Μετά το Δάλι και δέκα γειτονικές κοινότητες
Ενώνουν δυνάμεις για πρόληψη και συμβουλευτικές υπηρεσίες ενάντια σε εξαρτήσεις και εξαρτητικές συμπεριφορές


Τις δυνάμεις του με τον σταθμό πρόληψης και συμβουλευτικής «Ιθάκη» ενάντια σε εξαρτήσεις και εξαρτητικές συμπεριφορές ένωσε ο Δήμος Τσερίου, φιλοδοξώντας να παρέχει δωρεάν ψυχολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στους δημότες του που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα αυτήν τη δύσκολη συγκυρία.

Το ανακοίνωσε χθες στη «Σ» ο ίδιος ο Δήμαρχος Τσερίου Άλκης Κωνσταντίνου, μαζί με τη συμβουλευτική ψυχολόγο Έλενα Ζαρούνα, ανώτατη συντονίστρια του ΚΕΝΘΕΑ, όπου ανήκει η «Ιθάκη», στην παρουσία και της δημοτικής συμβούλου Τσερίου Στάλως Πιθαρά. Τους συναντήσαμε στο κεντρικό γραφείο της «Ιθάκης» στο Πέρα Χωρίο Νήσου, ένα «αφανές» λυόμενο δίπλα στο κοινοτικό ιατρείο, που λειτουργεί με διακριτικότητα και εχεμύθεια, όπως μας είπε η κ. Ζαρούνα.

Έτσι, το εξωτερικό πρόγραμμα ψυχολογικής απεξάρτησης, που προσφέρει η «Ιθάκη» στην επαρχία Λευκωσίας, θα εξυπηρετεί και τον Δήμο Τσερίου, πέρα από τον Δήμο Ιδαλίου και τις κοινότητες Πέρα Χωρίου Νήσου, Αγίας Βαρβάρας, Αλάμπρας, Μαθιάτη, Λυθροδόντα, Λυμπιών, Ποταμιάς, Σιας, Κοτσιάτη και Μαρκί, που είναι ήδη συμβεβλημένες μαζί του.

Δίπλα στους δημότες Τσερίου
Η Έλενα Ζαρούνα συνεχάρη τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Τσερίου, για την απόφασή του να συμβληθεί με την «Ιθάκη» και να στηρίξει οικονομικά αυτό το πρόγραμμα προς όφελος των δημοτών του, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που όπως όλοι οι Δήμοι αντιμετωπίζει. «Ο Δήμος Τσερίου δείχνει τεράστια ευαισθησία και συνδράμει το έργο μας, για να παρέχει υπηρεσίες με τη σειρά του στους δημότες του σε τέτοια δύσκολη εποχή, που πολλά προγράμματα κλείνουν, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών», σχολίασε η κ. Ζαρούνα. Πρόσθεσε ότι «είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο Δήμος Τσερίου θα διαθέσει για τους σκοπούς της λειτουργίας της «Ιθάκης» κάποιες αίθουσες στο Τσέρι, που θα μας δώσουν περισσότερο χώρο για τις υπηρεσίες μας, μερικές μέρες τη βδομάδα, όπως και τη δυνατότητα αύξησης των συνεργατών μας».

Από την πλευρά του, ο Άλκης Κωνσταντίνου τόνισε στη «Σ» ότι ο Δήμος Τσερίου «πιστεύει στο πρόγραμμα της “Ιθάκης”, γιατί τώρα που οι δημότες μας το έχουν περισσότερο ανάγκη, είναι ο καιρός να σταθούμε δίπλα τους. Τώρα που οι πολίτες δυσκολεύονται οικονομικά να αποταθούν για βοήθεια σε ιδιώτες, εμείς ως Δήμος προσφέρουμε δωρεάν αυτές τις υπηρεσίες, σε προληπτικό ή θεραπευτικό επίπεδο. Μάλιστα, έχουμε και τον χώρο μας στο Τσέρι για να είναι πιο εύκολο για τους δημότες μας να προσέρχονται. Αποφασίσαμε να συμβληθούμε με την “Ιθάκη” γιατί αναγνωρίζουμε την εξαιρετική δουλειά που κάνει. Ζητούμε λοιπόν από τον κόσμο μας να αγκαλιάσει το πρόγραμμα, αφού αυτό βοηθά στην απεξάρτηση από ουσίες όπως ναρκωτικά, αλκοόλ, νικοτίνη, αλλά και εξαρτητικές συμπεριφορές όπως ο τζόγος, το διαδίκτυο κλπ».

Όταν οι γονείς δεν συνεργάζονται
Απαντώντας σε ερωτήσεις μας, ο Άλκης Κωνσταντίνου και η Στάλω Πιθαρά αναφέρθηκαν σε προβλήματα παραβατικότητας συγκεκριμένων νεαρών στο Τσέρι, που το Πάσχα έκαψαν δημοτικούς καλάθους σκυβάλων, αλλά και άλλων νεαρών χρηστών ναρκωτικών, γνωστών στην Αστυνομία ότι ενεργούν και ως «βαποράκια». Παρατήρησαν ότι «οι περισσότεροι γονείς συνήθως δεν θέλουν καν να δεχτούν ότι τα παιδιά τους έχουν πρόβλημα παραβατικότητας και δεν συνεργάζονται με τον Δήμο. Σε παρέμβασή της στο σημείο αυτό, η Έλενα Ζαρούνα ανέφερε ότι «υπάρχει μια έξαρση νεανικής παραβατικής συμπεριφοράς και προσπαθούμε μέσω της πρόληψης και της επιστημονικής γνώσης να κατευθύνουμε τις κοινότητες λίγο καλύτερα στα πιθανά προληπτικά μέτρα που μπορούν να πάρουν».

Πρόσθεσε ότι «η “Ιθάκη” ανέπτυξε μια καλή συνεργασία με τα τοπικά δημόσια σχολεία -τους σύμβουλους καθηγητές και τους εκπαιδευτικούς ψυχολόγους- και έτσι όταν στα σχολεία εντοπιστούν έφηβοι με προβλήματα παραβατικότητας, συμπτώματα κατάθλιψης κλπ, παραπέμπονται κοντά μας και λαμβάνουν δωρεάν βοήθεια. Συνήθως έρχονται κοντά μας οι γονείς και κάνουμε μια πιο εξατομικευμένη παρέμβαση στο επίπεδο της οικογένειας. Δηλαδή, πέραν των υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με θεραπεία εξαρτήσεων ψυχολογικής φύσης, παρέχουμε και υπηρεσίες συμβουλευτικής στους κατοίκους των συμβεβλημένων κοινοτήτων, γενικότερης φύσης, στο πλαίσιο της προληπτικής μας ομπρέλας».

Η θεραπεία και η πρόληψη
Να σημειώσουμε ότι το ΚΕΝΘΕΑ λειτουργεί εκτός από τον σταθμό «Ιθάκη», τους σταθμούς «Αχιλλέας» στην επαρχία Αμμοχώστου και «Οδυσσέας στη Λεμεσό. Σύμφωνα με την Έλενα Ζαρούνα, η «Ιθάκη» εξυπηρετεί γύρω στα 200 άτομα τον χρόνο για θεραπεία και περισσότερα από 1.000 άτομα για πρόληψη.

Ο τομέας της θεραπείας περιλαμβάνει πρόγραμμα ψυχολογικής απεξάρτησης και απευθύνεται σε χρήστες ουσιών εξάρτησης, στις οικογένειές τους και σε άτομα επιρρεπή σε εξαρτήσεις. Προσφέρει ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, ενώ μπορεί να κάνει παρεμβάσεις σε οικογένειες. Επίσης, κάνει αξιολόγηση του προβλήματος, κινητοποίηση για θεραπεία και παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες εκεί που χρειάζεται.

Ο τομέας της πρόληψης απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό των κοινοτήτων, παιδιά, νέους, γονείς, εκπαιδευτικούς και ευάλωτες ομάδες, με στόχο την ενημέρωση για ουσίες και μορφές εξάρτησης. Στόχος επίσης είναι η εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων ενάντια στις εξαρτήσεις, μέσω διαλέξεων, σεμιναρίων, βιωματικών εργαστηρίων και σύντομων παρεμβάσεων.

Κάνναβη, αλκοόλ, κοκαΐνη
Έλενα Ζαρούνα, υπεύθυνη «Ιθάκης»: «Τα περισσότερα περιστατικά που αποτείνονται κοντά μας αφορούν τη χρήση κάνναβης, κυρίως από νεαρούς άντρες 20-23 χρονών, πολύ συχνά κατόπιν ψυχωσικού ή καταθλιπτικού επεισοδίου. Επίσης έχουμε περιστατικά κατάχρησης αλκοόλ, κοκαΐνης, ή χρήσης πολλών ουσιών ταυτόχρονα. Είχαμε εξάλλου και δύο περιστατικά με την ουσία GBL, που είναι καθαριστικό που το παραγγέλνει κανείς από το διαδίκτυο. Υπάρχουν επίσης περιστατικά χρήσης κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης ή ηρωίνης. Συχνά η χρήση συντηρείται από τη συμπεριφορά της οικογένειας, που επιτρέπει στο εξαρτημένο άτομο να συνεχίζει τη χρήση, είτε δίνοντάς του λεφτά, είτε καλύπτοντάς το στον εργοδότη του όταν δεν πηγαίνει δουλειά - π.χ. μπορεί να τηλεφωνά και να λέει “είναι λίγο κρυωμένος σήμερα”, ενώ στην πραγματικότητα είναι πιωμένος.

Είναι φαινόμενο που συνδέεται με τη χρήση και λέγεται συνεξάρτηση. Για να πάρει κάποιος βοήθεια από εμάς, πρέπει να το θέλει ο ίδιος. Εδώ δεν έρχεται κανείς με τη βία. Αλλά, όταν το άτομο δεν θέλει να προσέλθει κοντά μας για βοήθεια, και η οικογένεια φτάσει στα όρια, μπορεί να προσέλθουν αρχικά μέλη της οικογένειας ή φίλοι και να συζητήσουμε τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τον συγγενή τους. Αν τα καταφέρουν, θα έρθει στη συνέχεια το άτομο μόνο του, ή με κάποιο μέλος της οικογένειας. Αρκετά συχνά μπορεί να έρθει έστω για ένα ραντεβού. Απ’ εκεί και πέρα, κομμάτι της ευθύνης γίνεται πλέον δικό μας, ώστε να βοηθήσουμε το άτομο να κινητοποιηθεί. Υπήρξαν περιπτώσεις που με αυτόν τον τρόπο πήρε βοήθεια ο ενδιαφερόμενος. Υπήρξαν περιπτώσεις που ήρθε μια φορά για να κάνει τη χάρη στην οικογένειά του και δεν ξαναήρθε. Και υπάρχουν και περιπτώσεις που το άτομο δεν έρχεται, γιατί, όπως λέμε, ακόμα δεν ήρθε η ώρα».