεχόμενο αυτό καθ’ εαυτό του Υπομνήματος, οι μη ανταποκρινόμενοι στην πραγματικότητα υπολογισμοί και παραπομπές της έκτασης και της αξίας του τεμαχίου, και των πραγματικών γεγονότων, οι παραλείψεις για εξασφάλιση ανεξάρτητων εκτιμήσεων ή άλλων στοιχείων που να υποστηρίζουν τις θέσεις και εισηγήσεις του κου Τσουρή, οδηγούν την Επιτροπή στο εύλογο συμπέρασμα ότι προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, τα οποία είχαν μάλιστα μεγάλη οικονομική ζημία για το Ταμείο. Επιβαρυντικό στοιχείο που δεν πρέπει να παραγνωριστεί είναι το γεγονός ότι όλοι θεωρούσαν τον κ. Τσουρή ως τον πλέον ικανό και ειδικό επί των συγκεκριμένων θεμάτων, θέση την οποία και ίδιος έκρινε ότι έπρεπε να προβάλει και να υπερτονίσει κατά την εμφάνισή του στην Ερευνητική Επιτροπή», προστίθεται στο Πόρισμα.
Έτσι ξεγέλασαν το κράτος
Στο Πόρισμά της η Επιτροπή αναφέρεται εκτενώς και στην απάτη που στήθηκε, ούτως ώστε να πεισθεί το κράτος πως ο Τουρκοκύπριος Μουσταφά Μεχμέτ Μουσταφά, ιδιοκτήτης του ακινήτου όπου εκτελείται το έργο ΑΕΡΟ, διέμενε στις ελεύθερες περιοχές. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «ο Τ/κ Μουσταφά Μεχμέτ Μουσταφά, ο οποίος ήταν μόνιμα εγκατεστημένος στο τουρκοκρατούμενο χωριό Λιμνιά Αμμοχώστου, επεδίωξε και προσελήφθη ως υπάλληλος στις επιχειρήσεις του κ. Χαράλαμπου Λιοτατή στη Δερύνεια, με σκοπό να παρουσιαστεί στις αρμόδιες Αρχές του κράτους ως μόνιμος κάτοικος των ελεγχομένων από το κράτος περιοχών, για να εξασφαλίσει την έγκριση του Κηδεμόνα να πωλήσει την περιουσία του στη Δρομολαξιά.
Με τη βοήθεια του κ. Λιοτατή, εξασφάλισε επίσης ενοικιαστήριο έγγραφο στο όνομά του για ένα από τα διαμερίσματα που ενοικίαζε ο κ. Λιοτατής από το ζεύγος Μελέκκη, στη Δερύνεια, ούτως ώστε να παρουσιάζεται ότι διέμενε στη Δερύνεια. Στην πραγματικότητα εξακολουθούσε να διαμένει στα Λιμνιά και διεκινείτο καθημερινά μέσω του οδοφράγματος από και προς τις τουρκοκρατούμενες περιοχές», προστίθεται.
Το γενικότερο συμπέρασμα
Το γενικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Επιτροπή είναι ότι, παρά το ότι εκ πρώτης όψεως η έρευνα αφορούσε τρία διαφορετικά ζητήματα, δηλαδή τις διαδικασίες αναφορικά με την πώληση του τουρκοκυπριακού κτήματος, τις διαδικασίες που σχετίζονται με την εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών για την ανάπτυξη στην οποία επιθυμούσε η εταιρεία να προβεί στη γη που αγόρασε, και την αγορά της ανάπτυξης από το Ταμείο Συντάξεων της ΑΤΗΚ, από τα γεγονότα «διαφαίνεται ότι στην πραγματικότητα τα τρία ζητήματα είναι απόλυτα συνδεδεμένα».
Σχετίζονται, καταλήγει, «με τη διευκόλυνση, από όλους, μιας ιδιωτικής εταιρείας αμφιβόλου οικονομικής υπόστασης να προωθήσει τα συμφέροντά της, το οποίο έκανε μέσω μιας αγοραπωλησίας ενός τουρκοκυπριακού τεμαχίου που εγκρίθηκε από τον Κηδεμόνα, στη βάση στοιχείων περί της διαμονής του Τ/κ, που δεν αντεποκρίνοντο στην πραγματικότητα, της κατά παρέκκλισιν εξασφάλισης των αδειών για την ανάπτυξη του τεμαχίου με διαδικασίες που προβληματίζουν και της πώλησης της ανάπτυξης στο Ταμείο Συντάξεων ενός Οργανισμού, αγορά την οποία οι Διαχειριστές του αποδέχτηκαν με πρωτοφανή ευκολία και με, εξ όσων προκύπτει, ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις για το Ταμείο».
Στον Γενικό Εισαγγελέα το Πόρισμα
ΑΞΙΖΕΙ, πάντως, να σημειωθεί πως ολόκληρο το Πόρισμα επιδόθηκε χθες στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, για τα περαιτέρω. Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, δεν αποκλείεται η διερεύνηση και άλλων υποθέσεων.